Freelance platform: Wat is het beste platform voor freelancers?

Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2024 door Tim

Het aantal freelancers in Nederland stijgt al jaren. Niet zo heel gek dus dat het aantal freelance platformen ook flink gestegen is en dat steeds meer freelancers hun opdrachten scoren via een freelance platform.

Daarnaast zijn bedrijven vaak op zoek naar zeer specialistische kennis. Die vind je niet zomaar. Ook voor bedrijven zijn freelance platformen dus een goede oplossing.

Maar meer aanbod, betekent ook meer keuzes. Dus wat is nu het beste freelance platform?

In dit artikel helpen wij je met het vinden van het beste freelance platform voor jou. Benieuwd wat de beste platformen zijn? Lees dan snel verder!

Wat is een freelance platform?

Een freelance platform is een soort tussenpartij. Zo’n partij brengt vraag en aanbod samen. Ze willen graag een freelancer en opdrachtgever aan elkaar koppelen.

Dit gebeurt op verschillende manieren. Op sommige platformen zijn het de opdrachtgevers die een opdracht plaatsen. Vervolgens kunnen freelancers hierop reageren en kan de opdrachtgever de meest geschikte kandidaat kiezen.

Op andere platformen werkt het juist andersom. Daar kunnen freelancers hun diensten aanbieden. Daarbij vertellen ze wat ze aanbieden, wat hun tarief is en vaak ook iets over zichzelf. Een opdrachtgever kan dan op zoek naar de juiste freelancer voor zijn of haar opdracht.

De kosten voor zulke platformen verschillen ook. Op sommige platformen is het de freelancer die moet betalen. Bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement of door een klein deel van het (uur)tarief af te staan. Bij andere platformen zijn het de opdrachtgevers die moeten betalen om een opdracht te mogen plaatsen op het platform.

Tot slot heeft een platform vaak een focus op één soort opdrachten. Bijvoorbeeld kleine opdrachten, of juist grote opdrachten of opdrachten in een bepaalde branche. Dit is voor jou als freelancer belangrijk om mee te nemen wanneer je op zoek gaat naar een freelance platform.

Het voordeel van een freelance platform

Eerlijk is eerlijk, voor iemand die al een tijdje freelancer is, is een freelance platform een stuk minder relevant dan voor een beginner. De meeste opdrachten komen naar verloop van tijd via je eigen netwerk, je eigen website of via LinkedIn.

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van het freelancen, dan is dit anders. Vaak heb je nog een beperkt netwerk en weten opdrachtgevers je niet direct te vinden.

Daar bieden freelance platformen jou een enorm voordeel. Via zo’n platform kun je namelijk jezelf in de spotlight zetten, of actief reageren op beschikbare opdrachten. Hiermee vergroot je jouw kans op werk aanzienlijk.

Zo lang je dus nog geen groot netwerk hebt, of niet genoeg opdrachten binnen krijgt, raden we je zeker aan om gebruik te maken van een freelance platform!

Top 7 freelance platformen

We begrijpen dat het grote aanbod aan freelance platformen de keuze lastig kan maken. Daarom hebben we voor jou onze top 7 freelance platformen voor jou op een rij gezet.

Fiverr

Logo Fiverr

Fiverr is ooit ontstaan als een platform waar bedrijven opdrachten kunnen uitbesteden voor een paar euro. Denk hierbij aan het maken van logo’s of korte teksten. Tegenwoordig is Fiverr veel meer dan dat.

Fiverr is tegenwoordig een groot internationaal freelance platform. Fiverr heeft meer dan 200 verschillende categorieën opdrachten op het platform. Bovendien zijn er meer dan 11.000.000 bedrijven op het platform actief. Genoeg potentiële opdrachtgevers dus!

Als freelancer kun je gratis een project online zetten. Je kunt je project opdelen in 3 versies. Per versie vertel je wat je precies zal doen en hoeveel geld je daarvoor wil hebben. Zo bepaalt de opdrachtgever zelf welke versie van jouw project het beste bij hem past. Hoeveel je verdient, bepaal jij dus zelf per project. Het is dus allang niet meer zo dat je er alleen opdrachten kunt doen voor een paar euro.

Een opdrachtgever kan contact met jou opnemen als hij denkt dat jij de beste freelancer bent om zijn opdracht uit te voeren. Zodra je de opdracht hebt afgerond, moet de opdrachtgever het werk goedkeuren. Pas nadat het werk is goedgekeurd, krijg jij je geld.

Upwork

Upwork logo

Upwork is, net als Fiverr, een groot internationaal freelance platform. Je kunt hier allerlei soorten opdrachten vinden. Van grote tot kleine opdrachten en voor elk tarief.

Upwork werkt 2 kanten op. Je kunt aan de ene kant jouw diensten aanbieden op het platform, zodat opdrachtgevers jou kunnen benaderen. Op die manier hoef je niet heel actief naar opdrachten te zoeken.

Aan de andere kant kun je ook reageren op openstaande opdrachten. Bedrijven plaatsen een opdracht op het platform met daarbij de benodigde tijd, wat je kunt verdienen en een omschrijving. Vervolgens kun jij erop reageren. De opdrachtgever kan dan kiezen of het met jou in zee wil.

Upwork is één van de eenvoudigste platformen om opdrachten te scoren vanwege het gigantische aanbod. Het nadeel is wel dat heel veel in het Engels gaat, waardoor het aanbod aan Nederlandse opdrachten slechts beperkt is.

ProLinker

ProLinker logo

ProLinker, voorheen Freelancer.nl, is een grote naam in Nederland op het gebied van freelancen. Bij dit platform zijn veel freelancers aangesloten. Veel grote bedrijven maken dan ook gebruikt van dit platform.

Op ProLinker kun je op 2 verschillende manieren aan opdrachten komen. Bedrijven plaatsen opdrachten met daarbij de categorie, het budget en of de opdracht vanuit huis of op locatie is. Jij als freelancer kunt aangeven of je geïnteresseerd bent en zo kans maken op de opdracht.

Je kunt ook een profiel aanmaken als freelancer. Hierop kun je jouw beoordelingen, vakgebied, locatie, beschikbaarheid, tarief en skills tonen. Daarnaast kun je ook je CV, portfolio en referenties plaatsen. Opdrachtgevers kunnen op die manier ook jou benaderen voor een opdracht.

Via ProLinker zou je kleine en grote freelance klussen kunnen scoren. Het aanmelden bij ProLinker kan helemaal gratis. Het enige nadeel is dat je een betaald abonnement wil nemen, wil je kunnen reageren op opdrachten buiten jouw netwerk. Daarentegen draag je geen commissie af per gewerkt uur of per gewerkte opdracht.

FlexJobs

Logo FlexJobs

FlexJobs is een heel groot, internationaal platform. Dit platform biedt freelance opdrachten in veel verschillende categorieën.

Goed om te weten, is dat bedrijven via dit platform opdrachten uitzetten voor langere periodes. De opdrachten die openstaan zijn vooral banen, maar dan op freelance basis. Korte freelance klusjes ga je hier hoogstwaarschijnlijk niet vinden.

Heb je al wat meer ervaring met freelancen? En wil je graag wat meer vastigheid zonder in loondienst te gaan? Dan raden we je zeker aan om eens bij FlexJobs rond te gaan kijken!

Younited

Logo Younited

Younited is een platform dat is gericht op de zakelijke dienstverlening. Dit platform is hierdoor ook iets kleiner qua omvang. Er zijn ruim 1500 opdrachtgevers en 50.000 freelancers op actief.

Bij Younited kun je als freelancer reageren op opdrachten die bedrijven online hebben geplaatst. Dit zijn vaak opdrachten voor een aantal maanden en met vast aantal uur per week. Ook wordt er een indicatie gegeven van het uurloon.

Younited kan ook de administratie voor je doen. Dit doen ze voor €2.25 per gewerkt uur. Deze kosten zijn aftrekbaar. Daarnaast kun je via Younited vrij goedkoop een boekhoud programma kopen. Hiermee kun je ook alles voor je btw-aangifte eenvoudig bijhouden.

Temper

Logo Temper

Temper is een platform vol met freelance opdrachten waarbij je op locatie gaat werken. Dit kan gaan om freelance klussen in bijvoorbeeld de horeca, logistiek of bouw.

Bedrijven zetten een dienst uit met daarbij het uurtarief. Deze dienst kun jij als freelancer accepteren. Je kan eventueel over het tarief onderhandelen met de opdrachtgever.

Doordat je beoordeeld wordt door je opdrachtgever, kun je een mooi profiel met goede beoordelingen opbouwen. Hoe beter jouw profiel en je beoordelingen, hoe groter de kans dat een opdrachtgever jou kiest. Bovendien zorgt een hogere beoordeling voor een betere onderhandelingspositie wat betreft het uurloon.

Temper zou een mooi freelance platform voor jou als student kunnen zijn. Je kunt eenvoudig klussen doen naast je studie, op de momenten dat het jou uitkomt.

Zoofy

Logo Zoofy

Zoofy is het platform voor vakmensen. Dit platform is ideaal voor mensen die handig zijn, graag met hun handen werken en het liefst middels freelance klussen hun geld verdienen.

Via de Zoofy app kun je snel inzien welke klussen er zijn en wat je per klus kunt verdienen. Je bent helemaal vrij om klussen aan te nemen die mensen online op het platform plaatsen.

Zoofy werkt verder niet met een systeem waarbij je offertes in moet dienen. Zowel de klant als de freelancer kunnen precies de prijs per klus via het platform inzien. Hierdoor maak je geen kosten voor het vinden van klussen.

Hoe scoor je een opdracht via een freelance platform?

Als het goed is, heb je nu een beeld bij freelance platformen en welke je goed zou kunnen gebruiken. Dat is een eerste stap. Je bent echter niet de enige die opdrachten probeert te scoren via een freelance platform.

Dus hoe scoor je een opdracht via een freelance platform?

Hieronder delen we enkele van onze belangrijkste tips.

Biedt meerwaarde. Zorg ervoor dat een opdrachtgever direct kan zien wat jouw meerwaarde is. Vertel dus kort en krachtig welk resultaat jij kunt bieden aan een potentiële opdrachtgever.

Reageer met een persoonlijke reactie. Veel freelancers reageren op een hele reeks opdrachten met een standaard berichtje. Dit kan een strategie zijn, maar ga ervan uit dat een opdrachtgever genoeg van zulke reacties krijgt. Probeer er tussenuit te springen door op elke opdracht te reageren met een bericht dat duidelijk gericht is op deze opdracht.

Voeg eerder werk toe. Door te laten zien wat je eerder hebt gedaan kun je een opdrachtgever een beeld geven van jouw werk. Als jij eerder goed werk hebt geleverd in een vergelijkbare klus, dan wekt dit vertrouwen.

Stel vragen. Zorg altijd dat je vragen stelt. Hiermee toon je interesse in de opdracht en laat je zien dat je je wilt verdiepen in de opdrachtgever, om een zo goed mogelijk resultaat te leveren.

Maak eerst kennis. Zorg dat je eerst eens kennis maakt met je opdrachtgever. Het lieft in het echte leven of anders via videobellen. Zo kun je elkaar een beetje leren kennen en kijken of het klikt. Zaken doen met mensen werkt altijd prettiger dan zomaar online en anoniem een opdrachtje uitvoeren. Dit is ook goed voor het opbouwen van je netwerk.

Welk freelance platform moet ik kiezen?

Het platform wat bij jou past is afhankelijk van het soort opdrachten dat je wil uitvoeren.

Om niet gelijk je baan op te hoeven zeggen en fulltime freelancer te worden, zou je ook parttime kunnen beginnen naast je huidige baan. Er zijn veel opties waarbij je vanuit huis kan werken. Je zou ervoor kunnen kiezen om te beginnen met een wat kleinere freelance klus via Fiverr. Mocht dit heel goed bevallen, dan zou je altijd je baan op kunnen zeggen en fulltime freelance werk kunnen gaan doen.

Wat ons betreft is Temper het beste freelance platform voor studenten. Temper biedt een ruime keuze aan opdrachten en is actief in alle grote steden. Je kunt hier shifts aannemen die in jouw schema passen. Ideaal dus, als je als student bij wil verdienen zonder vaste baan!

Voor de mensen onder ons die handig zijn met hun handen, is Zoofy het beste platform. Je kan hier volledig naar eigen inzicht klussen aannemen die bij jou passen. Je hoeft hier niet te concurreren met andere vakmensen en daardoor werk te leveren voor een (te) lage prijs. Zo bepaal je helemaal zelf wat je verdient!

Tot slot raden we Freelancer.nl of FlexJobs aan voor als je fulltime freelancer wil worden. Deze platformen bieden veel opdrachten aan waarbij je zeker bent van werk voor een bepaalde periode. Een groot deel van het freelance werk kan (deels) vanuit huis gedaan worden. Ideaal dus, als je enigszins vastigheid wilt en niet elke week weer op zoek wil naar een nieuwe opdracht!