ZZP zonder diploma: Wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

In Nederland werken steeds meer mensen als ZZP’er. Dit gebeurt in haast alle sectoren. Daar zijn uiteenlopende redenen voor. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die werk als ZZP’er willen doen, maar geen (relevante) diploma’s hebben.

In Nederland is het niet verplicht om een diploma te hebben, als je een bedrijf wil starten. Dit geldt ook voor een eenmanszaak (ZZP’er). Dit betekent echter niet dat je zomaar elk soort werk kunt gaan doen als ZZP zonder diploma.

Welk soort ZZP werk kun je wel en niet doen zonder diploma?

Lees snel verder om erachter te komen wat voor werk je wel en niet kunt doen als ZZP zonder diploma!

Welk werk mag je wel en niet doen als ZZP zonder diploma?

Voor veel beroepen heb je een erkend diploma nodig. Ook als je dit werk als ZZP’er wil gaan doen. Je kunt hierbij denken aan beroepen in de zorg, het onderwijs en de financiële wereld.

Aan de andere kant zijn er ook veel beroepen waarbij je geen diploma nodig hebt. Hierbij zijn kennis en ervaring genoeg. Je zou hierbij kunnen denken aan werk in de horeca, werken met je handen en schoonmaakwerk.

Daarnaast zou je (korte) cursussen kunnen doen om je kennis bij te spijkeren. Hiermee kun je laten zien dat je over bepaalde kennis beschikt, zonder dat je eerst jaren naar school hoeft.

Je opdrachtgever zal deze cursussen waarschijnlijk niet voor je betalen. Echter, de kosten voor deze cursussen zou je af kunnen trekken van je belastbare winst, mochten ze noodzakelijk zijn om je werk uit te kunnen oefenen.

Om dit artikel overzichtelijk te houden, hebben we hieronder een link neergezet met een lijst van gereglementeerde beroepen. Gereglementeerde beroepen zijn de beroepen waarvoor je (als ZZP’er) een diploma nodig hebt.

De link is een officiële website van de EU. Staat het beroep dat jij wil gaan doen, als ZZP zonder diploma, niet in deze lijst? Dan kun je dit beroep gaan doen als ZZP zonder diploma.

Zie hier de lijst met gereglementeerde beroepen: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regprof/professions/bycountry

Vergeet niet om bij “Professions regulated in country” “Netherlands” aan te vinken.

Waar kun je werk vinden als ZZP zonder diploma?

Als ZZP’er zonder diploma kun je op verschillende plekken werk vinden.

Als eerste kun je werk vinden op vacature sites. Op dit soort sites kun je vaak filters toepassen. Als je aangeeft dat je alleen vacatures wil zien waarbij geen diploma vereist is en waar ze op zoek zijn naar een ZZP’er, dan vind je in één overzicht alles waarvoor je in aanmerking komt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook op zoek in je netwerk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld via LinkedIn mensen te benaderen die je kent. Misschien zoeken zij toevallig iemand die een bepaalde klus op wil pakken.

Tot slot kun je de rollen ook omdraaien. Stel je voor dat je erg goed bent in bijvoorbeeld schrijven, ontwerpen of vertalen, dan kun je ook jouw diensten aanbieden. Dit kun je het beste doen via een marktplaats waar freelancers en opdrachtgevers samen gebracht worden.

We raden je hierbij Fiverr aan. Fiverr is zo’n marktplaats en is één van de grootste ter wereld. Er zijn genoeg potentiële opdrachtgevers aanwezig op dit platform. Bovendien kun je je eenvoudig en gratis aanmelden. Daarna is het makkelijk om jouw werkzaamheden aan te bieden op het platform.

Hoeveel kun je verdienen als ZZP zonder diploma?

Het is lastig om exact te zeggen wat je kunt verdienen als ZZP zonder diploma. Dit hangt van veel factoren af.

Op de eerste plaats is het soort werk wat je doet van invloed op wat je kunt verdienen. Opdrachtgevers zijn waarschijnlijk bereid om meer te betalen voor werk in de ICT, dan voor schoonmaakwerk.

Daarnaast is het natuurlijk zo, des te meer uren je maakt, des te meer inkomen je kunt genereren. De meeste ZZP’ers krijgen namelijk per uur betaald.

Ook schaarste speelt een rol. Is er in jouw sector veel vraag naar mensen zoals jij? En zijn er maar weinig anderen die dit werk doen? Dan kun je meer geld (per uur) vragen.

Tot slot kun je meer geld (per uur) vragen, als je certificaten, erkenningen, registraties en veel ervaring hebt. Het is dus erg belangrijk om een goede CV en een goed portfolio bij te houden.

Voor meer hulp bij het bepalen van je (uur)tarief, raden we je aan om het kopje “Hoe bepaal ik mijn tarief?” in ons artikel “freelancer worden” te lezen.

Hoe kan ik starten als ZZP zonder diploma?

Mocht je willen starten als ZZP zonder diploma, dan dien je je eerst in te schrijven bij de KvK. Hierna kun je in principe aan de slag als ZZP’er.

Voor meer informatie over het starten als ZZP’er, zie hieronder ons artikel “freelancer worden”.