Rijden in een Youngtimer als ZZP: Profiteer van fiscale voordelen

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Als ZZP’er zoek je altijd naar slimme manieren om kosten te besparen en tegelijkertijd gebruik te maken die je als ondernemer hebt. Een interessante optie die vaak over het hoofd wordt gezien, is het rijden in een youngtimer als ZZP.

Met een youngtimer betaal je bijtelling over de dagwaarde, in plaats van over de cataloguswaarde. Aangezien youngtimers minimaal 15 jaar oud zijn, scheelt dat gigantisch in de kosten per maand.

Zit jij eraan te denken om een yougtimer te gaan rijden als ZZP’er?

En wil je alles weten over de youngtimer regeling voor ZZP’ers?

Lees dan snel verder!

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die minimaal 15 jaar geleden op kenteken is gegaan, maar nog niet de status van oldtimer heeft bereikt. Een oldtimer is minimaal 40 jaar geleden op kenteken gegaan. Dit geldt voor auto’s die in Nederland gekocht zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een auto koopt die (een hele tijd geleden) geïmporteerd is. Bijvoorbeeld uit Duitsland. In dat geval moet de eerste te naam stelling minimaal 15 jaar geleden zijn, om de auto als youngtimer te mogen zien.

Wat is de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling houdt in dat je als ZZP’er slechts een bijtelling van 35% betaalt over de dagwaarde van de auto. De dagwaarde van de auto kan ieder jaar opnieuw bepaald worden.

Voor nieuwe auto’s, die je zakelijk rijdt, geldt dat je 22% bijtelling over de cataloguswaarde betaalt.

Aangezien nieuwe auto’s duur zijn en een auto ieder jaar minder waard wordt, is het rijden van een youngtimer vaak veel goedkoper. Het rijden van een youngtimer als ZZP kan door de youngtimer regeling dus financieel gezien een goede keuze zijn.

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld om het nog wat duidelijker te maken.

Rekenvoorbeeld

Stel, je rijdt in een youngtimer met een dagwaarde van €5.000. Met een bijtelling van 35% betaal je jaarlijks slechts €1.750 bruto aan bijtelling. Dit komt neer op ongeveer €146 bruto bijtelling per maand.

Stel, je rijdt in een nieuwe auto met een cataloguswaarde van €40.000.  Met een bijtelling van 22% betaal je jaarlijk €8.800 bruto aan bijtelling. Dit komt neer op ongeveer €733 bruto bijtelling per maand.

Zoals je ziet, kan het rijden in een youngtimer als ZZP een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Voor- en nadelen van rijden in een youngtimer als ZZP

Het rijden in een youngtimer heeft een aantal voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

  1. Fiscaal voordeel:De lagere bijtelling resulteert in lagere belastingkosten.
  2. Lagere aanschafkosten: Youngtimers hebben vaak een gunstigere aanschafprijs dan nieuwe auto’s.
  3. Dalende dagwaarde: Doordat de dagwaarde ieder jaar daalt, betaal je ieder jaar minder aan bijtelling.

Nadelen:

  1. Onderhoudskosten: Oudere auto’s hebben vaak al meer kilometers gemaakt en kunnen hogere onderhoudskosten met zich meebrengen.
  2. Brandstofverbruik: Tegenwoordig moeten auto’s steeds zuiniger zijn. Nieuwe auto’s hebben dan ook vaak een lager verbruik dan Youngtimers. Hierdoor ben je bij een youngtimer vaak meer geld aan brandstof kwijt.
  3. Minder veilige auto’s: Tegenwoordig hebben auto’s steeds meer veiligheidsopties, zoals automatisch remmen als je te dicht op je voorganger komt, dode hoek herkenning en lane assist. Youngtimers missen deze veiligheidsopties

Kosten voor je youngtimer van de belastbare winst aftrekken

Voor de belastingdienst is een zakelijke youngtimer onderdeel van het ondernemingsvermogen. Dit betekent dat je alle kosten van de winst af mag halen. Hierdoor betaal je minder belasting.

Verzeker je youngtimer goed

Bij het rijden in een youngtimer is een passende verzekering cruciaal. Doordat de auto ouder is, heb je meer kans op onverwachte problemen met de auto. Je wil deze kosten het liefste niet uit eigen zak moeten betalen.

Kies daarom voor een verzekering die is afgestemd op de specifieke behoeften van een youngtimer, inclusief een gunstige dekking voor eventuele schade en diefstal.