Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim
Het klinkt misschien aantrekkelijk om aan de slag te gaan als freelancer. Of misschien heb je geen idee of je wel freelancer wil worden.
In dit artikel laten wij je zien wat de belangrijkste stappen zijn om freelancer te worden. Aan de hand hiervan kun je zelf beslissen of freelancer worden echt wat voor jou zou kunnen zijn.
Inhoudsopgave
Waarom wil je freelancer worden?
Het begint allemaal met de vraag: waarom wil je freelancer worden?
Het is belangrijk om voor jezelf een antwoord te hebben op deze vraag. Het zou zonde zijn als je alles in je leven omgooit om freelancer te worden, om er vrij snel achter te komen dat freelancen toch niks voor jou is.
Er zijn een aantal redenen waarom je freelancer zou willen worden. Hieronder zetten wij de 2 meest voorkomende redenen kort op een rij.
Vrijheid
Je wil meer vrijheid. Als freelancer heb je meer invloed op je eigen werkzaamheden. Je bent immers eigen baas. Je hoeft dus niet lang in dezelfde werkzaamheden te blijven hangen of voor dezelfde opdrachtgever te blijven werken.
Houd wel in je achterhoofd dat je niet zomaar leuke en goedbetaalde klussen krijgt. Het vinden van freelance klussen kan een uitdaging zijn.
Weet jij het voor elkaar te krijgen om de juiste klussen te vinden? Dan kun je mooi je agenda vullen met freelance klussen die jou aanspreken!
Meer verdienen
Je wil meer verdienen. Er zijn veel mensen die om deze reden freelancer worden.
Op dit moment werk je misschien in loondienst en krijg je misschien niet heel veel betaald. Of je hebt het idee dat je met jouw skills en ervaring meer kunt verdienen dan bij je huidige werkgever.
Op zich een logische gedachte om dan als freelancer aan de slag te willen. Je kunt als freelancer (veel) meer per uur vragen voor vergelijkbaar werk.
Ga wel bij jezelf na of er onder de streep ook echt meer geld over blijft. Verderop in dit artikel helpen we jou met waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van jouw (uur)tarief.
Mocht je een goede berekening hebben gemaakt en je denkt dat opdrachtgevers jou wel als freelancer in willen huren, dan zou het zeker de moeite waard kunnen zijn om freelancer te worden!
Waar vind je opdrachten als freelancer?
Om rond te komen als freelancer heb je opdrachten nodig. Zeker in het begin moet je hier actief naar op zoek. Geen opdrachten betekent geen inkomsten.
Het is belangrijk om een beeld te schetsen van wie jouw opdrachtgevers kunnen zijn en waar zij opdrachten aanbieden.
Maar waar vind je die opdrachten dan? Hieronder zetten wij een aantal manieren voor jou op een rij.
Freelance platforms
Er zijn tegenwoordig veel freelance platforms te vinden, met daarop talloze openstaande opdrachten. Via deze platforms is het vrij laagdrempelig om op deze opdrachten te reageren. Vaak staat er ook al bij vermeld wat het inhoudt, voor hoe lang het is en wat je ermee kan verdienen.
Dit is misschien wel de meest eenvoudige manier om aan opdrachten te komen als je freelancer wil worden.
Zodra jij aan de slag wil als freelancer, is het verstandig om dit te vermelden op je LinkedIn profiel. Er zijn altijd bedrijven en recruiters die via LinkedIn op zoek zijn naar nieuwe mensen.
Daarnaast zien jouw connecties dat jij nu freelancer bent, waardoor ze jou misschien wel weer aanraden bij hun connecties.
Freelance of zzp uitzendbureaus
Er zijn tegenwoordig de nodige freelance of zzp uitzendbureaus. Deze zijn vaak wel gericht op freelance werk in een bepaalde sector.
Wil jij graag freelancer worden in de betreffende sector, dan kan het ideaal zijn om je aan te melden bij een uitzendbureau. Het uitzendbureau krijgt veel opdrachten binnen waar jij dan weer op kan reageren.
Je eigen website
Het kan handig zijn om je eigen website te maken. Op een eigen website kun je goed laten zien wie je bent en waar je goed in bent. Vanaf een website maak je het mogelijk voor opdrachtgevers om jou direct te benaderen.
Mocht je dit willen, overweeg dan om een website te laten maken. Een website ontwerper weet vaak beter hoe je een website vindbaar maakt. Ook kan een website ontwerper vaak beter inschatten hoe je je website in moet richten om ervoor te zorgen dat potentiële opdrachtgevers ook echt contact met je opnemen na het lezen van jouw website.
Mocht je op zoek zijn naar een professionele websitebouwer om een website te laten maken, dan raden we je aan om zeker eens bij onderstaande partij te kijken!
Je kan er ook voor kiezen om je website zelf te maken. Je kunt dit doen door je aan te melden bij een hostingpartij en jouw domeinnaam te claimen.
Vervolgens kun je je WordPress downloaden op je website. In WordPress kun je je eigen website maken, helemaal zoals jij dat wil. Het is niet extreem ingewikkeld om dit te doen. Toch heb je wel enige kennis nodig als je echt een goede website wil maken die veel bezoekers trekt.
Wil jij graag een eigen website maken en wil je dit zelf doen? Kijk dan zeker eens bij onderstaande hosting partij!
Hoe bepaal ik mijn tarief?
We hebben het er eerder in dit artikel al kort over gehad. Als freelancer kun je zelf je (uur)tarief bepalen. Niet alle mensen die freelancer worden, denken hier vooraf goed over na.
Het is belangrijk om dit wel goed te doen. Er zijn namelijk een aantal punten waar je goed over na moet denken. We lopen deze punten hieronder door.
Vakantiegeld en vakantiedagen
Vakantiegeld en vakantiedagen worden normaal gesproken opgebouwd als je in loondienst werkt. Aangezien jij eigen baas bent, moet je dit nu zelf regelen.
Vakantie is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer op kunt laden en even kunt ontstressen. Zo’n 10% van alle freelancers loopt in zijn of haar leven tegen burn-out klachten aan. Dit is het gevolg van te veel stress en te weinig rust.
Zorg er dus voor dat je ook wat geld opbouwt om af en toe vakantie te kunnen nemen. Dit doe je door een deel van je uurtarief opzij te zetten voor vakantie. Hiervoor moet je dit geld natuurlijk wel doorbereken in je uurtarief.
Ziekte
Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer ziek wordt. In loondienst krijg je dan vaak (deels) doorbetaald. Als freelancer gebeurt dat niet. Je krijgt betaald per opdracht of per uur. Werk je niet? Dan komt er geen geld binnen.
Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt in je uurtarief, of dat je de kosten voor een verzekering tegen ziekte doorberekent in je tarief.
Je vaste lasten lopen natuurlijk gewoon door als je ziek bent. Verdien je ondertussen niets, dan kan dat een hoop stress geven. Reken daarom dus iets door in je uurtarief voor als je ziek wordt.
Pensioen
Als freelancer moet je zelf voor je pensioen zorgen. Je wil als je met pensioen gaat natuurlijk ook nog wat geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven. Alleen een AOW is namelijk geen vetpot. Leg daarom iedere maand geld opzij voor in voor je eigen pensioenpotje.
Ga voor jezelf na hoeveel pensioen je wil opbouwen en bereken dit door in jouw uurtarief. Goed om te weten is dat als je geld inlegt bij een pensioenrekening of pensioenfonds, dat je hier voorlopig ook niet meer bij kunt.
Belastingen
Als freelancer betaal je ook gewoon belasting over je inkomsten. Hoeveel dit is, hangt af van hoeveel je verdient. Je uurtarief is dus niet wat je netto overhoudt!
Hoeveel belasting je precies betaalt, is afhankelijk van je totale inkomen over een jaar. Daarnaast zijn er ook nog allerlei aftrekposten voor jou als ondernemer, waarmee je belastbaar inkomen minder wordt.
Zorgverzekeringswet
Als freelancer ben je verplicht om premie af te dragen voor de zorgverzekeringswet. In 2023 betaal je 5,43% over je belastbare winst. Ook niet onbelangrijk dus om dit in je achterhoofd te houden bij het berekenen van je uurtarief.
Je uurtarief bepalen
Nadat je voor jezelf hebt bepaald wat jij belangrijk vindt, ga je de rekensom maken. Hierbij kijk je hoeveel kosten je maandelijks hebt en in welke mate jij bovenstaande punten door wil berekenen. Zet deze kosten om in kosten per uur.
Tot slot maak je een schatting van wat je netto per uur over wil houden en hoeveel je hier bruto per uur voor moet verdienen. Tel hier je kosten bij op, en je hebt jouw uurtarief bepaald!
Inschrijven bij de KvK
Als jij helder hebt wat je wil gaan doen als freelancer, waarom je dit als freelancer wil doen en hoe je aan freelance opdrachten gaat komen, dan is het tijd om je in te gaan schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel).
Een freelancer is een ondernemer voor de belastingdienst. Dit betekent dat je geregistreerd moet staan bij de KvK.
Om dit te doen, ga je naar de website van de KvK om een afspraak te maken. Plan een afspraak in. Vervolgens ga je naar de afspraak toe. Hier beantwoord je de vragen van de medewerker van de KvK. Daarna maakt de medewerker jouw inschrijver officieel. Je betaalt hier eenmalig €75 voor.
In de dagen/weken erna ontvang je ook jouw btw-nummer. Dit nummer heb je nodig voor je periodieke belastingaangifte.
Administratie, verzekeringen en pensioen
Freelancer worden, brengt ook een aantal administratieve taken met zich mee. Je moet zelf je administratie doen, je verzekeringen afsluiten en je pensioen regelen. Hieronder lees je in het kort wat je moet weten voor elk van de bovenstaande administratieve taken.
Administratie
Je bent als freelancer verantwoordelijk voor het bijhouden van je eigen administratie. Denk hierbij aan gewerkte uren registreren, facturen declareren, de bonnetjes van je uitgaven op orde hebben en je belastingaangifte invullen.
Mocht je via een freelance platform of via een zzp uitzendbureau werken, dan kan het zijn dat uren registreren en facturen declareren voor je gedaan worden. Ga voor jezelf na of dit voor jou geregeld wordt.
Het inscannen van bonnetjes en het invullen van de belastingaangifte kan enorm eenvoudig zijn. Je kan dit namelijk zelf doen met behulp van een zzp boekhoudprogramma, of uitbesteden aan een boekhouder.
Op die manier worden er overzichten voor je gecreëerd en hoef je deze vaak alleen nog maar goed te keuren. Daarna gaat het rechtstreeks naar de belastingdienst. De kans op fouten in deze overzichten is bovendien ook kleiner dan wanneer je het helemaal zelf doet.
Freelance verzekering
De enige verplichte verzekering is de zorgverzekering in Nederland. Dit geldt voor iedereen.
Er zijn nog tal van andere freelance verzekeringen die je af kunt sluiten. Zeker voor een freelancer kan het verstandig zijn om jezelf te verzekeren. In sommige sectoren is een bepaalde verzekering zelfs verplicht om er te kunnen werken als freelancer.
Om een beter beeld te krijgen van welke verzekeringen er zijn voor freelancers en welke aan te raden zijn, adviseren we je aan om eens rustig onze pagina freelance verzekeringen door te nemen.
Pensioen
Pensioen opbouwen staat maar bij weinig freelancers hoog op het prioriteitenlijstje. Voor velen is het nog ver weg. Ook is het niet altijd even leuk om hier mee bezig te zijn.
Toch is het als freelancer essentieel om al vanaf het begin bezig te zijn met pensioen opbouwen. Niemand anders doet dit voor jou en je AOW is ook niet bepaald een vetpot.
Je pensioen opbouwen kun je helemaal zelf doen. Je kunt hiervoor ook bij bepaalde bedrijven terecht. Op onze pagina pensioen opbouwen zzp vertellen we je meer over de manieren waarop je als freelancer je pensioen op kunt bouwen.
Aan de slag als freelancer!
Een carrière als freelancer kan jou een hoop brengen. Het kan je afwisseling, veel plezier in je werk en een goed inkomen opleveren. Wij denken dat je met dit stappenplan absoluut een goede stap zet in de richting van een carrière als freelancer!
Heb je alle bovenstaande punten doorlopen en denk je dat je er klaar voor bent? Twijfel dan niet langer en schrijf je in bij de KvK om jouw avontuur als freelancer te starten!