Laatst bijgewerkt op 19 februari, 2024 door Tim
Sinds corona is thuiswerken steeds normaler geworden. Zowel voor mensen in loondienst, als voor freelancers. Het scheelt een hoop reistijd en veel werk kan gewoon vanuit huis gedaan worden.
Stel nu dat je maar zelden echt op een bepaalde locatie hoeft te zijn, kun je dan niet lekker in het buitenland gaan zitten en vanuit daar werken?
Zeker kan dat! Een workation noemen we dat.
Een workation is steeds normaler geworden. Het is iets wat verleidelijk is voor mensen die eigen baas zijn, zoals freelancers. Je kunt immers zelf bepalen wat je doet, wanneer je dit doet en waar je dit doet. Maar het is ook steeds vaker mogelijk terwijl je in loondienst werkt.
Wil jij meer weten over een workation? Lees dan snel verder!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een workation?
- 2 Workations zijn ideaal voor freelancers
- 3 Ook tijdens je workation de administratie goed bijhouden?
- 4 Voordelen van een workation
- 5 Nadelen van een workation
- 6 Tips voor een workation
- 7 Is een workation aftrekbaar?
- 8 Wat zijn goede locaties voor een werkvakantie?
- 9 Wanneer ga jij eens even lekker op werkvakantie?
Wat is een workation?
Met een workation wordt een combinatie van werken en vakantie bedoeld. In het Nederlands noemen we dit ook wel een werkvakantie. Het is een vorm van remote werken.
Bij een workation reis je naar een andere plek om daar tijdelijk te werken. In je vrije tijd kun je daar doen wat je wil, waardoor deze reis tegelijk ook een vakantie is.
De meeste mensen gaan met workation in de wintermaanden. Mensen willen graag genieten van de zon zodra ze klaar zijn met hun werk. Op die manier kunnen ze opladen en werken tegelijk.
Workations zijn ideaal voor freelancers
Niet iedere freelancer heeft deze luxe, maar veel freelancers kunnen zelf bepalen wanneer, waar en hoe lang ze werken. Mocht jij deze luxe hebben, dan is een workation voor jou als freelancer ideaal.
Als freelancer zit je altijd met het probleem dat je inkomsten stoppen zodra je vakantie neemt. Met een werkvakantie voorkom je dit.
Zo kun je er toch even lekker tussenuit, terwijl je inkomsten gewoon doorgaan. Met een beetje geluk mag je een deel van de gemaakte kosten als aftrekpost opvoeren.
Om deze redenen is een workation ideaal voor freelancers. Voordat je direct een vlucht naar het buitenland boekt, is het belangrijk dat je nog wat meer te weten komt over werken en reizen. Lees hieronder verder om goed voorbereid een reis te plannen.
Ook tijdens je workation de administratie goed bijhouden?
Houd ook tijdens je reizen de administratie eenvoudig en goed bij. Met de boekhoudbot van Jortt word je administratie niet alleen goed verwerkt en gecontroleerd, maar krijg je ook proactief fiscaal advies! Hoe mooi is dat?!
Voordelen van een workation
Er zijn vele voordelen van een workation te bedenken.
Om te beginnen hebben we zonlicht nodig om energie op te doen. Als je op workation gaat naar een zonnig gebied, dan is de kans groot dat je je daar energieker en vrolijker voelt. Dit leidt vaak ook weer tot betere werkprestaties.
Daarnaast kan een workation je de kans bieden om naar een gebied te reizen waar je altijd al heen wilde, zonder dat je veel in hoeft te leveren op je inkomsten.
Tot slot kan een workation je ook helpen om je netwerk uit te breiden. Op het moment dat je je netwerk wil uitbreiden naar het buitenland, is het vaak een goed idee om ook persoonlijk langs te gaan. Met een workation is dit perfect mogelijk.
Nadelen van een workation
Uiteraard heeft een workation niet alleen maar voordelen.
Als eerste is er een reële kans dat je te veel in de vakantiestemming raakt. In het buitenland zijn er vaak meer afleidingen. Denk hierbij aan de omgeving verkennen, lekker relaxen in de zon of genieten van eten en drinken. Zonder discipline is er dus best een kans dat je je structuur verliest en niet heel veel aan werken toe komt.
Ook kan het zijn dat de werkomstandigheden een stuk minder goed zijn op je bestemming. Thuis of op kantoor heb je waarschijnlijk een goede zitplek, goede internetverbinding en goed bereik. Bij een workation loop je het risico dat dit minder is en dat je daardoor je werk minder goed kunt uitvoeren.
Als laatste kan natuurlijk ook het kostenplaatje niet ontbreken. Een workation brengt exta kosten met zich mee. Op zich niet erg, maar als je dit niet goed in de hand houdt, kan een workation je uiteindelijk best een hoop geld kosten.
Tips voor een workation
Om ervoor te zorgen dat je je workation succesvol kunt laten verlopen, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.
- Zorg dat je een locatie boekt waar je zeker weet dat je er goed kunt werken. Zorg dus dat je zeker weet dat er een bureau is, goed internet is en dat je er een goede telefoonverbinding hebt.
- Stel jezelf doelen. Op een workation heb je, net als op je werklocatie, doelen nodig. Door deze duidelijk te stellen, kun je goed bepalen wanneer je werkdag erop zit en je “vakantie” kunt gaan houden.
- Plan momenten voor ontspanning in. Het is van belang dat je buiten je werkzaamheden ook ontspant. Dat is immers één van de doelen van een workation. Vergeet dit niet in te plannen, zodat je ook genoeg ontspannen momenten hebt gehad zodra je weer naar huis gaat.
- Regel thuis je praktische zaken. Je kunt niet zomaar even je koffer pakken en op reis gaan. Je moet er ook voor zorgen dat alles goed geregeld is. Denk hierbij aan verzekeringen, eventueel een creditcard en de regels omtrent remote werken in het buitenland. Zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Is een workation aftrekbaar?
Dit is een beetje een grijs gebied. In principe zijn kosten die gemaakt worden voor een workation (deels) aftrekbaar. Er moet echter wel aan specifieke voorwaarden worden voldaan.
Zo moet de Belastingdienst de werkvakantie wel als zakelijke activiteit zien. Hiervoor moet de Belastingdienst zeker 50% van de activiteit als “zakelijk” beschouwen. Hiervoor beoordeelt de Belastingdienst elke workation individueel.
Daarnaast kun je niet zomaar alle kosten die je maakt tijdens een workation aftrekken. Je moet wel kunnen aantonen dat deze kosten ook echt tot het zakelijke deel van de werkvakantie horen.
Tot slot ziet de Belastingdienst kosten van een workation als “representatie kosten”. Dit is vergelijkbaar met de kosten die je maakt voor een zakenreis. Het drempelbedrag hiervoor is €5.100. Alle bedragen boven de €5.100 komen in aanmerking om afgetrokken te worden van de winst.
Wat zijn goede locaties voor een werkvakantie?
Nu je wellicht nadenkt over een workation, is het ook belangrijk om na te denken over waar je deze gaat houden. Hiervoor hebben we een aantal van onze beste locaties voor je op een rij gezet.
- Curacao. Op dit heerlijke eiland schijnt altijd de zon. Daardoor is dit zeker in de wintermaanden een heerlijke plek voor een werkvakantie. Daarnaast spreken ze er ook gewoon Nederlands, wat ideaal is voor als je hulp moet vragen omdat je er niet goed kunt werken.
- Spanje. Spanje is een stuk dichterbij en bovendien ook betaalbaar. Het land is populair onder Nederlanders die elders willen overwinteren. Vooral steden in het zuiden, zoals Malaga of Sevilla, zijn populair. Je bent er waarschijnlijk niet de enige die een workation houdt, wat weer goed kan zijn voor het opbouwen van je netwerk.
- Bali. Deze plek is enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Zowel voor vakanties als workations. Bali is ingericht op toeristen en biedt daardoor een ideale omgeving voor een workation. Bovendien is het leven op het eiland zelf erg goedkoop. Ideaal dus!
- Nederland. Je hoeft natuurlijk niet per se naar het buitenland. Als je in Nederland blijft, weet je zeker dat je in een land verblijft met goed bereik. Daarnaast is het natuurlijk niet ver reizen. Denk dus gewoon eens na over een workation in een Nederlands natuurgebied als je er even tussenuit wil.
Wanneer ga jij eens even lekker op werkvakantie?
Als het goed is, weet je nu de belangrijkste dingen over een workation.
Op het moment dat je genoeg vrijheid hebt om zelf je werklocatie te bepalen, is het zeker de moeite om eens een workation te nemen. Je hoeft hierbij niet eens naar een buitenland.
Een workation kan in onze ogen wonderen doen. Zeker voor freelancers die veel vanuit huis werken. Zo kun je er toch even tussenuit, zonder dat je inkomsten misloopt. Zorg alleen dus wel dat je alles van tevoren goed geregeld hebt, zodat je op locatie ook echt kunt genieten van je workation.