Verzekeringen: alles wat je moet weten als freelancer

Laatst bijgewerkt op 19 januari, 2024 door Tim

Als werknemer geniet je van verzekerd zijn op allerlei vlakken door je werkgever. Dit is een prettige gedachte. Mocht er iets misgaan, dan ben je in ieder geval gedekt.

Als freelancer werkt dit anders. Verzekerd zijn is je eigen verantwoordelijk. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.

Wat moet je verplicht verzekeren? En wat wil je wel en niet verzekeren?

Op deze pagina vind je alles omtrent verzekeringen voor freelancers. We vertellen je over wat er wel en niet verplicht is, wat de mogelijkheden zijn en we verdiepen ons in specifieke verzekeringen.

Freelance verzekeringen

Freelance verzekeringen

Een freelancer moet zijn of haar eigen verzekeringen regelen. De opdrachtgever doet dit namelijk niet voor de freelancer.

Maar welke verzekeringen moet je verplicht afsluiten? En welke zijn verstandig om af te sluiten?

In dit artikel vertellen we je meer over de meest gebruikte freelance verzekeringen. We vertellen kort wat ze inhouden en of ze verplicht zijn.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) ben je zelf de drijvende kracht achter je onderneming. Het succes van je bedrijf hangt grotendeels af van jouw inzet en gezondheid.

Wat als je echter door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt raakt?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP’ers biedt financiële bescherming in dergelijke situaties. Hierom kan het verstandig zijn om een AOV af te sluiten als ZZP’er, zodat je een maandelijkse uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt.


Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP

Als ZZP’er is het van essentieel belang om de juiste zakelijke verzekeringen te nemen. Eén van de belangrijkste verzekeringen die elke ZZP’er zou moeten overwegen, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort als BAV.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt je tegen claims van partijen die financieel verlies hebben geleden door jouw advies.


Rechtsbijstandverzekering ZZP

Rechtsbijstandverzekering ZZP

Als ZZP’er kan het zomaar gebeuren dat er iets voorvalt waarbij je juridische hulp nodig hebt. Denk hierbij aan een (grote) klant die niet wil betalen of problemen met je leverancier. Je hebt rechtsbijstand nodig om dit op te lossen. Een duur geintje als je niet verzekerd bent. Op zo’n moment kan een rechtsbijstandverzekering ZZP goed van pas komen.

In dit artikel leggen we je uit wat deze verzekering inhoudt, wat deze dekt en wat het verschil is tussen zakelijke en privé rechtsbijstand.


Overlijdensrisicoverzekering ZZP

Overlijdensrisicoverzekering ZZP

Niemand vindt het leuk om na te denken over wat er gebeurt als je komt te overlijden. Maar zeker als ZZP’er is het belangrijk om na te denken over de toekomst en wat er gebeurt als je komt te overlijden.

Als ZZP’er is er namelijk niets voor je geregeld als je komt te overlijden. Dit moet je allemaal zelf regelen. Het is daarom verstandig om te kijken naar het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ZZP.

Maar wat is een overlijdensrisicoverzekering ZZP nu eigenlijk? En is het geschikt voor jou als ZZP’er?

In dit artikel leggen we uit wat deze verzekering inhoudt en waarom het van groot belang kan zijn voor ZZP’ers.


ZZP zorgverzekering

ZZP zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hiermee zijn de belangrijkste zorgkosten gedekt, mocht je naar de huisarts of het ziekenhuis moeten.

Echter, veel mensen kiezen ook voor een aanvullende verzekering. Hiermee kun je extra (onverwachte) kosten dekken voor bijvoorbeeld de tandarts of fysio.

Als ZZP’er is het van groot belang dat je een goede zorgverzekering kiest. Zolang je ziek bent, kun je immers niet werken. Niet werken betekent voor de meeste ZZP’ers ook geen inkomen. Gelukkig is er de ZZP zorgverzekering. Deze is speciaal gericht op ZZP’ers.

Maar waar moet je dan op letten bij het afsluiten van een ZZP zorgverzekering?

In dit artikel helpen we je met een aantal tips om de juiste keuze te maken wat betreft een ZZP zorgverzekering.


Hoe werkt een Broodfonds?

Broodfonds

Stel je nu eens voor dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekerd. Wat gebeurt er dan? Waarschijnlijk kom je dan in een financieel zeer moeilijke situatie terecht. Hier zit je niet op te wachten. Alle reden dus om deze situatie te voorkomen.

De 2 meest voorkomende manieren om je te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een Broodfonds.

Hoe werkt een Broodfonds?

Het Broodfonds biedt een innovatieve oplossing voor dit probleem, waardoor je je als ZZP’er kunt beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid.