De Kleine Ondernemersregeling (KOR): Een gids voor freelancers

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een fiscale regeling die kleine ondernemingen, waaronder freelancers, in Nederland ondersteunt. De KOR biedt belastingvoordelen voor ondernemers die aan bepaalde criteria voldoen.

In dit artikel verkennen we wat de KOR inhoudt, hoe je deze regeling kunt aanvragen, wat te doen als je niet meer aan de voorwaarden voldoet, en wanneer het verstandig is om de KOR aan te vragen.

Wat is de Kleine Ondernemersregeling?

De KOR is ontworpen om het belastingstelsel eenvoudiger te maken voor kleine ondernemingen, zoals freelancers. Ondernemers die jaarlijks minder dan €20.000 aan omzet genereren, komen in aanmerking voor belastingvoordelen. Met de KOR kunnen zij genieten van vrijstellingen en verminderingen op hun belastingverplichtingen.

Om in aanmerking te komen, moet de jaaromzet van de onderneming onder de €20.000 liggen. Dit bedrag kan veranderen en wordt eens in de zoveel tijd aangepast door de belastingdienst.

Als je aan de KOR deelneemt, dan hoef je geen BTW-aangifte te doen. Dit scheelt veel administratief gedoe en kan daardoor de drempel verlagen voor mensen om toch te starten als freelancer. Daar tegenover staat dat je ook geen BTW aan klanten rekent en dat je geen BTW over aankopen terug kunt krijgen.

Als je besluit deel te nemen aan de KOR, dan is dit in principe voor minimaal 3 jaar. Je kunt je alleen weer eerder afmelden voor KOR zodra je omzet per jaar boven de €20.000 uitkomt. Sterker nog, dan moet je je afmelden voor de KOR.

Hoe bereken ik mijn omzet?

Als je al aan de slag bent als freelancer en BTW rekent aan je klanten, dan is je omzet gelijk aan alle bedragen die je in rekening brengt bij de klant(en), min de BTW die je in rekening brengt.

Als je al wel aan de KOR deelneemt, dan is je omzet gelijk aan alle bedragen die je in rekening brengt bij de klant(en).

Hoe vraag je de Kleine Ondernemersregeling aan?

Het aanvragen van de KOR is een eenvoudig proces dat online kan worden afgehandeld. De belastingdienst biedt een digitaal platform waarop ondernemers hun aanvraag kunnen indienen. Hier zijn de basisstappen die je moet volgen:

  1. Log in op het digitale portaal van de belastingdienst.
  2. Zoek het specifieke formulier voor de KOR-aanvraag.
  3. Vul de vereiste informatie in, zoals je jaaromzet en andere relevante gegevens.
  4. Dien het formulier in en wacht op bevestiging van de belastingdienst.

Het aanvragen van de KOR kan op de website van de belastingdienst. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt om het proces soepel te laten verlopen.

Wat als ik niet meer aan de voorwaarden voldoe?

Het kan voorkomen dat je niet langer aan de voorwaarden van de KOR voldoet. Dit kan het gevolg zijn van een groei in je onderneming, waardoor je jaaromzet boven de €20.000 uitkomt. In dit geval ben je verplicht dit aan de belastingdienst te melden.

Je zult dan worden overgezet naar het reguliere belastingregime, waarbij je volledig aan je belastingverplichtingen moet voldoen. Het is van groot belang om tijdig deze wijzigingen door te geven om mogelijke boetes te voorkomen.

Wanneer is het verstandig om de Kleine Ondernemersregeling aan te vragen?

Het is verstandig om de KOR aan te vragen als je jaaromzet onder de €20.000 ligt. Dit is met name gunstig voor startende ondernemingen en freelancers met beperkte financiële middelen. De belastingvoordelen die de KOR biedt, kunnen helpen bij het verlichten van de fiscale lasten en het stimuleren van de bedrijfsgroei.

Zorg ervoor dat je regelmatig je financiële situatie evalueert en de actuele limieten controleert om ervoor te zorgen dat je de voordelen van de KOR niet misloopt.