Pensioen: nu én in de toekomst financieel zeker

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

De meeste freelancers zijn er het liefste nog niet mee bezig, maar toch is het van groot belang: je pensioen. Dat je het vandaag de dag financieel goed voor elkaar hebt, wil niet zeggen dat dit in de toekomst ook zo is.

Als freelancer moet je zelf je pensioen regelen. Bovendien heb je als freelancer ook minder opties om pensioen op te bouwen, dan iemand die in loondienst werkt.

Het is dus van groot belang om aan je pensioen te denken en dit op te bouwen. Dit is niet altijd even leuk en makkelijk. Dit geeft niks. Op deze pagina vind je alle artikelen die je kunnen helpen met het opbouwen van je pensioen als freelancer.

Pensioen opbouwen als freelancer

Zelf pensioen opbouwen

Veel freelancers staan er niet bij stil of vinden het nog veel te ver weg om erover na te denken. Pensioen opbouwen. Doe je dit niet, dan krijg je, nadat je bent gestopt met werken, alleen een AOW. Een AOW is zeker geen vetpot en vaak niet genoeg om van te leven.

Hoe kun je dan precies pensioen opbouwen als freelancer? En waarom zou je (nu al) pensioen opbouwen als freelancer?

Wij laten je in dit artikel de verschillende mogelijkheden zien om pensioen op te bouwen als freelancer. Ook vertellen we je meer over waarom je juist pensioen moet opbouwen als freelancer.


Banksparen als pensioen voor ZZP’ers

Banksparen als pensioen voor ZZP'ers

Veel ZZP’ers zijn helemaal niet bezig met pensioen opbouwen. Het wordt vaak gezien als niet leuk en iets wat nog heel ver weg is. Bovendien heb je als ZZP’er minder mogelijkheden om pensioen op te bouwen dan iemand die in loondienst werkt.

Een optie die specifiek voor ZZP’ers relevant is, is banksparen. Met banksparen spaar je op een geblokkeerde spaarrekening. Daarnaast brengt het ook nog mooie fiscale voordelen met zich mee.


Lijfrenteverzekering ZZP

Lijfrenteverzekering ZZP

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je financiële toekomst veilig te stellen. Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te investeren in een lijfrenteverzekering ZZP.

Je bent als ZZP’er zelf verantwoordelijk, maar niet verplicht om pensioen op te bouwen. Kies je ervoor om niks op te bouwen? Dan moet je het met alleen een AOW doen zodra je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

Wij vinden dat alleen een AOW wel erg mager is en adviseren je dan ook om je pensioenopbouw serieus te nemen.

In dit artikel helpen we je daarbij door je alles te vertellen over de lijfrenteverzekering ZZP. Aan de hand van deze informatie kun je kiezen of deze manier van pensioen opbouwen bij je past.