Payroll ZZP: Alles wat je moet weten over payrolling als ZZP’er

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Payroll bedrijven zijn een opkomende trend. Ook werken steeds meer mensen als payroll ZZP. Payroll bedrijven nemen alle administratie voor je uit handen. Ze betalen het loon uit en dragen alle premies af. Dit klinkt als werken in loondienst.

Dus hoe zit dat precies? Payroll voor ZZP’ers?

Als ZZP’er is het belangrijk om te weten welke opties er zijn voor het uitvoeren van administratieve taken. Werken via een payroll bedrijf is er één van.

Wil je meer weten over hoe payroll voor ZZP’ers werkt? Lees dan snel verder!

Wat is payrolling?

Payrolling is een manier van werken waarbij een bedrijf de administratie en het juridisch werkgeverschap overneemt van de ZZP’er. Het bedrijf wordt dan de formele werkgever en regelt de arbeidsvoorwaarden en salarisadministratie voor de ZZP’er.

Aan het einde van de maand krijg jij gewoon geld gestort. Het payroll bedrijf regelt de rest. Dit scheelt jou dus een hoop administratie, omdat je zelf de boekhouding niet hoeft te doen.

Naast deze zekerheid, heb je dezelfde rechten als een werknemer. Voor veel ZZP’ers is dit toch prettig. Zo ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte voor de uren die je werkt.

Voordelen payrolling als ZZP’er

Payrolling als ZZP’er kent een aantal grote voordelen, waardoor steeds meer ZZP’ers ervoor kiezen.

  • Financiële zekerheid. Je weet zeker dat je iedere maand betaald krijgt, aangezien je als ZZP’er niet meer verantwoordelijk bent voor de financiële risico’s. Dit risico ligt nu bij het payroll bedrijf.
  • Geen administratieve rompslomp. Veel ZZP’ers hebben een hekel aan de administratie doen. Dat hoeft op deze manier niet meer.
  • Sociale voorzieningen. Je hebt net als werknemers recht op sociale voorzieningen zoals verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden. Je hebt net als werknemers een pensioenregeling of de mogelijkheid om opleidingen te volgen. Dit versterkt jouw positie als ZZP’er.
  • Geen KvK inschrijving nodig. Voor werken via een payroll bedrijf is dit niet nodig.

Al met al zijn er dus behoorlijk wat voordelen voor payrolling als ZZP’er te benoemen.

Nadelen payrolling als ZZP’er

Buiten al die voordelen, kleeft er ook een nadeel aan payrolling als ZZP’er.

Het grote nadeel van payrolling is dat je als ZZP’er een grote kans hebt dat je fiscaal minder voordelig uit bent.

Als ZZP’er heb je recht op allerlei aftrekposten. De belangrijkste daarbij is de zelfstandigenaftrek. Deze zorgt ervoor dat je belastbaar inkomen flink omlaag gaat. Om hier recht op te hebben, moet je minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf werken. Dit komt neer op zo’n 25 uur per week, ervan uitgaande dat je ook nog 4 weken per jaar vakantie neemt.

Zodra je gaat werken via een payroll bedrijf als ZZP’er, dan wordt het erg moeilijk om nog aan deze uren te komen. De kans is dus vrij groot dat je geen recht meer hebt op de zelfstandigenaftrek en daardoor fiscale voordelen laat liggen.

Hoe werkt payroll ZZP precies?

Als ZZP’er moet je zelf op zoek naar opdrachten. In overleg met de opdrachtgever bepaal je wat de opdracht is en wat jouw tarief is.

Vervolgens meld je bij het payroll bedrijf hoeveel uur je hebt gewerkt en tegen welk tarief. Zodra het payroll bedrijf hiermee akkoord gaat, ontvang jij als freelancer je geld op je rekening.

Tot slot stuurt het payroll bedrijf een rekening naar de opdrachtgever, zodat het ook zijn geld krijgt.

Heb ik nog wel recht op aftrekposten als payroll ZZP?

Als je werkt als payroll ZZP’er heb je nog steeds recht op aftrekposten, als je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst.

Zoals eerder genoemd, wordt dit vaak wel heel lastig. Je moet voor de zelfstandigenaftrek minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf werken. Als je ook werkt als payroll ZZP’er wordt dit wel erg lastig. Dit neemt niet weg dat het natuurlijk nog steeds mogelijk is.

In zulke gevallen werken ZZP’ers vaak maar een klein aantal uren per week als payroll ZZP’er. Bijvoorbeeld 8-16 uur.

Voorbeeld:

Stel, je werkt 20 uur per week als Payroll ZZP’er en je wil het recht op de zelfstandigenaftrek behouden. Dan moet je in dit geval dus zo’n 25 uur per week in je eigen bedrijf werken, bovenop de 20 uur per week als payroll ZZP’er.

Werk je minder dan deze 25 uur per week in je eigen onderneming? Dan heb je geen recht meer op de zelfstandigenaftrek, en eventuele andere aftrekposten zoals de startersaftrek. Je laat in dat geval veel fiscaal voordeel liggen. Soms wel tot duizenden euro’s aan voordeel.

Wat als ik arbeidsongeschikt raak?

Als je als ZZP’er via payrolling aan het werk bent en je raakt arbeidsongeschikt, dan geldt gewoon de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Dit geldt voor de uren die je werkt via het payroll bedrijf. Hierdoor houd je dus wel inkomen over als je arbeidsongeschikt raakt, zonder dat je zelf een verzekering hoeft te regelen.

Het payroll bedrijf is verantwoordelijk om de opdrachtgever te informeren over uitval en de duur daarvan.

Dit voordeel weegt voor sommige ZZP’ers zo zwaar, dat ze veel uren maken als payroll ZZP’er. Bovendien is een AOV duur en kan werken als payroll ZZP’er je veel maandelijkse kosten besparen.

Wel of niet aan de slag als payroll ZZP?

Payrolling kan jou als ZZP’er uitkomst bieden wanneer de administratieve taken je totaal niet liggen of wanneer je meer financiële zekerheid wil. Bovendien kan je als payroll ZZP’er profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Aan de andere kant loop je als ZZP’er vaak veel fiscale voordelen mis, doordat de kans groot is dat je geen recht meer hebt op aftrekposten.

De vraag is dus: Waar hecht je de meeste waarde aan: zekerheid of vrijheid?

Mocht de zekerheid je toch meer aanspreken, dan kan werken als payroll ZZP’er een hele mooie uitkomst voor jou zijn!