ZZP naast loondienst: Hoe combineer je ZZP en loondienst?

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Steeds meer mensen gaan aan de slag als ZZP’er. Dit wil niet zeggen dat iedereen die ZZP’er wordt, ook gelijk uit loondienst gaat. ZZP naast loondienst gebeurt regelmatig.

In principe is het geen enkel probleem om ZZP naast loondienst te doen. Je mag dit gewoon doen, ongeacht hoeveel uren per week je dit doet en hoeveel je ermee verdient.

Maar hoe combineer je ZZP en loondienst nu op een goede manier?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om over na te denken. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.

Overleggen met je werkgever

Als je in loondienst wil blijven werken bij je werkgever, maar je wil ook gaan ZZP’en, dan kan het een puzzel worden wat betreft je beschikbaarheid. Het is dus enorm belangrijk om met je werkgever te overleggen wanneer en hoeveel je nog voor hem beschikbaar bent.

Goede afspraken zijn hierbij belangrijk. Je wil in loondienst blijven werken, dus moet je zorgen dat je ook beschikbaar blijft. Daarnaast wil je wel voldoende tijd en flexibiliteit hebben voor je werkzaamheden als ZZP’er.

Bespreek samen hoeveel uren je nog wil of kan blijven werken voor je werkgever. Misschien moeten je contracturen naar beneden bijgesteld worden. Dit is vaak het geval als je als ZZP’er aan het urencriterium van 1225 uur per jaar wil komen.

Naast overleg over je uren, is het ook belangrijk om te overleggen over de werkzaamheden die je gaat doen als ZZP’er naast loondienst. In veel contracten staan clausules die je kunnen beperken in je nieuwe werkzaamheden. Denk hierbij aan een verbod op nevenwerkzaamheden of concurrentiebeding.

Durf hierbij te vragen of je werkgever er problemen mee heeft als je nevenwerkzaamheden gaat doen. Ondanks dat het vaststaat in het contract, kan het best zijn dat je werkgever hier niet zo moeilijk over doet.

Privé en zakelijk scheiden

Het is verstandig om je inkomsten uit ZZP werk en loondienst te scheiden. We raden je aan om je inkomen uit loondienst op je persoonlijke rekening te laten storten en om je inkomen uit ZZP werk op een zakelijke rekening te laten storten. Dit geeft je meer overzicht.

Je inkomen uit loondienst is netto. Je hoeft hier geen belasting meer over te betalen, omdat je werkgever dit voor je doet.

Als ZZP’er moet je nog wel belasting afdragen over je inkomsten. Het is verstandig om een deel van dat inkomen apart te zetten voor de belastingdienst, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Belastingen zzp naast loondienst

Doe je ZZP naast loondienst, dan kan er wat veranderen in de belastingen. Je gaat misschien meer verdienen. Ook moet je nu zelf administratie bijhouden voor je inkomstenbelasting en om btw-aangifte te doen. Dit is eenvoudig te doen met een boekhoudprogramma voor ZZP’ers.

Hieronder nemen we de belangrijkste punten, omtrent belastingen voor ZZP naast loondienst, met je door.

Inkomstenbelasting

Over de inkomsten uit ZZP naast loondienst moet ook inkomstenbelasting betaald worden. In principe telt de belastingdienst je inkomsten uit je werk in loondienst en je werk als ZZP’er bij elkaar op. Op die manier wordt het percentage belasting, wat je moet betalen, bepaald.

Als ZZP’er heb je vaak recht op aftrekposten. Deze verlagen je belastbare winst en dus betaal je minder belasting.

Bij je belastingaangifte moet je al je inkomsten doorgeven. Zowel je inkomsten uit loondienst, als inkomsten uit ZZP werk. Het is belangrijk om je administratie op orde te hebben. Zo voorkom je dat je te veel belasting betaalt.

Houdt geld achter de hand voor je belastingen. Je moet over je inkomen als ZZP’er namelijk nog belasting betalen over het afgelopen kalenderjaar. We raden je aan om zeker 33% van je inkomen uit ZZP werk achter de hand te houden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Btw-aangifte

Als ZZP’er of freelancer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Hierbij geef je aan hoeveel btw je ontvangen en betaald hebt. Op die manier wordt bepaald of je nog geld terugkrijgt of extra moet betalen aan de belastingdienst.

We raden je aan om dit goed bij te houden. Op die manier kun je niet alleen geld besparen, maar ook boetes voorkomen. Vul je de btw-aangifte verkeerd of niet in? Dan kun je een boete krijgen.

De btw-aangifte geldt alleen maar over je inkomsten als ZZP’er. Doe je ZZP naast loondienst? Dan geldt de btw-aangifte dus alleen voor je inkomsten uit ZZP werk en niet over je inkomen uit loondienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Voor kleine ondernemers is de KOR in het leven geroepen. De KOR is er voor ondernemers die minder dan €20.000 omzet per jaar draaien.

De KOR houdt in dat je geen btw-aangifte hoeft te doen ieder kwartaal. Daarentegen reken je ook geen btw aan je opdrachtgever(s) en kun je geen btw terugvragen over aankopen.

Zodra je meer dan €20.000 omzet per jaar moet je direct uit de KOR stappen.

De KOR is aan te raden als je niet zo heel veel geld verdient met ZZP naast loondienst. Je hoeft je dan niet druk te maken over btw-aangiftes.

Dit wordt vaak als één van de vervelendste dingen gezien door ondernemers. Ondernemers willen bezig zijn met ondernemen, niet met administratie. Overweeg daarom de KOR als je minder dan €20.000 per jaar verdient met je ZZP werkzaamheden.

Urencriterium

Voor ondernemers bestaat er een urencriterium. Het urencriterium kan je belastingvoordelen opleveren, doordat je dan recht hebt op bepaalde aftrekposten.

Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt. Omgerekend is dit ruim 23 uur per week. Neem je een paar weken vakantie in een jaar, dan moet je gemiddeld zo’n 26 uur per week in je onderneming werken om aan de 1225 uur per jaar te komen.

Wil je aan dit urencriterium kunnen voldoen, dan moet je misschien minder uren per week gaan werken in loondienst.

Als je aan het urencriterium voldoet, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek €5030. Dit bedrag mag je van de belastbare winst afhalen, waardoor je minder belasting betaalt.

Verzekeringen zzp naast loondienst

Als je in loondienst werkt, dan ben je verzekerd vanuit je werkgever. Je krijgt nog steeds inkomen als je ziek bent en als er iets gebeurt, dan dekt de verzekering van je werkgever dat.

Voor je werkzaamheden als ZZP’er geldt dit niet. Het is aan te raden om voor je werkzaamheden als ZZP’er verzekeringen af te sluiten. Ook al zijn verzekeringen vaak niet verplicht, is het toch aan te raden om ze af te sluiten.

Pensioen opbouwen zzp naast loondienst

Als ZZP’er moet je zelf pensioen opbouwen. Als je daarnaast nog in loondienst werkt, dan bouw je vaak wel al pensioen op via je werkgever. Echter, als je niet veel uren in de week in loondienst werkt, dan bouw je waarschijnlijk ook niet veel pensioen op.

Iedereen in Nederland heeft een jaarruimte. Dit is een bedrag dat je per jaar, belastingvrij, in je pensioen kunt stoppen. Als je ZZP naast loondienst gaat doen, is er waarschijnlijk nog een (groot) deel van deze jaarruimte over. Je kan dit deel gebruiken door zelf pensioen op te gaan bouwen.