Hoe maak ik een eigen website? – Een stappenplan voor ZZP’ers

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

In de digitale wereld van vandaag kun je als ZZP’er bijna niet meer zonder een eigen website. Bijna alle potentiële klanten starten hun zoektocht op het internet. Het is dus van enorm belang dat ze jou weten te vinden.

Maar hoe maak ik een eigen website als ZZP’er?

We nemen je mee in ons stappenplan, zodat jij als ZZP’er weet hoe je een eigen website moet maken.

Stappenplan eigen website maken

1. Bepaal het doel van je website

Voordat je begint, is het cruciaal om het doel van je website te definiëren. Ondanks dat het doel zeer waarschijnlijk meer klanten binnenhalen is, zijn er nog genoeg dingen die je helder wil hebben voor je de website gaat maken.

Denk bijvoorbeeld aan wat voor klanten je binnen wil halen met je website? En op welke manier je die klanten binnenhaalt via je website?

Het antwoord op bovenstaande vragen bepaalt wat je wel en niet op je website zet. Het bepaalt ook de toon van de teksten en het soort afbeeldingen. Zorg er dus voor dat alle pagina’s op jouw website een duidelijk doel hebben.

2. Bedenk een domeinnaam

Kies een pakkende en relevante domeinnaam die aansluit bij de inhoud van je website. Je kan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of je product/service in de naam gebruiken. Je kunt ook nadenken over zoekwoorden die je doelgroep zou kunnen gebruiken bij het zoeken naar vergelijkbare informatie.

Denk daarnaast goed na over de domeinextensie. Kies je “gewoon” voor .nl? Of kies je misschien toch liever voor .com als je in de toekomst misschien wel internationale klanten wil werven?

Check vervolgens of je domeinnaam nog niet bestaat en registreer je domeinnaam. Dit kun je doen bij een partij die ook webhosting (zie stap 3) aanbiedt.

3. Kies een betrouwbare hosting partij

Op het moment dat je je website bij een bepaalde hosting partij onderbrengt, dan zorgen zij ervoor dat jouw website een plekje op het web krijgt en online komt te staan. Zoek dus een betrouwbare hosting partij om ervoor te zorgen dat je website altijd online is.

Bovendien zorgt je hosting partij voor een stukje veiligheid van je website. Om niet gehackt te worden, is een goede hosting partij dus erg belangrijk.

In Nederland zijn er veel hosting partijen te vinden. Ze verschillen allemaal iets van elkaar in prijs en kwaliteit. We raden je zelf Hostinger aan, vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Bovendien heeft Hostinger een deal, waarbij je je domeinnaam ook nog eens gratis krijgt!

4. Selecteer een Content Management Systeem (CMS)

In een CMS kun je je website ontwerpen en aanpassen. Hier kun je dus je teksten schrijven, foto’s uploaden en het thema van je website aanpassen.

Een populaire CMS-optie is WordPress. Er zijn nog veel meer CMS-opties, maar voor de meeste ZZP’ers is WordPress de beste keuze. Je website als ZZP’er hoeft waarschijnlijk niet heel complex te zijn en met WordPress bouw je zelf eenvoudig je website.

Kies dus het CMS waarvan jij denkt dat het goed bij jouw website past en volg de instructies van je hostingprovider om het CMS van je keuze te installeren. Dit proces is vaak eenvoudig en vereist geen diepgaande technische kennis.

5. Kies een website template

Personaliseer je website met een aantrekkelijk thema dat past bij je doel. Zorg ervoor dat het responsief is, zodat het er goed uitziet op zowel desktop als mobiele apparaten.

6. Voeg inhoud toe aan je website

Begin met het maken van een goede homepage. Dit is de eerste indruk die potentiële klanten krijgen als ze op je website komen. Zorg ervoor dat je interesse wekt met een korte, krachtige tekst en toepasselijke foto.

Voeg hierna pagina’s en andere relevante inhoud toe. Gebruik pakkende koppen, afbeeldingen en video’s om de aandacht van je bezoekers vast te houden en ze te overtuigen om met jou contact op te nemen.

7. Optimaliseer je website voor zoekmachines (SEO)

Je website kan nog zo mooi zijn en goed in elkaar zitten, maar zo lang je niet gevonden wordt in zoekmachines door potentiële klanten, zal je website je niets opleveren.

Optimaliseer je website voor zoekmachines door relevante zoekwoorden in je inhoud te verwerken, meta-beschrijvingen toe te voegen en een sitemap in te dienen bij zoekmachines.

Zorg er daarnaast voor dat je website technisch ook goed in elkaar zit. Denk hierbij aan het voorkomen van foutmeldingen en ervoor zorgen dat je website snel is.

8. Test en publiceer

Voordat je je website live zet, test je deze op verschillende apparaten en browsers om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Als alles in orde is, publiceer je je website en deel je deze met de wereld.

9. Houd je website bij

Zorg ervoor dat je website actief is en blijft door er regelmatig dingen aan toe te voegen. Denk hierbij aan het updaten van je portfolio of CV. Ook zou je er misschien recensies van klanten op kunnen zetten na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik een eigen website maken zonder technische kennis?

Ja, met behulp van gebruiksvriendelijke CMS-platforms zoals WordPress is het mogelijk om een website te maken zonder diepgaande technische kennis.

Hoe kies ik de juiste domeinnaam?

Kies een domeinnaam die kort, makkelijk te onthouden en relevant is voor de inhoud van je website. Vermijd het gebruik van complexe spelling of tekens. Bonuspunten als het een naam is die snel blijft hangen bij mensen!

Wat is het belang van SEO voor mijn website?

SEO (Search Engine Optimization) verbetert de zichtbaarheid van je website in zoekmachines, waardoor meer mensen je kunnen vinden. Dit is cruciaal voor het aantrekken van organisch verkeer.

Wat kost een website maken?

Een website maken hoeft niet duur te zijn. Hoeveel het kost is afhankelijk van wat je er allemaal op wil hebben.

Een website laten maken is ook mogelijk, maar vaak nog een stuk duurder. De kosten hiervoor variëren van enkele honderden euro’s tot soms wel tien duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van wat je precies wil en hoe goed de partij is die de website maakt.

Om meer te weten te komen over wat een website maken kost, raden we je aan om ons artikel hierover te lezen.