Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim
Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je financiële toekomst veilig te stellen. Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te investeren in een lijfrenteverzekering ZZP.
Je bent als ZZP’er zelf verantwoordelijk, maar niet verplicht om pensioen op te bouwen. Kies je ervoor om niks op te bouwen? Dan moet je het met alleen een AOW doen zodra je de pensioenleeftijd hebt bereikt.
Wij vinden dat alleen een AOW wel erg mager is en adviseren je dan ook om je pensioenopbouw serieus te nemen.
In dit artikel helpen we je daarbij door je alles te vertellen over de lijfrenteverzekering ZZP. Aan de hand van deze informatie kun je kiezen of deze manier van pensioen opbouwen bij je past.
Inhoudsopgave
Wat is een lijfrenteverzekering ZZP?
Een lijfrenteverzekering ZZP is een manier van pensioen opbouwen. Je legt periodiek geld in bij een financiële instelling. Maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd koop je een uitkering met het gespaarde bedrag. Dit verzekert je van een periodieke uitkering als met pensioen bent.
Een lijfrenteverzekering ZZP is dus één van de manieren om pensioen op te bouwen als ZZP’er.
Welk type lijfrenteverzekeringen ZZP zijn er?
Er zijn 3 verschillende soorten lijfrenteverzekeringen beschikbaar voor ZZP’ers.
- Beleggingslijfrente: Hierbij sluit je een lijfrenteverzekering af bij een beleggingsinstelling. Deze beleggingsinstelling gaat vervolgens jouw geld beleggen, wat je maandelijks inlegt. Je bouwt hier potentieel meer pensioen mee op, omdat aandelen kunnen stijgen en dividend kunnen uitkeren. Het kan echter ook zo zijn dat je minder geld overhoudt dan je hebt ingelegd.
- Spaarlijfrente: Deze vorm van lijfrente sluit je af bij een bank. Je stort hierbij periodiek geld op een geblokkeerde rekening. Dit houdt in dat je pas bij je geld kunt zodra je de pensioen leeftijd bereikt. Dit wordt ook wel banksparen genoemd. Je ontvangt rente over je geld. Hiermee ben je wat zekerder over je opgebouwde pensioen dan bij een beleggingslijfrente.
- Verzekeringslijfrente: Deze sluit je af bij een verzekeraar. Je krijgt je lijfrente uitgekeerd zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De uitkering kan levenslang zijn, of voor een vastgelegd aantal jaren. Dit bepaal je zelf. Mocht je eerder komen te overlijden, dan stopt de verzekeringslijfrente.
Voor alle 3 de vormen geldt dat je maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd een uitkering moet kopen met het opgebouwde pensioen via lijfrente.
Via een verzekeringslijfrente kun je levenslang geld uitgekeerd krijgen. Net zo lang tot je overlijdt.
Bij lijfrente via een bank of beleggingsinstelling geldt dit niet. Hier koop je een uitkering die maximaal 20 jaar uitkeert. Deze uitkering moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Elke termijn dat er uitgekeerd wordt, moet het bedrag even groot zijn
- Tussen 2 termijnen zit niet meer dan een jaar
Fiscale voordelen lijfrenteverzekering ZZP
Een van de aantrekkelijke aspecten van een lijfrenteverzekering voor ZZP’ers zijn de fiscale voordelen. De premies die je betaalt, zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen in box 1. Dit houdt in dat je een lagere belastbare winst hebt en dus minder belasting betaalt.
Stakingslijfrente
Op het moment dat je stopt als ZZP’er kun je stakingswinst maken. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde en werkelijke waarde van de onderneming. Over deze stakingswinst moet je belasting betalen.
Je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van een stakingslijfrente. Hierbij kun je het vrijgekomen bedrag (deels) gebruiken om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Dit biedt belastingvoordelen.
Je stakingswinst berekenen is vrij complex. Het is daarom aan te raden om hiervoor een financieel adviseur raad te plegen.
Lijfrenteverzekering ZZP of banksparen ZZP?
ZZP’ers hebben de keuze tussen een lijfrenteverzekering en banksparen voor het opbouwen van pensioenkapitaal. Bij een lijfrenteverzekering draag je het risico over aan de verzekeraar, terwijl banksparen meer controle geeft over het opgebouwde pensioen.
Bovendien stopt een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar zodra je overlijdt. Het kan zijn dat je partner hierdoor ineens in de financiële problemen komt. Bij banksparen krijgt je partner (het overgebleven deel van) het gespaarde pensioen uitgekeerd.
Overweeg dus goed wat je belangrijk vindt en welke risico’s je wil nemen, voordat je een keuze maakt.
Wat als ik arbeidsongeschikt raak?
Het kan helaas gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt. Sinds 2016 is het mogelijk om je opgebouwde lijfrente op te nemen op het moment dat je langdurig arbeidsongeschikt raakt. Hoeveel je uitgekeerd kunt krijgen, is afhankelijk van je inkomen in de afgelopen 2 jaar.