ZZP zorgverzekering: 5 tips voor een betaalbare zorgverzekering

Laatst bijgewerkt op 19 januari, 2024 door Tim

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hiermee zijn de belangrijkste zorgkosten gedekt, mocht je naar de huisarts of het ziekenhuis moeten.

Echter, veel mensen kiezen ook voor een aanvullende verzekering. Hiermee kun je extra (onverwachte) kosten dekken voor bijvoorbeeld de tandarts of fysio.

Als ZZP’er is het van groot belang dat je een goede zorgverzekering kiest. Zolang je ziek bent, kun je immers niet werken. Niet werken betekent voor de meeste ZZP’ers ook geen inkomen. Gelukkig is er de ZZP zorgverzekering. Deze is speciaal gericht op ZZP’ers.

Maar waar moet je dan op letten bij het afsluiten van een ZZP zorgverzekering?

In dit artikel helpen we je met een aantal tips om de juiste keuze te maken wat betreft een ZZP zorgverzekering.

Welke ZZP zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn heel veel verzekeringen te vinden voor ZZP’ers, van AOV tot rechtsbijstandsverzekeringen. Logisch natuurlijk, want je wil als ZZP’er je inkomen zoveel mogelijk veilig stellen.

Echt specifieke zorgverzekeringen voor een ZZP’er zijn moeilijk te vinden. Een zorgverzekering geldt namelijk voor een persoon en niet voor een bedrijf.

In principe heb je dus gewoon de basisverzekering, om je belangrijkste zorgkosten te dekken.

Daarnaast heb je nog aanvullende verzekeringen. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat keuzes voor wat betreft aanvullende verzekeringen. Denk hierbij niet alleen aan een aanvullende verzekering voor de tandarts of fysio, maar ook aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld medicijnen, een bril/lenzen, zwangerschap of psychologische hulp.

Zorg er dus voor dat je in ieder geval helder hebt welke zorgkosten je sowieso gaat krijgen en of er een aanvullende verzekering is die dit dekt. Het kan je veel geld schelen door voor die specifieke zorgkosten een aanvullende verzekering te nemen.

Logo Univé

Tip van de redactie!

Univé, de zorgverzekering die bij je past.

Univé biedt je veel verschillende keuzes. Zo kun je altijd een zorgverzekering kiezen die bij je past.

5 Tips voor een goede en betaalbare ZZP zorgverzekering

Overstappen

De meest voor de hand liggende tip is het overstappen van zorgverzekeraar. Het kan zomaar zijn dat je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent voor dezelfde verzekering.

Aan het eind van ieder jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Vanaf half november tot en met eind december kun je dit doen. Vergelijk in deze periode dan ook het aanbod van verschillende verzekeraars om ervoor te zorgen dat je de juiste zorgverzekering hebt.

Verhoog je eigen risico

Je eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen aan zorgkosten ieder jaar, mits je zorgkosten maakt. Pas daarboven dekt de verzekering de gemaakte kosten.

Standaard is je eigen risico €385. Je kunt dit eigen risico verhogen met €500 naar €885. Hiermee betaal je dus de eerste €885 aan zorgkosten zelf, maar valt je maandelijkse premie wel flink lager uit.

Als jij zelden bij een dokter of in een ziekenhuis komt, kun je dit overwegen om je maandelijkse kosten flink te verlagen.

Neem minder aanvullende verzekeringen

Dit klinkt misschien gek, maar soms is het beter om minder aanvullende verzekeringen te nemen. Het kan namelijk zo zijn dat je je over verzekert. Je betaalt dan premie voor allerlei zorg die je niet gebruikt.

Dit gebeurt regelmatig bij mensen die niet elk jaar hun zorgverzekering nalopen. Misschien had je 2 jaar terug een aanvullende verzekering voor zorg die je al lang niet meer gebruikt, maar heb je dit nooit terug aangepast.

Door dit goed na te lopen, kun je ongebruikte aanvullende verzekeringen laten vallen en flink besparen in de maandelijkse kosten

Vergelijk verschillende type polissen

In de meeste gevallen kun je kiezen uit 3 verschillende soorten polissen. Dit zijn de naturapolis, restitutiepolis en budgetpolis. Of een combinatie van de 3.

De restitutiepolis is de eerste polis van de 3. Hiermee kun je overal de zorg krijgen die je nodig hebt. Op het moment dat je zorg gebruikt, moet je deze kosten voorschieten. Hierna dien je deze kosten in en krijg je een vergoeding van de verzekeraar uitgekeerd.

De naturapolis is iets goedkoper en minder uitgebreid dan de restitutiepolis. Je kunt hier ook de zorg krijgen die je nodig hebt, maar alleen maar bij zorgverleners die een overeenkomst hebben met jouw verzekeraar. Je kunt wel terecht bij zorgverleners die geen contract hebben met je verzekeraar, maar dan betaal je een deel van de kosten zelf.

Het is hierbij van belang dat je goed checkt met welke zorgverleners je zorgverzekeraar een contract heeft. Het kan namelijk zo zijn dat deze zorgverleners niet bij jou in de buurt zitten. Ga bij jezelf na hoe belangrijk het is dat toegankelijke zorg voor jou in de buurt zit.

De budgetpolis is de goedkoopste en meest beperkte optie. Hiermee kun je alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar. Als je bij een andere zorgverlener geholpen wil worden, dan betaal je de rekening helemaal zelf.

Met deze vorm bespaar je soms een hoop geld, maar vraag jezelf af of dit wel echt is wat je wil. Door het beperkte aanbod van gedekte zorg, kan het zijn dat je een flink stuk moet reizen om toegang te krijgen tot de zorg die je nodig hebt.

Tegenwoordig heb je ook de combinatiepolis. Deze zit een beetje tussen een restitutiepolis en een naturapolis in. Je hebt voor sommige soorten zorg ook echt recht op de zorg, en bij andere soorten zorg heb je recht op een vergoeding.

Hierbij heb je vooral veel keuzevrijheid in zorgverlening. Je kunt zelf je zorgverlener kiezen en toch de zorgkosten volledig vergoed krijgen. Check wel even goed hoe het precies zit bij de verzekeraar. Bij een combinatiepolis kunnen de voorwaarden nogal verschillen per verzekeraar.

Sluit je aan bij een zorgcollectief

Dit is een eenvoudige manier van besparen op je zorgverzekering. Je sluit je aan bij een collectief. Met dit collectief sluit je samen een zorgverzekering af, waardoor je collectiviteitskorting krijgt. Dit geldt voor zowel de basisverzekering, als de aanvullende verzekeringen.

Wanneer kun je overstappen naar een andere ZZP zorgverzekering?

Je kunt aan het einde van ieder jaar overstappen van zorgverzekering. Normaal gesproken tussen half november en eind december. We raden iedereen aan om in ieder geval de eigen zorgverzekering onder de loep te nemen.

Kun je ergens anders hetzelfde krijgen, maar dan goedkoper? Doe dit dan vooral en laat niet zomaar heel veel geld liggen!