Reiskosten aftrekken ZZP: Mag dat zomaar?

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Als ZZP’er kan het zijn dat je de nodige kilometers maakt voor je werk. Of misschien weet je dat je komende tijd veel kilometers gaat maken voor je werk.

Wellicht ben je op zoek naar de mogelijkheden om deze kosten af te trekken van de belasting. Reiskosten aftrekken als ZZP wordt vaak over het hoofd wordt gezien, maar het kan fiscale voordelen opleveren.

In dit artikel behandelen we of en hoe je als ZZP’er reiskosten kunt aftrekken en geven we praktische tips om dit zo soepel mogelijk te doen.

Mag je reiskosten aftrekken als ZZP?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Ja, je mag kosten die je maakt voor reizen als ZZP’er aftrekken van de belastbare winst. Zodra je reist voor je werk en dit duidelijk aan kunt tonen, dan mag dat.

Of je nu met eigen vervoer gaat of het openbaar vervoer gebruikt, het is belangrijk om te weten dat al deze kosten in aanmerking komen voor aftrek.

Reiskosten eigen vervoer aftrekken

Wanneer je als ZZP’er gebruikmaakt van je eigen vervoermiddel, zoals de auto of de motor, kun je de gemaakte kosten aftrekken. Het gaat hier niet alleen om een kilometervergoeding van €0,23 per kilometer, maar ook om parkeerkosten en de BTW van de onderhoudskosten.

Als je met je privé auto ook zakelijke kilometers maakt, dan is het van groot belang om duidelijk bij te houden welke kilometers zakelijk zijn, en welke kilometers privé zijn. Dit is belangrijk zodat je aan kan tonen aan de Belastingdienst welke kilometers zakelijk zijn.

Zorg ervoor dat je een sluitende administratie bijhoudt met kilometerregistratie en bewijs van gemaakte kosten om de gemaakte kosten van de belasting af te kunnen trekken.

Reiskosten OV aftrekken

Maak je gebruik van het openbaar vervoer voor zakelijke reizen? Goed nieuws, ook deze kosten zijn aftrekbaar. Bewaar je OV-kaartjes, bonnen en andere bewijsstukken zorgvuldig. Via OV-Chipkaart.nl kun je eenvoudig een overzicht opvragen wat aan alle regels voldoet.

Let op: alleen de kosten die direct gerelateerd zijn aan zakelijke reizen komen in aanmerking. Persoonlijke OV-kosten zijn niet aftrekbaar.

Reiskosten doorbelasten aan opdrachtgever

Een interessante mogelijkheid voor ZZP’ers is het doorbelasten van reiskosten aan de opdrachtgever. Dit kan voor beide partijen voordelig zijn. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de vergoeding van reiskosten in het contract.

Je kunt er op meerdere manieren voor zorgen dat je de reiskosten vergoed krijgt van je opdrachtgever.

Als eerste kun je afspreken dat je gemaakte reiskosten declareert bij je opdrachtgever.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om alvast de reiskosten door te berekenen in je tarief. Zo heb je niet nog meer administratief nodig. Nadeel is wel dat als je meer kosten maakt dan je berekend hebt, dat je zelf voor de kosten opdraait.

Hoe houd ik mijn reiskosten goed bij?

Een zorgvuldige administratie is belangrijk bij het aftrekken van reiskosten. Je moet immers aan de Belastingdienst aan kunnen tonen dat de gemaakte reiskosten voor zakelijk gebruik zijn.

We raden je aan om een boekhoudprogramma te gebruiken. Deze programma’s hebben vaak een tool waarmee je eenvoudig reiskosten bij kunt houden. Bewaar alle bonnen, facturen en overige documenten die je reiskosten onderbouwen en upload deze in het programma.

Met een boekhoudprogramma bespaar je niet alleen tijd bij het invullen van je belastingaangifte, maar verminder je ook het risico op fouten.