Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim
Als je overweegt om als zelfstandige te starten vanuit de WW (Werkloosheidswet), is het belangrijk om te weten dat dit mogelijk is met goedkeuring van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).
Maar krijg je dan nog wel een WW-uitkering? En moet je dan nog steeds blijven solliciteren?
In dit artikel nemen we je mee door een gedetailleerd stappenplan, bespreken we wat er gebeurt met je WW-uitkering en bespreken we de opties die je hebt na goedkeuring van je plan.
Daarnaast kijken we naar wat er gebeurt met je WW-uitkering als je uiteindelijk besluit dat zelfstandig ondernemerschap niet de juiste weg voor jou is.
Inhoudsopgave
Stappenplan: starten als zelfstandige vanuit de WW
1. Vooronderzoek
Iedere onderneming begint met een plan. Als jij aan de slag wil als zelfstandige, moet je vooraf goed nadenken over wat je wil doen, hoe je dit gaat aanpakken en hoe je er ook geld aan over gaat houden.
Begin dus met een grondig vooronderzoek. Analyseer wat je leuk vindt, waar vraag naar is en of je een goede kans maakt om hierin te slagen. Stel vervolgens een goed ondernemingsplan op dat onder andere je doelen, strategie en financiële voorspellingen bevat.
2. Goedkeuring aanvragen bij het UWV
Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen als zelfstandige, moet je plan goedgekeurd worden door je adviseur werk bij het UWV. Dien je ondernemingsplan, wat je bij stap 1 hebt gemaakt, in bij het UWV, zodat je adviseur werk hiernaar kan kijken. Je adviseur werk moet goedkeuring geven, voordat je verdere stappen kunt ondernemen.
Het kan zijn dat er speciale regels voor jou gelden, omdat je bijvoorbeeld een bepaald soort werk hebt gedaan in het verleden. Neem dus altijd contact op met het UWV.
3. Verder onderzoek doen
Als je adviseur werk je plan heeft goedgekeurd, dan ga je een periode van 6 weken in. In deze periode ga je onderzoek doen naar jouw plan. Je gaat hierbij kijken naar de haalbaarheid, wat er precies nodig is en of je financiering nodig hebt. Kortom, je werkt je ondernemingsplan verder uit.
In deze 6 weken krijg je gewoon je WW-uitkering. Je sollicitatieplicht vervalt gedurende deze 6 weken.
Kom je tot de conclusie dat het toch niet gaat lukken? Geen probleem, dan behoud je gewoon je uitkering en plichten die je had voordat deze 6 weken in zijn gegaan.
4. Goedkeuring onderneminsplan
Het ondernemingsplan, waar je aan gewerkt hebt, moet je na deze 6 weken presenteren aan je adviseur werk. Je adviseur werk moet dit plan goedkeuren, voor je aan de slag kan. Neem dit dus serieus!
5. Inschrijving bij Kamer van Koophandel (KvK)
Als je plan is goedgekeurd, schrijf je je in bij de KvK. Hier ontvang je een KvK-nummer en ben je officieel geregistreerd als zelfstandig ondernemer
6. Melding bij het UWV
Meld je start als zelfstandige bij het UWV. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat je WW-uitkering op de juiste manier wordt aangepast.
Opties na goedkeuring ondernemingsplan
Nadat je ondernemingsplan is goedgekeurd, mag je aan de slag als zelfstandige terwijl je nog in de WW zit. Dit kan op 3 verschillende manieren. We hebben de 3 verschillende manieren hieronder voor je op een rij gezet.
1. Zelfstandig ondernemen met startperiode
Het is mogelijk om al je uren te werken als zelfstandig, naast je WW-uitkering tijdens de startperiode. Deze startperiode duurt 26 weken en je hebt tijdens deze periode geen sollicitatieplicht.
Gedurende deze 26 weken ontvang je 29% minder uitkering, dan dat je nu ontvangt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je verdient als zelfstandige.
Aan deze optie zitten enkele voorwaarden. Je vindt ze hieronder:
- Je moet een online training van het UWV volgen
- Je moet het inkomstenformulier van het UWV invullen en opsturen
- Je mag als ZZP’er geen opdrachten uitvoeren voor de opdrachtgever die je ontslagen heeft. Dit kan leiden tot het stopzetten van de WW-uitkering en eventueel tot boetes
Als je na 26 weken door wil gaan als zelfstandige, dan geef je dit door aan het UWV. Zij passen dan je uitkering aan. Je uitkering stopt zodra je inkomsten hoger dan 87.5% van je uitkering zijn.
2. Zelfstandig ondernemen met behoud van WW-uitkering
Je kunt starten als zelfstandige en je WW-uitkering behouden. In dit geval heb je geen startperiode van 26 weken.
Bij deze optie berekent het UWV een fictief inkomen voor jou. Het UWV rekent je dagloon om naar een uurtarief en vermenigvuldigt dat met het aantal uren wat je als zelfstandige werkt. Het UWV telt hierbij ook de uren voor zaken zoals administratie en klantenwerving mee.
Iedere maand moet je het aantal gewerkte uren aan je onderneming doorgeven aan het UWV. Hiermee berekenen ze je fictieve inkomen. Dit fictieve inkomen wordt van je uitkering afgehaald.
Als je aan de slag gaat als zelfstandige en je behoudt je WW-uitkering, dan heb je nog steeds je sollicitatieplicht voor de uren die je niet als zelfstandige werkt.
3. Volledig stoppen met de WW
Als je besluit volledig te stoppen met de WW en je richt op je zelfstandige onderneming, meld dit dan op tijd bij het UWV. Dit kan via het wijzigingsformulier WW. Hiermee voorkom je mogelijke complicaties.
Wat gebeurt er met de WW als stopt als zelfstandige?
Als je merkt dat zelfstandig ondernemen toch niet de juiste keuze voor jou is, kun je gewoon weer in aanmerking komen voor je WW-uitkering. Het is van belang om dit direct te melden bij je adviseur werk. De hoogte van je uitkering en eventuele terugbetalingen worden beïnvloed door de inkomsten die je hebt gegenereerd als zelfstandige.
Het is essentieel om nauw contact te houden met het UWV gedurende dit proces. Door transparant te communiceren, voorkom je onvoorziene problemen en zorg je ervoor dat je financiële situatie op de juiste manier wordt behandeld.