ZZP boekhouder: Bespaar tijd en geld

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Het belang van een goede boekhouder voor ZZP’ers kan niet genoeg benadrukt worden. Een goede boekhouder kan je helpen om fouten, en daarmee sancties vanuit de Belastingdienst, te voorkomen.

Daarnaast kan het inschakelen van een ZZP boekhouder ervoor zorgen dat je als ondernemer meer tijd hebt om je te richten op de zaken die er voor jou echt toe doen.

Twijfel jij over het nemen van een ZZP boekhouder?

In dit artikel leer je wat ZZP boekhouders doen en hoe je een goede kunt vinden. Ook geven we je tips om zelf je boekhouding goed bij te houden.

Wat doet een ZZP boekhouder?

Een ZZP boekhouder is een financiële professional die gespecialiseerd is in het beheren van de financiën van kleine bedrijven, met name ZZP’ers.

Een goede boekhouder kan helpen bij het opzetten van boekhoudprocessen, het beheren van inkomsten en uitgaven, het opstellen van belastingaangiften en het bieden van algemeen financieel advies.

Wat een boekhouder allemaal voor je doet, is afhankelijk van wat je afspreekt. Dit kun je zelf met je boekhouder. Bij grotere organisaties kun je een pakket kiezen. In dit pakket zitten dan bepaalde taken inbegrepen. Uiteraard geldt in alle gevallen: hoe meer je betaalt, hoe meer de boekhouder voor je doet.

Wat kost een ZZP boekhouder?

De kosten voor het inhuren van een ZZP boekhouder kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke diensten die je nodig hebt.

Over het algemeen variëren de kosten tussen de €50 en €150 per maand. Een ZZP’er heeft over het algemeen geen hele ingewikkelde boekhouding. Tenminste, voor een professional.

Hierdoor zal een boekhouder nooit veel meer dan enkele uren per maand kwijt aan jouw boekhouding als ZZP’er. Dit maakt dat de kosten voor een ZZP boekhouder vaak niet zo heel hoog zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je het gevoel hebt dat de diensten van een boekhouder te duur zijn, het inhuren van een professional kan helpen om je geld te besparen op de lange termijn.

Waar vind ik een goede ZZP boekhouder?

Er zijn verschillende manieren om een goede ZZP boekhouder te vinden.

Ten eerste kun je aanbevelingen vragen aan andere kleine ondernemers. Je kent ongetwijfeld ook andere ZZP’ers. Door hen te vragen naar een goede boekhouder, weet je direct of de boekhouder betrouwbaar is en wat deze ongeveer kost.

Daarnaast kun je ook online zoeken naar boekhouders in je omgeving. Zorg ervoor dat je de referenties van de boekhouder controleert en vraag om voorbeelden van hun werk. Kijk ook naar de specifieke diensten die ze aanbieden en of deze goed aansluiten bij jouw behoeften.

Kun je ook zelf je boekhouding doen?

Het is theoretisch mogelijk om je eigen boekhouding te doen, maar het kan een uitdaging zijn.

Voor veel ondernemers is het inhuren van een ZZP boekhouder de meest efficiënte en effectieve manier om je financiën te beheren. Door het uitbesteden van deze taken, kun je jezelf meer tijd geven om je volledig te concentreren op het runnen van je bedrijf.

Wil je toch liever zelf je boekhouding doen?

In dat geval raden we je aan om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Met zo’n programma is het een stuk eenvoudiger om je boekhouding te doen. Deze programma’s helpen je met het correct invoeren van alles.

Daarnaast kun je met boekhoudprogramma’s ook handige overzichten genereren voor bijvoorbeeld je Btw-aangifte en je inkomstenbelasting. In de meeste gevallen kun je deze zelfs vanuit het programma direct naar de belastingdienst sturen.

Boekhoudprogramma’s zijn dus een goed alternatief voor een ZZP boekhouder. Bovendien zijn deze boekhoudprogramma’s een stuk goedkoper. Besef je echter wel dat het je op deze manier meer tijd gaat kosten.

Voorkom fouten in de boekhouding

Kortom, als ZZP’er is het inhuren van een goede boekhouder essentieel voor het succes van je bedrijf.

Hoewel het inhuren van een ZZP boekhouder kosten met zich meebrengt, kan het waardevol zijn op de lange termijn. Door de financiën van je bedrijf goed te beheren, kun je onnodige uitgaven vermijden en een solide basis leggen voor toekomstige groei.

Neem vandaag nog een kijkje naar betrouwbare, lokale ZZP boekhouders en ontdek hoe zij je kunnen helpen bij het efficiënt beheren van je financiën.