Freelancen zonder KvK: Is dat toegestaan?

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Regelmatig vragen mensen zich af of ze (al) mogen werken als freelancer zonder zich in te schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel). Het antwoord op die vraag is ja. Freelancen zonder KvK is toegestaan, mits je er niet veel mee verdient.

Overweeg je om aan de slag te gaan als freelancer, maar ben je nog niet ingeschreven bij de KvK?

Lees dan snel verder! In dit artikel leggen we je alles uit over freelancen zonder KvK.

Waarom freelancen zonder KvK?

Niet iedereen die klussen uitvoert als freelancer, heeft ook de ambitie om hier veel inkomen uit te halen. Bovendien wil niet iedereen zich bezighouden met de verplichtingen die je als freelancer hebt.

Het kan zijn dat iemand bepaalde klusjes tegen betaling doet, puur omdat hij/zij het leuk vindt. Deze klusjes kunnen een beetje extra inkomen opleveren.

Zolang je hier niet te veel mee verdient, kun je dit in je belastingaangifte opgeven als “inkomsten uit overig werk”. De belastingdienst zal dan bepalen of je ze extra belasting verschuldigd bent.

Het grote voordeel van freelancen zonder KvK is dat je dus niet aan de verplichtingen van een freelancer hoeft te voldoen.

Een freelancer moet een administratie bijhouden en ieder kwartaal btw-aangifte doen. Veel mensen zien dit als een obstakel en willen daardoor liever klein starten als freelancer, zonder inschrijving bij de KvK.

Wanneer moet je je wel inschrijven bij de KvK?

Op het moment dat je meer dan €1800 per jaar verdient uit je werkzaamheden als freelancer, dien je ingeschreven te staan bij de KvK. Op dat moment ben je, in de ogen van de belastingdienst, ondernemer.

Verdien je per jaar minder dan €1800, dan ziet de belastingdienst dat als inkomsten uit overig werk. In dat geval hoef je je dus niet in te schrijven bij de KvK.

Gevolgen ongeoorloofd freelancen zonder KvK

Kies je ervoor om bij te klussen? En geef je dit niet aan bij de belastingdienst? Dan werk je zwart. Je maakt je in dat geval schuldig aan belastingontduiking en dat is strafbaar. Met zwart werken loop je daarom het risico een boete te krijgen.

Als de belastingdienst erachter komt dat je bijklust en dit niet aangeeft, krijg je een vergrijpboete. Hoe hoog deze boete is, hangt af van het bedrag wat je niet doorgegeven hebt.

Als ondernemer moet je omzetbelasting (btw) afdragen over je inkomsten. De vergrijpboete is 150% van het bedrag dat je de belastingdienst had moeten betalen aan omzetbelasting.

Freelancen met of zonder KvK-nummer?

Je inschrijven bij de Kvk als freelancer is dus niet in alle gevallen nodig. Het is sterk afhankelijk van hoeveel inkomen je genereert met je werk als freelancer.

Wil jij echt een groot deel of je hele inkomen uit freelance werk halen? Dan moet je je inschrijven bij de KvK. Dit doe je door online een afspraak te maken bij de KvK, langs te gaan op kantoor en de vragen te beantwoorden die tijdens de afspraak gesteld worden.

Verdien jij op jaarbasis slechts een beetje bij met klusjes of freelance werk? Dan kun je ook prima blijven freelancen zonder KvK.

Geef hierbij wel netjes aan de belastingdienst door wat je hebt verdiend, tijdens het invullen je jaarlijkse inkomstenbelasting. Zo voorkom je onnodige boetes.

Het kan echter wel zo zijn dat je voor bepaalde klusjes een KvK of BTW-nummer nodig hebt. Als je klusjes doet voor een bedrijf, kan het zijn dat ze hiernaar vragen. In dat geval moet je je toch inschrijven bij de KvK, wil je die klusjes kunnen doen.