BTW-aangifte: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Als ondernemer in Nederland moet je BTW-aangifte doen. Op het moment dat je freelancer bent, ben je ondernemer voor de belastingdienst en dus moet je dit ook doen.

BTW-aangifte is een cruciale administratieve taak die freelancers regelmatig moeten uitvoeren. Voor de meeste freelancers is dit ieder kwartaal.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de BTW-aangifte, zodat je problemen met de belastingdienst kunt voorkomen.

Wanneer moet je BTW-aangifte doen?

Als ondernemer ben je verplicht BTW-aangifte te doen als je in Nederland gevestigd bent. Zodra je aan de slag gaat als freelancer, schrijf je je in bij de KvK. Vanaf dat moment ben je ondernemer voor de belastingdienst en moet je dus BTW-aangifte doen.

De frequentie van de aangifte hangt af van de omvang van je onderneming. In de meeste gevallen moeten freelancers per kwartaal aangifte doen. Voor meer informatie over uitzonderingen raden we je aan om op de website van de belastingdienst te kijken.

De BTW-aangifte moet uiterlijk een maand na het betreffende kwartaal zijn ingediend. Bijvoorbeeld: Over het eerste kwartaal (januari, februari en maart) moet de BTW-aangifte uiterlijk 30 april zijn ingediend.

Hoe doe je BTW-aangifte?

Het proces van BTW-aangifte doen kan online via het portaal van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een persoonlijke inlogcode nodig. De persoonlijke code kun je verkrijgen door e-herkenning aan te schaffen.

Tijdens de aangifte geef je de omzet en de verschuldigde BTW aan. Aan de andere kant vermeld je ook de ontvangen BTW op kosten en investeringen. Het verschil tussen deze bedragen is wat je aan de Belastingdienst moet betalen of terugkrijgt.

Het is van essentieel belang om alle facturen en bonnen nauwkeurig te bewaren en te categoriseren. Dit vergemakkelijkt niet alleen het aangifteproces, maar dient ook als ondersteunend bewijs in het geval van een belastingcontrole.

Wat als ik de BTW-aangifte niet of niet goed doe?

Als je de BTW-aangifte niet of verkeerd indient, kan dit leiden tot boetes en financiële sancties. Het is daarom van groot belang om de deadlines strikt te volgen en de aangifte zorgvuldig in te vullen.

Mocht je problemen hebben met het bijhouden van je administratie, dan raden we je aan om eens aan de slag te gaan met een boekhoudprogramma. Hier kun je de administratie invullen en het programma doet de rest. Je kunt zelfs vanuit je boekhoudprogramma je aangifte naar de belastingdienst versturen, met slechts 1 klik op de knop.

De KOR en BTW-aangifte

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die kleine ondernemers kan vrijstellen van het betalen van BTW. Als je in aanmerking komt voor de KOR, heeft dit invloed op je BTW-aangifte. Onder de KOR ben je vrijgesteld van het doen van reguliere aangiften.

Het is belangrijk om te weten dat de KOR niet automatisch van toepassing is. Je moet jezelf hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Het is verstandig om de voor- en nadelen van de KOR zorgvuldig af te wegen en indien nodig professioneel advies in te winnen om de beste beslissing voor jouw specifieke situatie te nemen.