Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim
Als ZZP’er ben je gewend aan vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. De keerzijde van deze vrijheden is dat je ook met bepaalde risico’s te maken hebt. Je moet namelijk alles zelf regelen op het gebied van verzekeringen.
Stel je nu eens voor dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekerd. Wat gebeurt er dan? Waarschijnlijk kom je dan in een financieel zeer moeilijke situatie terecht. Hier zit je niet op te wachten. Alle reden dus om deze situatie te voorkomen.
De 2 meest voorkomende manieren om je te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een Broodfonds.
Hoe werkt een Broodfonds?
Het Broodfonds biedt een innovatieve oplossing voor dit probleem, waardoor je je als ZZP’er kunt beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Inhoudsopgave
Hoe werkt een Broodfonds?
Een Broodfonds is een groep van 20-50 ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. Deze ondernemers steunen elkaar financieel bij ziekte.
Alle besluiten binnen een Broodfonds worden genomen door de ondernemers samen. Het is dus belangrijk dat ze elkaar kennen en vertrouwen. Alle ondernemers van een Broodfonds zien elkaar met enige regelmaat op bijeenkomsten.
Deelnemers betalen maandelijkse inleg, die wordt gebruikt om een uitkering te financieren voor leden die tijdelijk niet kunnen werken. De hoogte van de inleg bepaal je zelf. Hoe meer je inlegt, hoe hoger de uitkering is als je ziek wordt.
Als je ziek wordt, krijg je een uitkering. Voor jouw ziekte hoef je geen bewijs aan te leveren via een arts. De eerste maand is voor eigen risico. Daarna krijg je een uitkering op basis van je inleg. Dit is voor maximaal 2 jaar.
Voorwaarden om deel te nemen aan een Broodfonds
Er zijn enkele voorwaarden om te kunnen deelnemen een Broodfonds. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.
- Op het moment van toetreden ben je arbeidsgeschikt
- Je bent een ondernemer
- Je verdient minimaal €750 netto per maand met jouw onderneming
Een Broodfonds is niet alleen voor ZZP’ers. Een Broodfonds is ook voor Vennoten uit een VOF, Maten uit een Maatschap en Directeur-Grootaandeelhouders van een BV. Je kunt vanuit elke branche meedoen.
Voordelen van een Broodfonds
1. Betaalbaarheid: Broodfondsen staan bekend om hun kosteneffectiviteit. De maandelijkse bijdragen zijn vaak lager dan premies voor reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV).
2. Gelijke voorwaarden: Iedere deelnemer betaalt hetzelfde, ongeacht leeftijd, ziekteverleden of beroep.
3. Flexibiliteit: Deelnemers hebben meer zeggenschap over hun financiële zekerheid. Ze kunnen zelf de hoogte van de inleg bepalen en hebben inspraak in de regels van het Broodfonds. Bovendien kun je eenvoudig in- en uitstappen.
4. Eenvoudig: Er zijn duidelijke afspraken binnen een Broodfonds. Iedereen weet daardoor waar die aan toe is. Bij arbeidsongeschiktheid ontvangen deelnemers snel een uitkering. Dit is mogelijk omdat besluiten worden genomen binnen de eigen groep, zonder de bureaucratie die vaak gepaard gaat met traditionele verzekeringen.
Broodfonds of AOV?
Voor ZZP’ers is de keuze tussen een Broodfonds en een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een belangrijke overweging.
Een AOV heeft doorgaans een bredere dekking. Daar staat tegenover dat je vaak hogere maandelijkse lasten hebt. Bovendien is de premie afhankelijk van veel factoren en moet je via een arts kunnen aantonen dat je daadwerkelijk ziek bent.
Bij een Broodfonds is de dekking minder breed. Wel is het vaak goedkoper om aan deel te nemen en weet je precies wat je aan uitkering krijgt zodra je ziek wordt. Iedereen binnen een Broodfonds kent en vertrouwt elkaar. Zodra je ziek wordt, krijg je eenvoudig een uitkering.
Welke van de 2 je moet kiezen, hangt af van je voorkeuren. Kijk vooral naar het bedrag dat je wil verzekeren en naar waar je het meeste vertrouwen in hebt. Maak op basis daarvan een weloverwogen keuze.
Hoe meld ik me aan voor een Broodfonds?
Het aanmelden voor een Broodfonds is over het algemeen een eenvoudig proces:
1. Zoek een Broodfonds: Via verschillende platforms kun je lokale Broodfondsen vinden. We raden je aan om bij Broodfonds.nl te beginnen.
2. Neem Contact op: Neem contact op met een Broodfonds dat bij je past en informeer naar de voorwaarden en deelnemerscriteria.
3. Bijeenkomsten bijwonen: De meeste Broodfondsen organiseren bijeenkomsten waar potentiële leden elkaar ontmoeten en meer te weten komen over het Broodfonds.
4. Aanmelden en Bijdragen: Als je besluit deel te nemen, volg dan het aanmeldproces en begin met het maandelijks bijdragen aan het fonds.
Veelgestelde vragen
Waarom zit er een minimum en maximaal aantal deelnemers aan een Broodfonds?
Een Broodfonds heeft een minimaal aantal deelnemers van 20. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er in ieder geval 1 zieke gesteund kan worden. Bij minder deelnemers wordt dit lastig.
Daarnaast heeft een Broodfonds een maximaal aantal deelnemers van 50. Als de groep groter wordt dan 50, dan is het haast onmogelijk om goed contact te houden en elkaar te kennen. Bij meer dan 50 zou een Broodfonds steeds anoniemer worden. Dat is niet de bedoeling.
Wat gebeurt er als ik langdurig ziek word?
In het geval van langdurige ziekte kun je een uitkering ontvangen volgens de vooraf bepaalde regels van het fonds. De eerste maand is voor eigen risico. Daarna ontvang je maximaal 2 jaar een uitkering uit het Broodfonds. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je eigen bijdrage per maand.
Zijn Broodfondsen wettelijk gereguleerd?
Nee, Broodfondsen opereren buiten het traditionele verzekeringsstelsel en worden niet door de overheid gereguleerd. Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Het is belangrijk om de voorwaarden van het specifieke Broodfonds te begrijpen voordat je toetreedt.