Freelance tekstschrijver: Zo word je succesvol als tekstschrijver!

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Freelance tekstschrijvers verdienen hun geld met het schrijven van teksten. In tegenstelling tot schrijvers en redacteuren in loondienst, schrijven ze teksten voor verschillende opdrachtgevers.

Er is enorm veel variatie in het werk als freelance tekstschrijver. Er wordt vandaag de dag enorm veel content gecreëerd waar tekstschrijvers voor nodig zijn. Denk hierbij aan blogs, advertentieteksten, vacatures, boeken of teksten voor op social media. Hierdoor kan werken als freelance tekstschrijver ook voor jou een leuke uitdaging zijn met veel variatie.

Overweeg jij om als freelancer teksten te gaan schrijven en op die manier je inkomen te verdienen? En wil je graag meer weten over freelance tekstschrijver worden? Wij helpen je graag op weg in dit artikel!

Wat is een freelance tekstschrijver?

Een freelance tekstschrijver is iemand die teksten schrijft voor een opdrachtgever en dit op freelance basis doet. Je schrijft dus teksten voor een bedrijf, zonder er in loondienst te zijn.

Het soort teksten dat een freelance tekstschrijver schrijft, kan heel uiteenlopend zijn. Sommige freelance tekstschrijvers richten zich op één type teksten, andere freelance tekstschrijvers kunnen heel veel verschillende soorten teksten schrijven.

Flexibiliteit als grootste voordeel

Door freelance tekstschrijver te worden geniet je van flexibiliteit. Je hebt de vrijheid om te kiezen wat voor soort teksten je schrijft, voor welke opdrachtgevers je werkt en wanneer je deze teksten schrijft. In tegenstelling tot tekstschrijvers in loondienst.

Het nadeel hiervan is dat freelance tekstschrijvers minder zeker zijn van werk. Ondanks dit stijgt het aantal tekstschrijver dat op freelance basis werkt ieder jaar.

Ook kiezen bedrijven er steeds vaker bewust voor om samen te werken met freelance tekstschrijvers. Voor bedrijven is dit prettig in een wereld waarin alles snel verandert. Zo kunnen bedrijven een freelance tekstschrijver nemen als tijdelijke aanvulling op hun team, of voor een bepaalde opdracht. Het gebeurt echter ook steeds meer dat bedrijven alleen nog maar met freelance tekstschrijvers werken.

Hoe word je freelance tekstschrijver?

Je kunt op verschillende manieren freelance tekstschrijver worden. Voor sommige opdrachten of rollen heb je een opleiding nodig. Veel beginnende tekstschrijvers kiezen ervoor om eerst een relevante HBO of WO opleiding in de richting van journalistiek, media of communicatie.

Om freelance tekstschrijver te kunnen worden, moet je opdrachtgevers kunnen overtuigen om hun opdracht aan jou uit te besteden.

Met een opleiding gaat dit makkelijker. Maar er zijn ook mensen die starten met schrijven vanuit een hobby of passie. Op deze manier kun je ook je skills als schrijver ontwikkelen, een portfolio opbouwen en een potentiële opdrachtgever overtuigen.

Uiteindelijk is een portfolio vol met tevreden klanten de beste reclame. Om deze op te bouwen, dien je freelance opdrachten te doen, op eigen initiatief stukken schrijven of stage lopen bij een bedrijf of uitgever.

We raden je aan om je portfolio zo snel en goed mogelijk op te bouwen. Aan de hand van je portfolio kan een opdrachtgever een beeld krijgen van jouw schrijfstijl. Op die manier kunnen ze een inschatting maken of jij een geschikte kandidaat bent voor de opdracht.

Tot slot moet elke freelance tekstschrijver ingeschreven bij de KvK. Overweeg je dus om aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver? Zorg dan dat je geregistreerd staat bij de KvK.

Freelance tekstschrijver (2)

Blijf jezelf ontwikkelen

Of je nu begint als schrijver met een opleiding, of vanuit je hobby of passie, het is altijd belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Dit is niet alleen in het begin, maar ook als je al even bezig bent of momenten hebt waarop je even geen opdrachten binnenkrijgt.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt voor jezelf teksten schrijven en publiceren, maar je kunt er ook voor kiezen om (korte) stages te lopen. Op deze manier bouw je jouw portfolio op, zodat potentiële opdrachtgevers een goed beeld hebben van jouw schrijfstijl.

Daarnaast ontwikkelt online media zich snel. het is daarbij van groot belang dat je je teksten ook goed kunt schrijven voor SEO en teksten kunt publiceren op websites. Hiervoor moet je overweg kunnen met Content Management Systemen, zoals WordPress. Hiermee scoor je altijd bonuspunten bij een opdrachtgever.

Wat verdient een freelance tekstschrijver?

De meeste freelance tekstschrijver krijgen per woord of per uur betaald. Je kunt hierin je eigen tarief bepalen.

Als we het hebben over gangbare tarieven per woord, dan hebben we het over tarieven van 2 tot 5 cent per woord. Sommige goede tekstschrijvers vragen echter wel meer dan dat, soms wel tot 25 cent per woord.

Als we het hebben over gangbare tarieven per uur, dan varieert dit vaak van zo’n €20 tot €75 per uur. In sommige gevallen vragen goede tekstschrijvers meer, soms zelfs tot €150 per uur.

Het is belangrijk om te beseffen dat je een realistisch tarief moet vragen, wil je voldoende werk krijgen. De hierboven genoemde gangbare tarieven zijn een goed startpunt voor als je net begint. Ben je al een stuk gevorderder en heb je aan opdrachten geen gebrek? Dan zou je wel eens wat boven de gangbare tarieven kunnen gaan zitten.

Waar vind je opdrachten als freelance tekstschrijver?

Je kunt als freelance tekstschrijver op verschillende manieren opdrachten vinden. Je zou actief kunnen reageren op openstaande opdrachten. Ook zou je zelf je diensten aan kunnen bieden.

Hieronder zetten we de 2 meest gebruikte methodes, voor het vinden van freelance opdrachten, op een rij.

Freelance platformen

Freelance platforms staan vol met freelance opdrachten. Je kunt hierbij reageren op openstaande freelance opdrachten.

Op freelance platforms staan niet alleen opdrachten, je kunt er ook je eigen diensten aanbieden. Een mooi voorbeeld van zo’n freelance platform is Fiverr. Op dit platform kun je je diensten aanbieden. Opdrachtgevers kunnen jou benaderen als ze denken dat jij de geschikte persoon bent voor hun opdracht.

Eigen website

Een andere manier om aan opdrachten te komen, is via een eigen website. Een eigen website kun je helemaal inrichten naar jouw smaak.

Op je eigen website kun je laten zien wie je bent. Ook zou je eigen werk en recensies van eerdere opdrachtgevers kunnen laten zien. Je kunt een bezoeker van je website op die manier overtuigen om contact met je op te nemen, mochten ze een freelance tekstschrijver zoeken.

Een website maken kan een uitdaging zijn. Zeker als je wil dat je website een hoge positie heeft in het Google algoritme.

Om deze reden zou je je website kunnen laten maken door een externe partij. Hieronder vind je een partij die je heel goed kan helpen bij het maken van jouw eigen website!

Bedrijven werken graag met een freelance tekstschrijvers

Door de snel veranderende online media wereld en een gebrek aan personeel, is het werken met freelance tekstschrijvers voor veel bedrijven een prettige manier van werken. Bedrijven kunnen ze inzetten wanneer ze nodig zijn.

Daarnaast hebben bedrijven soms een bepaalde expertise nodig, die ze zelf niet in huis hebben. Ook hierbij is het veel handiger om een freelancer in te huren. Op deze manier zijn de kosten die het bedrijf moet maken voor de expertise in één oogopslag duidelijk.

Ondanks dat bedrijven vaak met verschillende freelancers werken, komt het steeds vaker voor dat een bedrijf een freelancer voor langere tijd wil inhuren. Dit heeft voordelen voor beide partijen.

Jij als freelancer raakt steeds beter bekend met de stijl van het bedrijf en kan deze steeds beter naar buiten brengen. Ook zijn de lijntjes met de opdrachtgever kort. Daarbovenop heb je werkzekerheid en een stabieler inkomen.

Een bedrijf moet echter wel enige tijd in de freelancer investeren om ervoor te zorgen dat de teksten naadloos aansluiten bij het bedrijf. Daar staat tegenover dat een bedrijf een schrijver heeft die de stijl goed beheerst en weet het bedrijf precies wat het kwijt is aan een tekstschrijver.