Financiën: balans in de boekhouding als basis voor succes

Laatst bijgewerkt op 11 februari, 2024 door Tim

Doordat je als freelancer niet in loondienst werkt, moet je zelf alles regelen omtrent je financiën. Denk hierbij aan belasting betalen, pensioen opbouwen, verzekeringen afsluiten en de boekhouding bijhouden.

Geen paniek! Wij helpen je graag met onze financiële tips voor freelancers. Hieronder hebben wij een aantal artikelen voor je op een rij gezet, waarmee we jou helpen om inzicht te krijgen in hoe je je financiën eenvoudig kunt regelen.

Boekhouding

Boekhouding

Veel freelancers hebben er een hekel aan: de boekhouding. Het is saai, complex en kost een hoop tijd. Kortom, een doorn in het oog voor de meeste freelancers.

Desondanks is de boekhouding een belangrijk onderdeel van je onderneming als freelancer. Je moet namelijk aan allerlei regels voldoen, wil je geen gezeur met de Belastingdienst krijgen.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij je boekhouding eenvoudig kunt doen, of zelfs helemaal uit kunt besteden.

Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over de boekhouding, en hoe je deze het beste kunt (laten) doen.


Freelance belastingen

Freelance belastingen

Als freelancer heb je ook te maken met belastingen. Dit werkt allemaal net even wat anders dan wanneer je in loondienst werkt.

Als freelancer moet je niet alleen inkomstenbelasting betalen, maar moet je ook BTW-aangifte doen. Wel handig dus om te weten hoe dit allemaal zit.

Op deze pagina vind je alle artikelen met informatie omtrent freelance belastingen.


Pensioen

Pensioen

De meeste freelancers zijn er het liefste nog niet mee bezig, maar toch is het van groot belang: je pensioen. Dat je het vandaag de dag financieel goed voor elkaar hebt, wil niet zeggen dat dit in de toekomst ook zo is.

Als freelancer moet je zelf je pensioen regelen. Bovendien heb je als freelancer ook minder opties om pensioen op te bouwen, dan iemand die in loondienst werkt.

Het is dus van groot belang om aan je toekomst te denken en pensioen op te bouwen. Dit is niet altijd even leuk en makkelijk. Dat geeft niks. Op deze pagina vind je alle artikelen die je kunnen helpen met het opbouwen van je pensioen als freelancer.


Verzekeringen

Verzekeringen

Als werknemer geniet je van verzekerd zijn op allerlei vlakken door je werkgever. Dit is een prettige gedachte. Mocht er iets misgaan, dan ben je in ieder geval gedekt.

Als freelancer werkt dit anders. Verzekerd zijn is je eigen verantwoordelijk. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.

Wat moet je verplicht verzekeren? En wat wil je wel en niet verzekeren?

Op deze pagina vind je alles omtrent verzekeringen voor freelancers. We vertellen je over wat er wel en niet verplicht is, wat de mogelijkheden zijn en we verdiepen ons in specifieke verzekeringen.


Zakelijk rijden

Zakelijk rijden

Als ZZP’er heb je de mogelijkheid om een auto zakelijk te rijden. Dit kan je fiscale voordelen opleveren. Je moet hierbij vooral denken aan kosten van de belastbare winst afhalen of BTW terugvragen over bepaalde kosten.

Je kunt als ZZP’er op verschillende manieren een auto zakelijk rijden. Voor elke manier verschillen de regels en de mogelijke fiscale voordelen.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over een auto zakelijk rijden als ZZP’er. Van de mogelijkheden om dit te doen, tot aan de fiscale voordelen.


Freelance tarief berekenen

Freelance tarief berekenen

Als freelancer is een van de meest uitdagende aspecten van je werk het bepalen van je tarief. Het juiste tarief vaststellen is essentieel om je financiële doelen te bereiken en om concurrerend te blijven in de markt.

In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het freelance tarief berekenen. We geven je hierbij 9 tips om jouw freelance tarief te berekenen.


ZZP in de zorg uurtarief

ZZP in de zorg uurtarief

Steeds meer mensen in Nederland werken als ZZP’er in de zorg. Bijna elke functie in de zorg is op ZZP basis uit te voeren. Dit doen de meesten onder andere vanwege het betere inkomen.

Maar wat is nu een gangbaar ZZP in de zorg uurtarief?

In dit artikel lees je alles over werken als ZZP’er in de zorg en het ZZP in de zorg uurtarief voor verschillende functies.