Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim
Freelancen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire en flexibele manier van werken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om als freelancer aan de slag te gaan.
Maar wat is freelancen eigenlijk en wat maakt het zo aantrekkelijk?
Als freelancer ben je eigen baas. Je bepaalt zelf met wie je werkt, wanneer je werkt en hoe lang je met dezelfde opdrachtgevers werkt. Je hebt dus niet te maken met een werkgever die voor jou bepaalt wat je wel en niet kan doen.
Inhoudsopgave
Wat is freelancen?
Je doet officieel aan freelancen als je in de ogen van de belastingdienst ondernemer bent, zonder personeel. Hierbij is de rechtsvorm van jouw bedrijf doorslaggevend. Iedereen die ingeschreven staat als eenmanszaak (freelancer en ZZP’er) doet dus aan freelancen.
Freelancen doe je dus in de ogen van de belastingdienst als je ingeschreven staat als eenmanszaak. In de praktijk houdt freelancen in dat je zelf bepaalt voor wie je werkt, wanneer je werkt en hoe je je werk doet. Ook werk je voor verschillende opdrachtgevers. Je werkt dus echt voor jezelf en niet voor een werkgever.
Wat is een freelancer?
Een freelancer is iemand die voor zichzelf werkt en in opdracht van een opdrachtgever bepaalde opdrachten uitvoert. Een freelancer heeft hierbij vaak een expertise op een bepaald gebied. Deze expertise kan werkelijk alles zijn.
Mensen halen vaak de termen freelancer en ZZP’er door elkaar. Een freelancer en ZZP’er zijn in principe hetzelfde. De term freelancer wordt echter vaak gebruikt voor zelfstandigen die met hun hoofd werken, zoals mensen die in de IT werken of administratieve klussen doen. De ZZP’er wordt vaak gebruikt voor mensen die met hun handen werken, zoals in de bouw of in de zorg.
Wanneer ben je een freelancer?
Je bent dus officieel een freelancer als je ingeschreven staat bij de KvK als eenmanszaak. Daarnaast ben je een freelancer als je volledig zelf kunt bepalen wat voor werk je doet, wanneer je dit doet en hoe je dit werk uitvoert.
Voordelen van freelancen
Het is niet voor niets dat Nederland zoveel freelancers kent. Zeker de laatste jaren is de populariteit van freelancen flink toegenomen. Hieronder volgen een aantal voordelen van freelancen, die ervoor zorgen dat freelancen steeds populairder wordt.
1. Flexibiliteit: Als freelancer heb je zelf de keuze om te bepalen hoeveel je werkt, wat voor werk je doet en wanneer je dit doet. Deze flexibiliteit is voor veel mensen heel belangrijk. Hierdoor kan een freelancer zelf de balans tussen werk en privé bepalen.
2. Diversiteit: Als freelancer werk je aan verschillende projecten voor verschillende opdrachtgevers. Dit houdt je werk divers en uitdagend.
3. Inkomen: Als freelancer kun je zelf bepalen hoeveel je vraagt voor je diensten. Uiteraard moet dit wel realistisch zijn, omdat anders niemand je inhuurt. Maar gemiddeld genomen verdien je meer geld met dezelfde werkzaamheden, dan iemand die in loondienst werkt.
4. Vrijheid: Als freelancer bepaal je zelf voor wie je opdrachten uitvoert. Is er een opdrachtgever die je niet bevalt? Dan wissel je die opdrachtgever gewoon in voor een andere opdrachtgever.
Is freelancen wat voor jou?
Freelancen is niet voor iedereen weggelegd. Genoeg mensen hebben baat bij een werkgever die bepaalt wat er gebeurt, hoe het gebeurt en wanneer het gebeurt. Daarbij ervaren veel mensen een voorspelbaar inkomen als prettig.
Om te bepalen of freelancen iets voor jou is, hebben we een aantal punten op een rij gezet. Herken jij je hierin? Dan is freelancen wellicht iets voor jou!
- Je houdt van de vrijheid om alles zelf te bepalen
- Je bent goed in jezelf promoten om daarmee opdrachten binnen te halen
- Je kunt omgaan met een inkomen dat misschien wisselend is
- Je ziet in ondernemen een mooie uitdaging met goede kansen
Freelancer worden?
Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je (misschien) wel freelancer wil worden?
Mooi! Dit is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We raden je aan om onderstaand artikel te lezen, zodat je weet wat je moet doen om daadwerkelijk aan de slag te kunnen als freelancer.