Thuiswerkplek inrichten: Ontwerp jouw ideale kantoor in huis!

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Sinds de pandemie is het aantal mensen wat (deels) thuiswerkt flink gestegen. Ook freelancers werken steeds meer thuis. Een goede thuiswerkplek is daarbij enorm belangrijk. Nu is de vraag: hoe doe je dat, een thuiswerkplek inrichten?

Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet voor je. Daarnaast hebben we nog enkele waardevolle tips voor je, om nog fijner vanuit huis te kunnen werken.

Benodigdheden thuiswerkplek inrichten

Een aantal artikelen mag niet ontbreken zodra je je thuiswerkplek gaat inrichten. Zeker als je meerdere dagen per week vanuit je thuiswerkplek werkt, is het verstandig om te investeren in een goede thuiswerkplek.

Een goede thuiswerkplek moet ervoor zorgen dat je prettig kunt werken, dat je productief kunt werken en dat je geen (fysieke) klachten ontwikkelt. We raden je aan om een thuiswerkplek inrichten dan ook serieus te nemen.

Bureau

Met een goede houding achter je bureau zitten, is enorm belangrijk. Doe je dit niet? Dan kun je nek- en/of rugklachten ontwikkelen.

Je bureau moet de goede hoogte hebben. Als je je handen op het bureau legt, terwijl je op je bureaustoel zit, moet de hoek tussen je armen en ellebogen 90 graden zijn. Is dit niet het geval? Dan moet je je bureau of bureaustoel aanpassen qua hoogte.

Om de juiste hoogte te krijgen, kan het handig zijn om voor een verstelbaar bureau te kiezen.

Naast de juiste hoogte, moet je bureau ook voldoende ruimte hebben. Je moet er in ieder geval de materialen, die je nodig hebt tijdens het werken, op kwijt kunnen.

Bureaustoel

Niet alleen het bureau, maar ook de bureaustoel moet juist afgesteld worden. Bij voorkeur kies je een bureaustoel waarbij je de hoogte, de armleuningen en rugleuning te verstellen is.

De stoel staat goed ingesteld op het moment dat:

  • Je benen een hoek van 90 graden maken als je erop zit
  • Je armen een hoek van 90 graden maken als ze op de armleuningen steunen
  • De rugleuning qua vorm goed aansluit bij de vorm van jouw rug

Naast de juiste afstelling, moet de bureaustoel ook prettig zitten. Je moet er een aantal uur achter elkaar op kunnen zitten.

Computer of laptop

Een goede computer of laptop is essentieel als je vanuit huis werkt. Welke computer voor jou geschikt is, hangt af van de werkzaamheden die je doet.

Wij raden aan om in ieder geval een computer of laptop te nemen die snel is. Je wil niet te veel tijd kwijt zijn aan wachten op je computer of er zelfs geïrriteerd door raken.

Verder raden we je aan om te kijken wat voor jouw werkzaamheden belangrijk is. Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen welke computer of laptop bij jou past.

Moet je computer veel opslag hebben? Of bepaalde videokaarten? En welke aansluitingen heeft de computer nodig? Zijn er nog andere specificaties die belangrijk zijn om je werkzaamheden goed uit te voeren?

Toetsenbord en muis

Een losse muis en een los toetsenbord kunnen handig zijn. Bij een vaste computer heb je die zeker nodig.

Heb je een laptop en staat deze in een houder? Dan zijn een losse muis en een los toetsenbord onmisbaar.

Met een losse muis en een los toetsenbord kun je klachten aan de polsen of ellebogen voorkomen. Je kan namelijk een betere houding aannemen met een losse muis en een los toetsenbord.

Voor beiden geldt dat een draadloze variant waarschijnlijk het prettigste werkt. Je hebt hierdoor geen wirwar aan draden op je bureau.

Thuiswerkplek inrichten (2)

Webcam

Sinds de pandemie zijn we steeds meer gaan videobellen. Een goede webcam is daarbij belangrijk.

Je wil graag professioneel overkomen, op het moment dat je aan het videobellen bent. De kwaliteit van een webcam moet daarom goed zijn.

Veel computers en laptops hebben een ingebouwde webcam. Het kan zijn dat deze goed genoeg is. Mocht de ingebouwde webcam niet goed genoeg zijn, dan is het aan te raden om een webcam te kopen die je kan vastzetten op je computer of monitor.

Opbergruimte

Het kan zijn dat je voor je werkzaamheden graag documenten fysiek bewaart. Of misschien zijn er nog andere materialen die je af en toe nodig hebt en dus wil bewaren.

Het is verstandig om te zorgen dat er bij jouw thuiswerkplek inrichten aan opbergruimte wordt gedacht. Denk hierbij aan een opbergkast en ordners of mappen.

Het is belangrijk dat je de benodigde materialen eenvoudig kunt vinden. Daarnaast helpt een opgeruimde omgeving om een prettige werksfeer te creëren.

Tips thuiswerkplek inrichten

Buiten de hierboven genoemde benodigdheden, geven we je graag ook nog enkele tips. Je thuiswerkplek inrichten zal nog beter gaan met deze tips.

Licht

Zorg ervoor dat er voldoende licht is in jouw thuiswerplek. Bij voorkeur is dit daglicht. Mocht dit niet lukken, dan volstaat goede verlichting ook.

Voldoende licht zorgt voor een betere concentratie. Let hierbij wel op met hoe het licht op het scherm valt. Als er veel licht op het scherm valt, gaat dit ten koste van de concentratie.

Temperatuur en frisse lucht

Je thuiswerkplek moet een prettige temperatuur hebben. Het liefst heeft je thuiswerkplek ook één of meerdere ramen die open kunnen en voor frisse lucht kunnen zorgen. Een goede temperatuur en frisse lucht zorgen voor ook voor een betere concentratie.

Denk na over hoe je de temperatuur gaat regelen op dagen dat het warm of koud is. Dit kan bijvoorbeeld via een airco systeem. Een airco systeem kan zowel koelen als verwarmen en verbruikt alleen elektriciteit.

Opruimen

Een goede thuiswerkplek is opgeruimd. Je wil materialen die je op het moment niet nodig hebt, opgeruimd hebben in bijvoorbeeld een kast. Zorg ervoor dat alleen de benodigde materialen op je bureau liggen.

Een opgeruimde thuiswerkplek helpt om niet onnodig veel energie kwijt te zijn aan het zoeken naar materialen. Daarnaast zorgt een opgeruimde omgeving ook voor een opgeruimd hoofd. Dat kan je wel eens heel veel energie en stress schelen.

Thuiswerkplek inrichten (3)

Sfeer

Zorg ervoor dat je thuiswerkplek zo ingericht is, dat het een plek is waar je graag bent. Waarschijnlijk spendeer je er wekelijks heel wat uurtjes. Wel zo fijn als het dan als een prettige omgeving voelt.

Kies bij de sfeer vooral voor een sfeer waarin jij je goed kunt concentreren. Denk daarbij aan rustige kleuren en niet te veel afleidende attributen.

Kosten thuiswerkplek inrichten aftrekbaar?

Je thuiswerkplek inrichten kost geld. Dit is niet erg, omdat het een investering is. Een goede thuiswerkplek bevordert je productiviteit.

De kosten die je maakt voor je thuiswerkplek inrichten, mag je niet zomaar van je winst aftrekken. Je moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.

Op het moment dat je een zelfstandige werkruimte hebt als freelancer, mag je de kosten aftrekken. Een zelfstandige werkruimte is een werkruimte met een eigen opgang of ingang en met eigen sanitaire voorzieningen.

Wanneer de aangeschafte spullen noodzakelijk zijn voor jou om je werkzaamheden uit te voeren, dan mag je de kosten ook aftrekken.

In alle andere gevallen zijn de gemaakte kosten niet aftrekbaar.

Waar spullen bestellen voor thuiswerkplek inrichten?

Je thuiswerkplek inrichten op de juiste manier is erg belangrijk. Als het goed is, heb je nu de belangrijkste handvaten om je thuiswerkplek goed in te kunnen richten.

Wij hebben hieronder een aantal uitstekende webshops geselecteerd, waar jij alle benodigde artikelen kunt vinden om jouw thuiswerkplek in te richten. Neem gerust een kijkje!

Logo office deals

Logo Bureaustoel24

Logo goedkoopste-kantoorartikelen.nl

Logo Kantoormeubelenplus

Logo ABKantoor