Freelance werk als student: Betere optie dan een bijbaan?

Laatst bijgewerkt op 16 oktober, 2023 door Tim

Je bent gaan studeren voor een goede toekomst, maar het leven als student is duur. Om rond te komen, moet je ook gaan werken naast je studie. Neem je een bijbaantje? Of ga je voor freelance werk als student?

Er zijn genoeg bijbaantjes te vinden om geld te verdienen, maar deze spreken je misschien niet echt aan. Het werk is niet leuk of uitdagend en bovendien maakt de wisselende drukte vanuit studie het lastig om een vaste bijbaan te nemen.

Ben jij iemand die liever iets doet wat beter bij jouw interesses aansluit? En wil je iedere week opnieuw graag zelf bepalen wanneer je werkt? Wellicht dat freelance werk voor jou als student wel de oplossing is!

Hieronder hebben wij de volgende punten voor jou uitgezocht om te bepalen of freelance werk als student iets voor jou is:

  • Voor- en nadelen van freelance werk als student
  • Welke stappen moet je nemen om freelancer te worden?
  • Freelance platformen voor studenten
  • Waar moet je op letten als je freelance werk als student gaat doen?

Lees snel verder om erachter te komen waarom freelancen als student een goed idee is!

Werken als freelancer als student, de voor- en nadelen

Het werken als freelancer heeft een aantal voor- en nadelen. Hieronder bespreken we deze kort, zodat jij kan bepalen of werken als freelancer iets voor jou is.

Voordelen werken als freelancer als student

  • Flexibiliteit. Als freelancer werk je voor jezelf. Je bepaalt dan ook zelf wat voor werk je doet en wanneer je dit werk doet. Hierdoor kun je zelf bepalen wat het beste bij jou en je studieschema past.
  • Hoger uurloon. Je bepaalt als freelancer zelf wat je vraagt voor je dienst. Hierdoor krijg je vaak meer per uur dan in loondienst.
  • Leuk werk. Je kiest zelf opdrachten die bij je passen. Hierdoor kun je doen wat je leuk vindt. Bevalt het niet? Dan kies je de volgende keer weer voor een andere opdracht.

Nadelen werken als freelancer als student

  • Geen vast inkomen. Doordat je geen vaste uren werkt, heb je ook geen vast inkomen.
  • Administratie. Bij freelancen komt administratie kijken. Je moet zelf de boekhouding doen en zelf ieder kwartaal belastingaangifte doen.
  • Verzekeringen. Als freelancer is het aan te raden om jezelf te verzekeren. Als student loop je weinig risico, maar je niet verzekeren kan tot grote problemen leiden.

Al met al wegen de voordelen een stuk zwaarder dan de nadelen. De meeste freelance platformen regelen voor jou al de facturen (tegen een kleine vergoeding). Daarnaast kun je bij een aantal freelance platformen jezelf ook verzekeren voor een klein bedrag.

Bovendien kun je de administratie zelf regelen via een boekhoudprogramma voor freelancers. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld en duur te zijn.

De flexibiliteit, de leuke werkzaamheden en het hogere uurloon zorgen ervoor dat het wat ons betreft zeker de moeite waard is om te gaan freelancen als student!

Ben jij inmiddels ook enthousiast geworden over freelance werk als student?

Lees dan snel verder wat je moet doen om aan de slag te kunnen als freelancer, op welke freelance platformen je als student opdrachten kunt vinden en waar je op moet letten!

Welke stappen moet je nemen om freelancer te worden?

Er is niet heel veel voor nodig om freelancer te worden. Er zijn maar een paar belangrijke stappen voor nodig. Lees deze even goed door en zie hier uitgebreidere uitleg over wat je moet doen om freelancer te worden.

  1. Zorg dat je weet wat voor werkzaamheden je wil gaan doen als freelancer. Kijk goed rond of er ook genoeg opdrachten in te vinden zijn.
  2. Schrijf je in bij de KvK. Dit kost eenmalig €75, waarna je je KvK nummer en BTW-nummer ontvangt.
  3. Meld je aan bij een aantal freelance platformen om aan de slag te gaan!

Freelance platformen voor studenten

In onze ogen zijn de volgende 2 platformen uitermate geschikt voor student die als freelancer willen werken:

  • Temper. Temper is een platform waar je opdrachten op locatie aan kan nemen. Opdrachtgevers in bijvoorbeeld de horeca, logistiek of promotie zetten via Temper opdrachten online. Bij deze opdracht staat ook het uurtarief. Jij kan zelf kiezen of je deze opdrachten aan wil nemen. Vind je het uurtarief te laag? Probeer dan te onderhandelen hierover met de opdrachtgever!
  • Fiverr. Op Fiverr kun je talloze freelance klussen vanuit huis doen. Deze klussen kunnen in verschillende talen zijn. Je plaatst online welke klus je uit wil voeren en wat jouw tarief is. Vervolgens kunnen bedrijven jou benaderen als ze denken dat jij de klus goed voor hen uit kan voeren. Je bepaalt dus helemaal zelf welke klussen jij doet!

Waar moet je op letten als je freelance werk als student gaat doen?

Als je als student als freelancer gaat werken, moet je op een aantal dingen letten.

  • Inschrijving KvK. Net als iedereen die als freelancer wil werken, dien je ingeschreven te staan bij de KvK.
  • Belasting betalen. Over jouw inkomsten moet je nog belasting betalen. Dit moet ieder kwartaal gebeuren. Zorg er dus voor dat je voldoende geld opzij zet om dit ieder kwartaal te kunnen betalen.
  • Verzekeringen. Kijk goed of het je via het platform verzekerd bent op het moment dat je werkt als freelancer. Is dit niet zo? Dan zal je zelf misschien een verzekering af moeten sluiten.
  • Gevolgen voor studiefinanciering. Jouw inkomsten uit je werk als freelancer kunnen gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Zorg dat je weet hoe dit zit. Via de website van de KvK kun je precies te weten komen hoe dit zit.