Overlijdensrisicoverzekering ZZP: Een goed idee om af te sluiten?

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Niemand vindt het leuk om na te denken over wat er gebeurt als je komt te overlijden. Maar zeker als ZZP’er is het belangrijk om na te denken over de toekomst en wat er gebeurt als je komt te overlijden.

Als ZZP’er is er namelijk niets voor je geregeld als je komt te overlijden. Dit moet je allemaal zelf regelen. Het is daarom verstandig om te kijken naar het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ZZP.

Maar wat is een overlijdensrisicoverzekering ZZP nu eigenlijk? En is het geschikt voor jou als ZZP’er?

In dit artikel leggen we uit wat deze verzekering inhoudt en waarom het van groot belang kan zijn voor ZZP’ers.

Wat is er wettelijk geregeld voor nabestaanden van ZZP’ers?

Als u als ZZP’er komt te overlijden, hebben uw nabestaanden niet automatisch recht op een uitkering van de overheid. In het beste geval heeft je partner recht op een uitkering die gelijk is aan 70% van het minimumloon. Bijna niks dus.

Het is daarom belangrijk om zelf iets te regelen voor je nabestaanden, zodat zij niet voor financiële verrassingen komen te staan en onbezorgd verder kunnen leven.

Wat is een overlijdenrisicoverzekering ZZP?

Een overlijdensrisicoverzekering ZZP is een verzekering die uitkeert bij overlijden van de verzekerde. Met deze verzekering wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, waarmee zij de kosten voor bijvoorbeeld de hypotheek of andere financiële verplichtingen kunnen voldoen. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is afhankelijk van de hoogte van het verzekerd bedrag.

Logo NN

Tip van de redactie: Overlijdensrisicoverzekering bij Nationale Nederlanden

✅ Vanaf een paar euro per maand

✅ Makkelijk online af te sluiten

✅ Kies zelf de looptijd en het verzekerde bedrag

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering ZZP?

Als u als ZZP’er een overlijdensrisicoverzekering afsluit, betaalt u maandelijks of jaarlijks premie. Mocht u onverhoopt komen te overlijden, dan keert de verzekering het afgesproken bedrag uit aan de begunstigde.

Er zijn een aantal dingen die je moet kiezen op het moment dat je een overlijdensrisicoverzekering ZZP afsluit.

De eerste is de looptijd. Je kunt ervoor kiezen om een looptijd te nemen van een aantal jaar. Meestal is dit tussen de 5 en 50 jaar, maar dit is afhankelijk van je leeftijd op het moment van afsluiten. Je kunt er soms ook voor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering ZZP voor levenslang af te sluiten.

Overlijd je binnen de looptijd periode? Dan wordt het geld uitgekeerd aan je nabestaanden. Bij een levenslange verzekering wordt er dus altijd uitgkeerd.

Naast de looptijd, moet je nog iets anders kiezen. Namelijk het verzekerde bedrag. Denk hierbij na hoeveel geld je nabestaanden nodig hebben om de kosten te kunnen dekken. Hoe meer je verzekert, hoe hoger je premie is.

Tot slot kun je kiezen uit de manier waarop de verzekering uitkeert. Er zijn 3 verschillende manieren.

  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: Je betaalt een vaste premie en het maakt niet uit wanneer je overlijdt tijdens de looptijd. Je nabestaanden krijgen altijd hetzelfde bedrag uitgekeerd.
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: De premie die je betaalt, daalt ieder jaar. Daarmee daalt het bedrag dat uitgekeerd wordt aan nabestaanden ook ieder jaar, met een vast bedrag. Dit is vooral handig voor wat oudere ZZP’ers. Hoe ouder je bent, hoe minder geld er nodig is, voor de nabestaanden, als je komt te overlijden.
  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: Ook hier daalt de premie die je betaalt ieder jaar. Bij deze vorm daalt ook het uitgekeerde bedrag ieder jaar. In het begin daalt dit niet zoveel, maar later in de looptijd gaat dit steeds harder dalen.

Wat goed is om te weten, is dat er bij de meeste verzekeraars bij het afsluiten van de verzekering een medische keuring vereist is. Dit gaat op als je grote bedragen wil verzekeren. Een slechte gezondheid kan daarbij voor een hogere premie per maand zorgen.

Moet ik een overlijdensrisicoverzekering ZZP nemen?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ZZP is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn. Het biedt uw nabestaanden financiële zekerheid en voorkomt onverwachte kosten. Als u een hypotheek heeft of financiële verplichtingen bent aangegaan is het daarom aan te raden om een overlijdensrisicoverzekering ZZP af te sluiten.