Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim
Als freelancer weet je hoe moeilijk het kan zijn om te wachten totdat je opdrachtgever je factuur betaalt. Dit kan leiden tot financiële problemen en stress.
Echter, met de opkomst van freelance factoring is er goed nieuws voor ZZP’ers die worstelen met het innen van betalingen.
Maar wat is freelance factoring? En hoe werkt het precies?
Geen zorgen, in dit artikel gaan we dieper in op wat freelance factoring is, hoe het werkt, wie het kan gebruiken, voor- en nadelen en kosten. Lees snel verder om alles hierover te weten te komen!
Inhoudsopgave
Wat is freelance factoring?
Freelance factoring is een financiële dienst waarbij ZZP’ers hun facturen kunnen verkopen aan een factoringbedrijf, ook bekend als een factor. De factor gaat vervolgens de factuur innen bij de opdrachtgever.
Jij als ZZP’er krijgt je factuur dus direct uitbetaald. De factor neemt de verantwoordelijkheid over om het geld te innen bij de klant. In ruil daarvoor sta je een klein deel van je factuur af aan de factor.
Er zijn 2 soorten factoring: American style factoring en traditioneel factoring.
Bij American style factoring ontvang je binnen 1-2 dagen je geld van de factor, min het percentage wat de factor inhoudt.
Bij traditioneel factoring ontvang je binnen 1-2 dagen 90% van je geld van de factor. Zodra de factor het geld heeft gekregen van de opdrachtgever, ontvang je de rest van het bedrag, min het percentage wat de factor inhoudt.
Hoe werkt freelance factoring?
Freelance factoring werkt als volgt: de freelancer laat de factor weten welke facturen ze willen verkopen. De factor betaalt dat bedrag onmiddellijk uit aan de ZZP’er en neemt dan contact op met de klant om het volledige bedrag te incasseren.
Zodra de klant betaalt, houdt de factor een percentage van de factuurwaarde als vergoeding. Dit percentage ligt vaak tussen de 1.5% en 5%.
Voor wie is freelance factoring interessant?
Freelance factoring is interessant voor ZZP’ers die worstelen met het betaald krijgen door hun klanten. Daarnaast kan het een geweldige oplossing zijn voor ondernemers die te maken hebben met lange betalingstermijnen en onregelmatige inkomsten, maar wel gebaat zijn bij een stabiele inkomstenstroom.
Voor- en nadelen
Freelance factoring heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.
Voordelen:
- Financiële stabiliteit: Doordat je zeker weet dat het geld van je facturen binnenkomt, biedt freelance factoring financiële stabiliteit.
- Tijdsbesparing: Je hoeft niet achter je facturen aan om ze betaald te krijgen. Dit kan veel tijd schelen.
- Lager risico: Je vermijdt het risico op klanten die niet betalen.
Nadelen:
- Kosten: Het gebruik van een factor kost geld. Hierdoor lever je altijd een paar procent van je omzet in. Na verloop van tijd kan dit om serieuze bedragen gaan.
- Klantrelatie: Het kan zijn dat je opdrachtgever het niet zo waardeert dat je je geld int met behulp van een factor. Hiermee kun je het idee opwekken dat je de opdrachtgever niet vertrouwt. Misschien dat je hierdoor in de toekomst geen opdrachten meer krijgt bij deze opdrachtgever.
Wat kost freelance factoring?
De kosten van hiervan variëren per bedrijf en per factuur. Factoringbedrijven hanteren meestal een tarief van 1.5-5% voor elke factuur.
Deze kosten worden gebaseerd op een aantal punten.
- De hoogte van de factuur: Meestal berekenen factors een lager percentage over grotere bedragen.
- Kredietwaardigheid opdrachtgever: Een factor verzekert de facturen die het aankoopt. Als je opdrachtgever een lage kredietwaardigheid heeft en daarmee niet te verzekeren is, dan brengt dit voor jou als ZZP’er hogere kosten met zich mee.
- Betalingstermijn: Hoe langer de betalingstermijn, hoe hoger de kosten.
Onbetaalde facturen zijn verleden tijd
Freelance factoring biedt ZZP’ers een weg naar financiële stabiliteit en kan de stress van onbetaalde facturen verminderen.
Het kan echter duur zijn en de relatie met de klant beïnvloeden. Voor diegenen die de voordelen van freelance factoring willen benutten, is het het beste om de voor- en nadelen te overwegen voordat ze beslissen of het voor hen werkt.