ZZP in de zorg worden: Een overzichtelijk stappenplan voor starters

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

ZZP in de zorg is worden is voor veel professionals in de gezondheidszorg een aantrekkelijke optie. Als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) in de zorg heb je de vrijheid om je eigen weg te volgen, je eigen tarieven te bepalen en je eigen werkschema te beheren.

Maar wat moet je allemaal regelen voor ZZP in de zorg worden?

In dit artikel vind je een overzichtelijk stappenplan voor ZZP in de zorg worden.

Wat is ZZP in de zorg?

Een ZZP’er in de zorg is een zelfstandige zorgprofessional die zijn of haar diensten aanbiedt aan zorginstellingen, patiënten of cliënten op zelfstandige basis. Dit kan variëren van verpleegkundigen, verzorgenden, therapeuten tot medische specialisten.

Als je ZZP’er in de zorg wil worden, dan is het erg belangrijk om je goed te registreren. Je bent als ZZP’er in de zorg namelijk een soort eenmans zorginstelling. Dit houdt in dat je je aan bepaalde wetten en regels moet houden, je eigen administratie moet doen en verantwoordelijk bent voor je eigen verzekeringen.

Hieronder nemen we je mee in ons stappenplan voor ZZP in de zorg worden. Er zijn veel belangrijke stappen, dus lees het stappenplan goed door voordat je aan de slag gaat!

Stappenplan ZZP in de zorg worden

Stap 1: Opleiding en ervaring

Voordat je ZZP’er in de zorg kunt worden, is het essentieel om de benodigde opleiding en ervaring te hebben. Afhankelijk van je specialisatie moet je beschikken over de juiste diploma’s en certificaten.

Heb je nog geen diploma’s en/of ervaring in de zorg? Dan zou je kunnen starten met een traject waarbij je werken en leren combineert. Dit zal waarschijnlijk niet direct op ZZP basis zijn, maar zo maak je wel een mooie eerste stap richting ZZP in de zorg worden.

Stap 2: BIG-registratie

Voor bepaalde beroepen in de zorg is een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) vereist. Dit is van toepassing op beroepen zoals verpleegkundigen en artsen.

De BIG-registratie waarborgt de kwaliteit en veiligheid van de zorg en is een wettelijke verplichting om in Nederland in deze beroepen te mogen werken. De BIG-registratie geeft aan dat je voldoet aan de wettelijke eisen en bevoegd bent om je beroep uit te oefenen.

Stap 3: KvK-inschrijving

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) als een zelfstandig ondernemer. Hierdoor krijg je een KvK-nummer, dat je nodig hebt voor administratieve doeleinden.

Stap 4: IGJ vragenlijst invullen

Nadat je ingeschreven bent in het handelsregister, krijg je een digitale vragenlijst van de IGJ (Inspectie Gezondheid en Jeugd). Deze moet je invullen. Aan de hand van de uitkomst bepaalt de IGJ of je onder toezicht van de inspectie valt.

Stap 5: Aanmelden bij het CIBG

Als je aan de slag wil als ZZP’er in de zorg, dan moet je je aanmelden bij het CIBG. Dit is ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Je kunt je hier pas aanmelden nadat je ingeschreven bent bij de KvK. Voor deze aanmelding heb je bovendien e-herkenning nodig.

Stap 6: AGB-code aanvragen

Om de zorg die je levert te kunnen declareren, heb je een persoonlijke AGB-code nodig. De persoonlijke AGB-code krijg je zodra je in het AGB-register staat.

De persoonlijke AGB-code kun je alleen maar aanvragen als je een geldige BIG-registratie hebt, en/of geregistreerd staat bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister.

Stap 7: VOG aanvragen

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is altijd verplicht als je in de zorg gaat werken, dus ook als je ZZP in de zorg wil worden.

Met een VOG toon je aan dat je in het verleden geen gedrag hebt vertoond wat een bezwaar zou kunnen zijn voor je werk in de zorg.

Het aanvragen van een VOG kan digitaal bij de gemeente.

Stap 8: Verzekeringen afsluiten

Als ZZP’er in de zorg ben je verantwoordelijk voor je eigen verzekeringen. Sommige opdrachtgevers zullen een bepaalde verzekering eisen, voordat ze met je in zee gaan. Dit verschilt per type zorg dat je aanbiedt.

Ondanks dat niet alle verzekeringen verplicht zijn, raden we je toch aan om na te denken over welke verzekeringen er zijn en of deze belangrijk voor je kunnen zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Stap 9: Voldoen aan de Wkkgz

De Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) zorgt ervoor dat zorgprofessionals goede zorg verlenen en regelt de behandeling van klachten en geschillen.

Als ZZP’er in de zorg dien je te voldoen aan de eisen van de Wkkgz en je aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie.

Stap 10: Aan vereisten Wtza voldoen

Met de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) wordt toezicht gehouden op nieuwe toetreders in de zorg. De Wtza is van toepassing op zorgaanbieders, waaronder ZZP’ers. De Wtza regelt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van zorg. Het doel is om patiënten en cliënten te beschermen tegen ondeskundige zorgaanbieders.

Stap 11: Tarieven bepalen en contracten opstellen

Bepaal je tarieven op basis van je ervaring, specialisatie en de marktvraag. Zorg voor duidelijke contracten met opdrachtgevers en cliënten om verwachtingen en verantwoordelijkheden te definiëren.

Hieronder geven we je een indicatie voor het tarief wat bij bepaalde ZZP zorgprofessionals hoort. Zo kun je een beeld opdoen van wat je als ZZP zorgprofessional kunt vragen.

Voorbeelden van tarieven ZZP in de zorg

Het is erg belangrijk om een goed tarief te kiezen, zodat je ook voldoende inkomsten hebt. Je bent weliswaar druk met de zorg voor anderen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet goed voor jezelf moet zorgen.

Tarieven voor ZZP’ers in de zorg variëren sterk, afhankelijk van specialisatie, ervaring en locatie. Hieronder vind je enkele voorbeelden van tarieven bij bepaalde zorgfuncties. Deze tarieven zijn indicaties en zijn afhankelijk van je opleidingen, de vraag naar dit soort werk etc.

FunctieTarief per uur
ZZP helpende (niveau 2)€30-€40
ZZP verzorgende (niveau 3)€35-€45
ZZP verpleegkundige€40-€70
ZZP persoonlijk begeleider€35-€45
ZZP pedagogisch medewerker€35-€40
ZZP operatieassistent€60-€70
ZZP basisarts€40-€80
ZZP basispsycholoog€60-€75
ZZP teamleider€60-€75
ZZP GZ psycholoog€90-€120

Het is belangrijk om marktonderzoek te doen en je tarieven vast te stellen op basis van wat redelijk en concurrerend is in jouw regio.

 ZZP in de zorg worden: een goed begin is het halve werk

Als ZZP’er in de zorg biedt het ondernemerschap kansen, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.

Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en dat je de benodigde stappen neemt om een succesvolle carrière als zelfstandige zorgprofessional op te bouwen. Met de juiste voorbereiding en inzet kun je succesvol zijn in de zorgsector en tegelijkertijd de vrijheid en flexibiliteit van het ondernemerschap ervaren.