Hoeveel uur mag je werken als ZZP’er?

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) heb je de vrijheid om je eigen werktijden en -uren te bepalen. Dit betekent ook dat er geen limiet zit aan de hoeveelheid uren die je mag werken als ZZP’er.

Maar zijn er wel andere regels wat betreft het aantal uren dat je mag werken als ZZP’er? En is het verstandig om heel veel uur te werken als ZZP’er?

In dit artikel gaan we dieper in op dit vraagstuk en geven we je inzicht in de regels en overwegingen met betrekking tot het aantal werkuren als ZZP’er.

ZZP’ers en werkuren: de basis

Als ZZP’er ben je niet gebonden aan een vast aantal werkuren zoals bij een reguliere baan. Je hebt de flexibiliteit om je werktijden aan te passen aan je persoonlijke behoeften en zakelijke verplichtingen.

Het kan echter ook zo zijn dat je opdrachtgever bepaalt hoeveel uren je maximaal, voor de opdrachtgever, mag werken. De opdrachtgever kan dit om meerdere redenen doen.

De eerste reden is om de uren en werklast eerlijk te verdelen over alle werknemers en ZZP’ers. Dit zorgt voor een betere balans in een team.

Daarnaast kan een opdrachtgever ook niet meer dan een maximaal bedrag uit willen geven aan ZZP’ers.

Geen wettelijk vastgesteld maximum

Er is geen wettelijk vastgesteld maximumaantal werkuren voor ZZP’ers in Nederland. Dit betekent dat je theoretisch gezien zoveel uren kunt werken als je wilt. Dit staat in schril contrast tot werknemers, waarbij er wel wettelijke beperkingen zijn met betrekking tot het aantal werkuren om de arbeidsveiligheid en gezondheid te waarborgen.

Belangrijke overwegingen

Hoewel er geen wettelijk maximum aantal werkuren is voor ZZP’ers, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken met betrekking tot je werkuren:

1. Rust en balans

Het is essentieel om een gezonde balans te behouden tussen werk en privéleven. Te veel uren werken kan leiden tot burn-out, stress en gezondheidsproblemen. Het is daarom van cruciaal belang om je eigen grenzen te bepalen en te zorgen voor voldoende rust en ontspanning.

2. Kwaliteit versus kwantiteit

Het aantal gewerkte uren is niet altijd een indicator van productiviteit of succes. Het draait om de kwaliteit van je werk. Het is beter om minder uren te werken en hoogwaardige diensten te leveren, dan om veel uren te maken met matige prestaties. Focus je op efficiëntie en effectiviteit.

3. Fiscale overwegingen

Als ZZP’er heb je te maken met fiscale regels. Te veel uren werken kan invloed hebben op je belastingverplichtingen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan bij je belastingaangifte.

4. Gezondheid

Je gezondheid is van het grootste belang. Als ZZP’er heb je geen recht op ziekteverlof zoals werknemers dat wel hebben. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen om gezond te blijven.

Zzp’ers en de Arbeidstijdenwet

Hoewel ZZP’ers vrij zijn om hun eigen werktijden te kiezen, moeten ze nog steeds rekening houden met de Arbeidstijdenwet. Deze wet is van toepassing op alle werkenden in Nederland, inclusief ZZP’ers, en heeft als doel de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen.

Zie hieronder enkele belangrijke punten uit de Arbeidstijdenwet die relevant zijn voor ZZP’ers.

1. Rusttijden

De wet bepaalt dat zowel werknemer als ZZP’ers recht hebben op voldoende rusttijd tussen werkperiodes. Dit is om ervoor te zorgen dat je voldoende hersteltijd hebt. Het is belangrijk om deze rusttijden te respecteren om gezondheidsproblemen te voorkomen.

2. Maximumarbeidstijd

Hoewel er geen specifieke bepaling is voor ZZP’ers, zijn er maximumarbeidstijden vastgesteld voor werknemers om overmatig werken te voorkomen. Als ZZP’er moet je ervoor zorgen dat je niet te veel uren achter elkaar werkt om vermoeidheid en gezondheidsproblemen te voorkomen.

3. Nachtarbeid

De wet regelt ook nachtarbeid en stelt specifieke eisen aan werknemers die ’s nachts werken. Als je als ZZP’er ’s nachts werkt, moet je deze regels ook in overweging nemen.

Hoeveel uur mag je werken als ZZP’er?

Als ZZP’er heb je de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen. Hierbij is er geen limiet aan hoeveel uur je mag werken. Het is wel belangrijk om rekening te houden met je eigen gezondheid en welzijn, de kwaliteit van je werk en eventuele fiscale overwegingen.

Daarnaast moet je voldoen aan de Arbeidstijdenwet om ervoor te zorgen dat je een gezonde balans tussen werk en privéleven behoudt.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur met betrekking tot de fiscale gevolgen van het werken van veel uren als ZZP’er. Als je veel uren werkt als ZZP’er kan dit namelijk gevolgen hebben voor je belastingverplichtingen. Je wil hierbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Tot slot kan het ook handig zijn om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van je rechten en verantwoordelijkheden als ZZP’er met betrekking tot je werkuren. Het behouden van een evenwichtige en gezonde werk-privébalans is van vitaal belang voor het succes en welzijn van elke ZZP’er.