Werken als freelancer 17 jaar: Zo ga je goed van start!

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Werken als freelancer op 17-jarige leeftijd kan een uitdagende en spannende manier zijn om wat extra geld te verdienen en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden op te doen.

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat werken als freelancer van 17 jaar?

In dit artikel gaan we dieper in op wat het betekent om freelancer te zijn en of het wettelijk is toegestaan om op 17-jarige leeftijd als freelancer te werken. We bespreken ook de financiële en fiscale verplichtingen waar je als minderjarige freelancer rekening mee moet houden.

Definitie van freelancen

Freelancen betekent simpelweg werken als zelfstandige in plaats van voor een baas. Je werkt op projectbasis voor verschillende klanten en bepaalt je eigen werktijden en hoeveel werk je aanneemt. Ook bepaal je je eigen tarief.

Als freelancer ben je verantwoordelijk voor het regelen van je eigen zaken zoals klantenwerving, verzekeringen en belastingen.

Mag je werken als freelancer op je 17e?

Jazeker mag dat!

Werken als freelancer op 17-jarige leeftijd is niet illegaal, maar er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden.

In Nederland kunnen jongeren vanaf hun 13e gaan werken zolang het hun schooltijd en vrije tijd niet in de weg staat.

Werknemers die jonger zijn dan 18 jaar krijgen echter extra bescherming vanwege hun status als minderjarige. Dit betekent dat er beperkingen zijn op het soort werk dat minderjarigen mogen doen en op hun werktijden.

Waarom wil je werken als freelancer?

Dit is een enorm belangrijke vraag.

Werken als freelancer op 17-jarige leeftijd kan een uitstekende keuze zijn. Je kunt er hele mooie ervaring mee opdoen en goed verdienen. Besef je wel dat er wel meer bij komt kijken dan wanneer je ergens in loondienst gaat werken.

Zorg dus dat je duidelijk hebt voor jezelf waarom je wil gaan werken als freelancer als 17-jarige. Heb je dit helder voor jezelf? Dan kun je je verder gaan voorbereiden aan de hand van de rest van deze tekst.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je ervoor kiest om te starten als freelancer als minderjarige, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Je hebt bij heel veel handelingen toestemming nodig van je ouders. Denk hierbij aan zaken zoals je inschrijven bij de KvK, een abonnement afsluiten en een lening aanvragen.

De enige manier om hier onderuit te komen, is door via de kantonrechter handlichting aan te vragen. Als dit lukt, heb je voor heel veel zaken geen toestemming van je ouders meer nodig.

We raden je aan om alles goed te bespreken met je ouders. Zij zijn wettelijk verantwoordelijk voor jou en aan de slag gaan als freelancer heeft ook invloed op hun situatie. Bovendien kunnen je ouders ook een hele goede steun voor je zijn op deze leeftijd.

Financiële en belastingverplichtingen

Als minderjarige freelancer heb je ook financiële en fiscale verplichtingen waar je rekening mee moet houden.

Voor we daarbij komen, is het belangrijk om eerst op een rij te zetten wat je nodig hebt. Het is aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Heb je nog meer nodig, zoals materialen? Bedenk dan eerst hoe je die gaat financieren.

Qua financiën is het belangrijk dat je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Deze heb je nodig om de Btw-aangifte te doen bij de belastingdienst. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je misschien niet in aanmerking komt voor dezelfde aftrekposten en belastingvoordelen als volwassen freelancers.

Tot slot is het belangrijk om te realiseren dat jouw inkomsten invloed kunnen hebben op de financiële situatie van je ouders. Als jij meer dan €1285 winst per kwartaal maakt, dan moet je ouders dit doorgeven aan de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Het kan dan zijn dat ze geen recht meer hebben op kinderbijslag of kindgebonden budget.

Bespreek alles dus goed met je ouders, voordat je hieraan begint!

Logo e-boekhouden

Tip van de redactie!

Je financiën bijhouden is enorm belangrijk, maar we begrijpen dat je budget als 17-jarige niet zo groot is. Probeer daarom als startende freelancer e-Boekhouden 15 maanden gratis!

Bereid jezelf goed voor!

Om je voor te bereiden op freelancen op 17-jarige leeftijd is het verstandig om te beginnen met het maken van een ondernemingsplan. In dit ondernemingsplan zet je onder andere wat je gaat doen, op welke manier je dat gaat doen, wat jou uniek maakt, waar je voor staat en wat je tarief is.

Door je ondernemingsplan goed uit te schrijven, kun je je vasthouden aan een duidelijke strategie. Dit maakt je betrouwbaarder voor opdrachtgevers en zorgt voor een grotere kans op succes.

Klaar om te starten als freelancer 17 jaar?

Concluderend kan freelancen op 17-jarige leeftijd een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen en waardevolle vaardigheden op te doen.

Het is echter belangrijk om de regels en voorschriften te begrijpen die gelden voor minderjarigen op de arbeidsmarkt en om je financiële en fiscale verplichtingen als freelancer goed in de gaten te houden. Met de juiste instelling en aanpak kan freelancen op elke leeftijd een lonende en mooie ervaring zijn.

Vergeet niet om je goed voor te bereiden op je carrière als freelancer. Daarnaast raden we je aan om alles goed te bespreken met je ouders, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan.