Kosten van een eigen website maken: alles op een rij

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

In de digitale wereld van vandaag is online aanwezigheid van onschatbare waarde. Of je nu een freelancer bent die diensten aanbiedt, of een creatieve geest met passie voor bloggen of e-commerce, het hebben van een eigen website is een must.

Voordat je begint met het bouwen van je eigen website, is het essentieel een beeld te krijgen van de kosten voor het maken van een eigen website.

Maar wat zijn nu de kosten van een eigen website maken?

In dit artikel focussen we op een eigen website voor freelancers. We bieden je inzicht in de verschillende kosten die komen kijken bij het creëren van je eigen website. We delen ook enkele waardevolle tips om de kosten van een eigen website maken zo laag mogelijk te houden.

De Basis: domeinnaam en hosting

Voordat je überhaupt begint met het ontwerpen en ontwikkelen van je website, moet je een domeinnaam en hosting hebben. Dit zijn de fundamenten van je online aanwezigheid en vormen een belangrijk onderdeel van de kosten.

Domeinnaam

Een domeinnaam is je unieke adres op het internet, zoals www.jouwnaam.nl. De kosten voor een domeinnaam variëren. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €5 tot €20 per jaar. Deze kosten zijn afhankelijk van de extensie (.com, .nl, .eu, enzovoort) en de partij waarbij je je domeinnaam koopt.

Het is aan te raden om een domeinnaam te kiezen die relevant is voor je freelancewerk of het doel van je website. Dit gaat je helpen bij je vindbaarheid in de zoekmachines.

Hosting

Hosting is de service waarmee je website op het internet wordt opgeslagen en toegankelijk is voor bezoekers. Hostingkosten kunnen variëren op basis van de provider, het type hosting (gedeeld, VPS, dedicated, enzovoort) en de serverbronnen die je nodig hebt. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor hosting ergens tussen de €5 en €30 per maand liggen.

Voor freelancers die net beginnen, kan gedeelde hosting een kostenefficiënte optie zijn. Naarmate je website groeit, kun je overwegen over te stappen naar een geavanceerdere hostingoplossing.

Kosten eigen website maken

Een goede website is goud waard!

In deze tijd kun je als ondernemer niet meer zonder website. Een website helpt je aan meer naamsbekendheid, meer klanten en meer omzet.

Benieuwd naar wat een website laten maken kost?

Website-ontwerp en ontwikkeling

Nu je de basis hebt gelegd met je domeinnaam en hosting, is het tijd om je website vorm te geven en te ontwikkelen. Hieronder vind je de kosten die je moet overwegen.

Content Management Systeem (CMS)

Een Content Management Systeem is software die je helpt bij het beheren en publiceren van inhoud op je website. Gelukkig zijn er gratis en open-source CMS-opties, zoals WordPress, beschikbaar. Dit bespaart je kosten voor het ontwikkelen van een op maat gemaakt CMS.

Thema of sjabloom

Een professioneel ogend thema of sjabloon kan je website er aantrekkelijk laten uitzien zonder dat je veel tijd en geld hoeft te besteden aan maatwerkontwerp. Er zijn zowel gratis als premium thema’s beschikbaar, variërend van €0 tot €100 of meer.

Aanpassingen en plugins

Om je website te personaliseren en goed te laten functioneren, heb je mogelijk plugins of add-ons nodig. Sommige zijn gratis, terwijl andere kosten met zich meebrengen. Wees voorzichtig met het installeren van te veel plugins, omdat dit de laadsnelheid van je website kan beïnvloeden.

Ontwikkelingskosten

Als je de technische vaardigheden hebt, kun je je website zelf ontwikkelen. Zo niet, dan is het aan te raden om een website ontwikkelaar inhuren. De kosten hiervoor variëren sterk, afhankelijk van de complexiteit van je project en de tarieven van de ontwikkelaar.

Gemiddeld kunnen freelancers verwachten tussen de €500 en €5000 kwijt te zijn voor het laten ontwikkelen van een website, afhankelijk van de schaal van het project. Aangezien een website voor een freelancer vaak niet heel complex is, is het goed mogelijk om dit voor minder dan €1000 te doen.

Kosten eigen website maken (2)

Onderhoud en Updates

Het bouwen van een website is slechts het begin. Het onderhouden en up-to-date houden van je site is een doorlopende taak die kosten met zich meebrengt.

Hostingkosten (jaarlijks/maandelijks)

Zoals eerder vermeld, zijn hostingkosten terugkerend. Zorg ervoor dat je deze kosten jaarlijks of maandelijks budgetteert.

Domeinnaamvernieuwing (jaarlijks)

Je moet je domeinnaam jaarlijks vernieuwen om te voorkomen dat iemand anders deze claimt. Houd rekening met de vernieuwingskosten. De vernieuwingskosten zijn vergelijkbaar met de initiële aanschafkosten.

Beveiliging en back-ups

Het beveiligen van je website is essentieel. Dit kan kosten met zich meebrengen. Denk hierbij aan kosten voor SSL-certificaten, beveiligingsplugins en regelmatige back-ups. Deze kosten kunnen variëren, maar reken op minimaal €50 tot €200 per jaar.

Content updates

Als freelancer moet je je website regelmatig bijwerken met nieuwe portfolio-items, blogposts of andere inhoud. Dit kun je uiteraard zelf doen. In dat geval kost het je alleen tijd.

Weet je niet zo goed hoe je dit goed doet? Overweeg dan het inhuren van een contentmanager of tekstschrijver. Dit kost natuurlijk wel geld. Hoeveel dit kost is sterk afhankelijk van wie je inhuurt en wat je wil dat diegene doet.

Marketing en promotie

Een website hebben is één ding, maar ervoor zorgen dat mensen deze vinden en bezoeken is een andere uitdaging. Hieronder vind je enkele kosten die verband houden met marketing en promotie.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is cruciaal om je website hoog in de zoekresultaten van Google te krijgen. Dit kan kosten met zich meebrengen voor tools, consultants of training om je SEO-strategie te verbeteren.

Social media marketing

Het promoten van je website via sociale media kan kosten met zich meebrengen voor advertenties, contentcreatie en mogelijk het inhuren van een social media manager.

Online adverteren

Als je snel meer verkeer naar je site wilt trekken, kun je overwegen om online advertenties te plaatsen, zoals Google Ads. De kosten variëren afhankelijk van je budget en advertentiestrategie.

Eigen website maken? Of toch liever laten maken?

Het maken van je eigen website, als freelancer, kan sterk variëren in kosten. Dit is afhankelijk van vele factoren, waaronder je behoeften, vaardigheden en budget. Het is essentieel om alle kosten, die benoemd zijn in dit artikel, in overweging te nemen bij het maken van je website. Stel hierbij een budget op dat realistisch is voor jouw situatie.

Het goede nieuws is dat het voor een freelancer mogelijk is om de kosten van een eigen website maken beperkt te houden. Begin met het identificeren van je prioriteiten en investeer in de elementen die het meest van belang zijn voor je bedrijf of freelancewerk.

Een eigen website kan een krachtig hulpmiddel zijn om jezelf online te presenteren, klanten aan te trekken en je diensten te promoten. Met de juiste aanpak kun je de kosten laag houden en een waardevolle digitale aanwezigheid opbouwen. Dit kan je freelancecarrière een enorme boost geven.

Ben je na dit artikel tot de conclusie gekomen dat je toch liever in één keer een goede website wil hebben? Ook al kost dat wat meer geld? Overweeg dan om de website helemaal voor je te laten maken.