Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP: Dek je in tegen claims

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Als ZZP’er is het van essentieel belang om de juiste zakelijke verzekeringen te nemen. Eén van de belangrijkste verzekeringen die elke ZZP’er zou moeten overwegen, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort als BAV.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt je tegen claims van partijen die financieel verlies hebben geleden door jouw advies.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP?

Een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering die ZZP’ers beschermt tegen financiële verliezen als gevolg van fouten, nalatigheid, of onjuist advies van de ZZP’er.

Dit soort verzekering is met name relevant voor beroepen waarbij expertise en nauwkeurigheid van groot belang. Denk hierbij aan beroepen als consultants, adviseurs, architecten, en IT-specialisten.

Waarom moet ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP nemen?

Vandaag de dag wordt alles steeds complexer en gaat alles steeds sneller. Beslissingen moeten soms snel gemaakt worden. De kans dat je ooit een keer een fout advies geeft, dat tot financiële schade leidt bij je opdrachtgever, is aanwezig.

Bovendien worden er vandaag de dag steeds vaker claims ingediend tegen mensen en bedrijven. De weg naar de rechtbank is niet heel ingewikkeld meer.

Daarnaast zijn de bedragen in de claims vaak serieuze bedragen. Bedragen die jij als ZZP’er waarschijnlijk niet zomaar hebt, of kan missen.

Dit alles maakt je kwetsbaar als ZZP’er. Hierom is het sterk aan te raden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Wanneer moet ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP nemen?

Het is verstandig om een BAV te overwegen als jouw werkzaamheden bestaan uit het verstrekken van advies, diensten, of het maken van beslissingen die impact hebben op anderen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is overigens niet verplicht. Het is volledig aan jou om te kiezen of je er wel of geen afsluit.

Er zijn wel uitzonderingen. Het kan namelijk zo zijn dat je opdrachtgever dit verplicht stelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel eens als de overheid je opdrachtgever is.

Wat is het verschil met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Er bestaat nogal eens verwarring tussen de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Een BAV dekt je tegen fouten in het uitoefenen van je vak, met financiële schade als gevolg. Een AVB dekt je tegen schade aan personen of goederen die ontstaat tijdens de uitvoering van je werk.

Als je vooral een adviserende rol hebt, dan is de BAV vaak belangrijker. Werk je echt met mensen of kom je op veel verschillende locaties voor je werk, dan is de AVB belangrijker. Desalniettemin is het voor veel ZZP’ers aan te raden om beide verzekeringen te overwegen, zodat je altijd goed gedekt bent.

Waar ben ik tegen verzekerd?

Met een BAV ben je gedekt tegen claims als gevolg van:

  • Beroepsfouten
  • Nalatigheid
  • Verkeerd advies
  • Juridische kosten

Bovenstaande punten zijn vaak de basis. Afhankelijk van welke verzekeraar je neemt en wat je meeverzekert, kan er nog meer gedekt zijn. Het is daarom cruciaal om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en te begrijpen wat wel en niet is gedekt. Op die manier weet je zeker of dat wat jij gedekt wil hebben, ook echt gedekt wordt door je verzekering.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een adviseur. De BAV kan erg belangrijk zijn voor jou als ZZP’er. We raden je aan om er serieus naar te kijken en een BAV af te sluiten die jou goed dekt.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP?

De kosten van een BAV variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type beroep, het verzekerde bedrag, het eigen risico, en de ervaring van de ZZP’er.

Gemiddeld genomen kun je al een BAV voor ZZP’ers afsluiten voor zo’n €30 per maand. Wat ons betreft is dit zeker de moeite waard voor veel ZZP’ers. Voor een relatief laag maandbedrag ben je verzekerd tegen onverwachtse (hoge) kosten. Een claim van een andere partij kan, inclusief alle juridische kosten, heel snel in de papieren lopen.