Rechtsbijstandverzekering ZZP: Bescherming voor ZZP’ers

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Als ZZP’er kan het zomaar gebeuren dat er iets voorvalt waarbij je juridische hulp nodig hebt. Denk hierbij aan een (grote) klant die niet wil betalen of problemen met je leverancier. Je hebt rechtsbijstand nodig om dit op te lossen. Een duur geintje als je niet verzekerd bent. Op zo’n moment kan een rechtsbijstandverzekering ZZP goed van pas komen.

In dit artikel leggen we je uit wat deze verzekering inhoudt, wat deze dekt en wat het verschil is tussen zakelijke en privé rechtsbijstand.

Wat is een rechtsbijstandverzekering ZZP?

Een rechtsbijstandverzekering ZZP is een die ZZP’ers beschermt tegen (onverwachtse) juridische kosten als gevolg van geschillen of conflicten. Deze verzekering biedt financiële dekking voor juridische bijstand en proceskosten. Hierdoor hoef je je als ZZP’er geen zorgen te maken over hoge advocaatkosten, mocht je die onverwachts moeten maken.

Altijd verzekerd van juridische hulp bij conflicten.

✅ Juridische hulp bij conflicten

✅ Incasso service

✅ Goede prijs

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering ZZP?

De dekking van een rechtsbijstandverzekering voor ZZP’ers kan variëren, afhankelijk van de branche waarin je werkt en de omzet die je draait. Over het algemeen dekt de verzekering je op de volgende gebieden:

  • Arbeidsrecht: Geschillen met werknemers, zoals ontslagzaken, arbeidscontracten, en geschillen over arbeidsvoorwaarden.
  • Contractueel recht: Conflicten met leveranciers, klanten of andere zakelijke partners met betrekking tot contractuele overeenkomsten.
  • Bedrijfsvoering: Juridische geschillen met betrekking tot vergunningen, aansprakelijkheid en andere bedrijfsgerelateerde kwesties.
  • Fiscaal recht: Juridische bijstand bij belastinggeschillen en andere fiscale aangelegenheden.
  • Incasso: Hulp bij het innen van openstaande facturen en het oplossen van betalingsgeschillen.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering ZZP?

De kosten voor de verzekering zijn afhankelijk van de branche waarin je werkt, de omzet die je draait, het maximale bedrag dat je wil verzekeren, het drempelbedrag (minimale kosten die je moet maken voor je verzekering iets vergoed) en eventuele aanvullingen.

Over het algemeen kun je al een rechtsbijstandverzekering ZZP afsluiten vanaf zo’n €35 per maand.

Verschil particuliere en zakelijke rechtsbijstandverzekering

Het is belangrijk om te weten dat zakelijke en privé rechtsbijstand twee verschillende verzekeringen zijn. Een privé rechtsbijstandverzekering dekt rechtsbijstand bij conflicten die zich voordoen in de persoonlijke levenssfeer, zoals burenruzies of geschillen met werkgevers als werknemer.

Echter, een particuliere rechtsbijstandverzekering dekt geen juridische kosten voor zakelijke conflicten. Een rechtsbijstandverzekering ZZP doet dit wel. Het dekt juridische kosten voor geschillen die direct verband houden met jouw zakelijke activiteiten.