Wat doet een boekhouder? En wat kost een boekhouder?

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Als ondernemer kan het bijhouden van de boekhouding een uitdagende taak zijn. Dit is het moment dat je er misschien aan denkt om een boekhouder te nemen.

Maar wat doet een boekhouder precies? En wat kost dat eigenlijk?

In dit artikel geven wij je antwoord op deze vragen, zodat jij als ZZP’er een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is een financieel expert die verantwoordelijk is voor het beheren van de financiële administratie van een bedrijf. Een boekhouder legt financiële transacties vast in de administratie, stelt financiële overzichten op en zorgt ervoor dat de belastingaangiftes ingediend worden.

Een boekhouder heeft dus vooral een uitvoerende rol. Een accountant daarentegen, controleert vooral de administratie.

Wat doet een boekhouder?

Boekhouders hebben een breed scala aan taken, waaronder het bijhouden van inkomsten en uitgaven en het opstellen van financiële rapporten. Hieronder een lijstje met de taken die een boekhouder onder andere kan uitvoeren:

 • Inkomsten bijhouden
 • Uitgaven bijhouden (inclusief bonnetjes verwerken)
 • Facturen maken
 • Offertes opstellen
 • Controleren van je boekhouding
 • Advies geven over je boekhouding
 • Je belastingaangifte voorbereiden
 • Balans opstellen
 • Jaarrekening maken

Welke taken een boekhouder allemaal uitvoert, ligt aan de overeenkomst. Een boekhouder die werkt voor een (groot) bedrijf, voert vaak alle taken uit. Maar een boekhouder die ingehuurd wordt door een ZZP’er voert vaak maar een aantal taken uit. Dit ligt aan de behoefte en het budget van de ZZP’er.

Boekhouders spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de financiële gezondheid van een bedrijf door ervoor te zorgen dat alle financiële transacties nauwkeurig worden geregistreerd en gerapporteerd.

Wanneer huur je een boekhouder in?

Voor een ZZP’er is het van groot belang dat de boekhouding klopt. Een kloppende boekhouding is dan ook de meest voorkomende reden voor een ZZP’er om een boekhouder in te huren.

Met name ZZP’ers met een complexe boekhouding hebben er baat bij. Een goede boekhouding is van belang om je bedrijf optimaal te laten draaien en misverstanden te voorkomen. Bovendien wil je ook geen boetes of naheffingen krijgen, omdat je boekhouding niet klopt.

Het is belangrijk om te weten dat je een boekhouder natuurlijk niet fulltime in hoeft te huren. Je hebt hem of haar waarschijnlijk maar een paar keer per jaar nodig. Met name bij de btw- en belastingaangifte. Je kunt er ook voor kiezen om je administratie maandelijks bij te laten werken, zodat deze altijd helemaal op orde is.

We raden je altijd aan om een boekhouder te nemen in de volgende situatie: Als je de uren die je kwijt bent aan je administratie had gewerkt, had je dan meer verdiend dan dat een boekhouder kost? Is het antwoord ja? Dan neem je een boekhouder.

Hier volgt een voorbeeld met getallen. Stel, je hebt 2 uur nodig om je boekhouding te doen. Als je werkt, verdien je €40 per uur. Dan kun je in die 2 uur dus ook €80 verdienen in plaats van je boekhouding te doen. Kost je boekhouder minder dan €80 om dezelfde klus te klaren? Dan neem je een boekhouder.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Je kunt op verschillende manieren een boekhouder vinden. Bijvoorbeeld via familie, vrienden of kennissen. Dan heb je ook direct een beeld bij diegene.

Maar niet iedereen heeft dit netwerk natuurlijk. Of misschien wonen de mensen die je kent wel aan de andere kant van het land. Ook niet altijd even handig.

Daarom kun je altijd het beste onderzoek doen via het internet. Hier kun je boekhouders vinden per regio of vakgebied en kun je vaak direct recensies bekijken. We raden je aan om verschillende boekhouders te vergelijken door offertes op te vragen. Dit kan vaak gratis. Zo weet je vrij zeker dat je een goede boekhouder vindt.

Wat kost een boekhouder?

De kosten voor een boekhouder variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het bedrijf, de complexiteit van de financiële administratie en de specifieke taken die moeten worden uitgevoerd.

Gemiddeld kunnen de kosten variëren. Gemiddeld kost een boekhouder je zo’n €50-€80 per uur. Dit ligt natuurlijk ook aan de ervaring van de boekhouder.

Vaak kiezen ZZP’ers en ondernemers ervoor om een boekhouder te nemen voor een vast bedrag per maand. Dit bedrag ligt meestal rond €100 per maand voor ZZP’ers. Je spreekt in dat geval af welke taken hij/zij doet voor dit bedrag per maand.

Soms wordt er ook voor gekozen om een boekhouder voor een jaar in te huren. In dit geval moet je als ZZP’er denken aan een bedrag van zo’n €1000 per jaar. Ook hiervoor geldt weer dat dit afhankelijk is van wat een boekhouder allemaal aan taken heeft.

De bovengenoemde bedragen zijn slechts indicaties. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs. Denk hierbij aan wat jij wil dat hij/zij doet en hoeveel ervaring een hij/zij heeft. Meer taken en meer ervaring brengen hogere kosten met zich mee.

Ondanks dat het geld kost, wordt het inhuren van een boekhouder wordt vaak gezien als een investering die zichzelf terugverdient door mogelijke financiële fouten te voorkomen en tijd te besparen. Het is dus niet per se het beste om voor de goedkoopste optie te gaan.

Boekhouder of boekhoudpakket?

Als ZZP’er kun je je boekhouding op verschillende manieren doen. Je kunt dit helemaal zelf doen, maar om zo min mogelijk fouten te maken, heb je 2 goede opties. Een boekhouder of een boekhoudpakket.

Met de boekhoudpakketten van tegenwoordig kun je prima je administratie bijhouden. Zeker als je niet zo’n complexe administratie hebt. Bovendien kan dit ook al voor zo’n €10 per maand.

Mocht je graag zeker weten dat de boekhouding goed gedaan wordt, omdat je hier zelf niet goed in bent of omdat je boekhouding vrij complex is, dan kun je beter voor een boekhouder kiezen.

Bovendien kan een hij/zij nog veel meer taken voor je uit handen nemen en je van financiële tips voorzien. Hierdoor is de hogere prijs het soms meer dan waard.

De keuze hangt dus af van de voorkeuren, complexiteit van de boekhouding en het te besteden budget van jou als ZZP’er.

Doe je de administratie toch liever zelf?

Dan raden we je aan om aan de slag te gaan met een boekhoudpakket.

Hoe weet ik of ik een goede boekhouder heb?

Het selecteren van een goede boekhouder is essentieel voor een gezonde financiële toekomst. Om te bepalen of je een goede boekhouder hebt, moet je jezelf eigenlijk 1 simpele vraag stellen:

Levert mijn boekhouder mij geld op?

Met andere woorden: bespaar ik geld doordat ik mijn hem of haar inhuur?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van 3 factoren: de complexiteit van je boekhouding, de kennis van je boekhouder en de prijs.

Heb je het idee dat het antwoord op de vraag nee is? Dan is het aan te raden om toch eens te kijken of er een alternatief is. Denk hierbij aan een andere boekhouder of aan het zelf bijhouden van de administratie met een boekhoudprogramma.

Logo MoneyMonk

Zelf aan de slag met je boekhouding en BTW-aangifte?

MoneyMonk scoort ⭐️4.9/5!

Veelgestelde vragen

Moet ik een boekhouder inhuren als ZZP’er?

Nee je moet niks. Het kan echter wel aan te raden zijn om een boekhouder in te huren, omdat een hij/zij zeer waarschijnlijk minder fouten maakt in de administratie en je een hoop tijd en geld kan besparen.

Kan ik mijn eigen boekhouding doen met behulp van software?

Ja, het is tegenwoordig goed mogelijk om je boekhouding te doen met een boekhoudprogramma. Op deze manier kun je voor weinig geld en vrij eenvoudig zelf je boekhouding doen.

Wat kost een boekhouder?

De kosten voor een boekhouder verschillen. De kosten hangen af van de gewenste taken, de kennis en ervaring van diegene. Dit zijn de gemiddelde prijzen om je boekhouding te laten doen als ZZP’er:

 • Per uur: €50-€80
 • Per maand: €100
 • Per jaar: €1000

Deze prijzen zijn indicaties. De echte prijzen kunnen verschillen ten opzichte van deze indicaties.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Een boekhouder kun je op verschillende manieren vinden. Dit kan via het internet, via familie of vrienden, via andere ZZP’ers etc. Als je dit via een bekende doet, dan heb je vaak al een goed idee of het een goede is.

Als je op zoek gaat via het internet, raden we je aan om verschillende boekhouders te vergelijken op basis van: prijs, ervaring met boekhouden in jouw branche en recensies.

Wat als mijn boekhouder een fout maakt?

Als je boekhouder een fout maakt, dan kan dat problemen opleveren. Jij bent namelijk altijd verantwoordelijk voor de boekhouding, ook als deze gedaan wordt door iemand anders.

Controleer daarom ook zelf de boekhouding. Zie je iets waar je twijfels over hebt? Vraag dan om advies bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en voorkom problemen.