Toeslagen voor ZZP: Toeslagen met een wisselend inkomen

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Als ZZP’er heb je, net als mensen die in loondienst werken, recht op toeslagen. Veel ZZP’ers vergeten dit. Of je recht hebt op toeslagen wordt namelijk gebaseerd op inkomen en niet op hoe dat inkomen wordt verdiend.

In dit artikel vertellen we je meer over toeslagen voor ZZP.

Welke toeslagen zijn er?

Er zijn 4 toeslagen waar je als ZZP’er wellicht recht op hebt. Hieronder vind je ze, inclusief een korte toelichting.

1. Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is bedoeld om de kosten van je zorgverzekering te verlichten. De zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Je hebt recht op zorgtoeslag als je belastbaar inkomen lager is dan €38.520 als alleenstaande in 2023. Heb je een toeslagpartner? Dan moet jullie inkomen lager zijn dan €48.224 in 2023. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de toeslag afneemt naarmate je inkomen stijgt. Maak hier een proefberekening om te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag.

2. Huurtoeslag

Huurtoeslag is gericht op het ondersteunen van huurders met een laag inkomen. Als je als ZZP’er een zelfstandige woning huurt, je huur in 2023 niet hoger dan €808,06 per maand is en je vermogen niet hoger dan €33.748 (alleenstaand) of €67.496 (samen met partner) is, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Doe hier de berekening om te kijken of je in aanmerking komt.

3. Kinderopvangtoeslag

Voor ZZP’ers met kinderen kan kinderopvangtoeslag een belangrijke ondersteuning zijn. Je hebt als ZZP’er recht op kinderopvangtoeslag als je werkt, je kind en jij op hetzelfde adres en bij dezelfde gemeente ingeschreven staan, je de kinderopvang zelf op tijd betaalt (en dit kunt bewijzen) en de opvang geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De hoogte van je kinderopvangtoeslag wordt bepaald door je toetsingsinkomen. Maak hier een proefberekening van je toetsingsinkomen.

4. Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen (of dat van jou en je partner samen). Maak hier een proefberekening om te kijken of je recht hebt op kindgebonden budget.

Toeslagen ZZP en een wisselend inkomen

Als ZZP’er kan je inkomen van maand tot maand variëren. Het is belangrijk te realiseren dat toeslagen zijn gebaseerd op je jaarinkomen. Als je inkomen wisselt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die je ontvangt.

Houd daarom je inkomen goed in de gaten en pas zo nodig je toeslag(en) aan om terugbetalingen te voorkomen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om slim te investeren als ZZP’er. Hiermee kun je je belastbare winst verlagen. Het kan zijn dat je daardoor recht hebt op toeslagen. Dit kan je soms honderden of misschien wel meer euro’s aan toeslagen schelen.

Hoe vraag ik toeslagen als ZZP aan?

Het aanvragen van toeslagen als ZZP’er is een eenvoudig proces. Je kunt dit regelen via de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens, zoals je inkomen en woonsituatie, bij de hand hebt.

Daarnaast is het aan te raden om zeker ieder jaar je toeslagsituatie te controleren en aan te passen als er veranderingen optreden in je persoonlijke of zakelijke situatie.