Auto leasen als ZZP’er: Een goed idee?

Laatst bijgewerkt op 4 februari, 2024 door Tim

Je werkt als ZZP’er of freelancer en je moet regelmatig reizen voor je werk. Of misschien gaat er wel een en ander veranderen in je werkzaamheden waardoor je meer moet gaan reizen.

Een auto is dan heel erg handig. Reizen met de auto kan je veel tijd schelen. Zeker in vergelijking met het openbaar vervoer of de fiets.

Alleen nu vraag je jezelf misschien af: hoe ga ik een (zakelijke) auto aanschaffen? Moet ik dan in één keer een hoop geld uitgeven door een auto te kopen? Of kan ik misschien een auto leasen als ZZP’er?

In dit artikel vertellen wij je alles over een auto leasen als ZZP’er. Lees snel verder als je wil weten of een auto leasen als ZZP’er wat voor jou is!

Wat is een auto leasen?

In plaats van een auto kopen, kun je ook een auto leasen. Bij lease betaal je iedere maand een vast bedrag voor je auto, zonder aanbetaling. Onderhoud aan de auto en verzekeringen zijn bij dit bedrag inbegrepen.

Een leaseauto is (vaak) een nieuwe auto, die je rijdt voor een periode van 1 tot 5 jaar. Dit is afhankelijk van het contract wat je afsluit. Na deze periode lever je de leaseauto weer in.

Waarom zou je een auto leasen als ZZP’er?

Een auto leasen als ZZP’er heeft een aantal voor- en nadelen.

De voordelen zijn dat je geen aanbetaling hebt, je precies weet wat voor kosten je aan je auto hebt en dat onderhoud en verzekeringen bij de prijs zijn inbegrepen. Bovendien rijd je ook nog eens een nieuwe en moderne auto voor dat geld.

Het nadeel is je maandelijkse kosten zullen toenemen. Hoe hoog de kosten voor een leaseauto zijn, hangt af van welke auto je wil leasen, voor hoe lang je de auto wil leasen en hoeveel kilometers je maakt.

Kom je maar net rond iedere maand of zijn je inkomsten heel erg wisselvallig? Dan is een auto leasen als ZZP’er misschien niet altijd een goed idee, vanwege de toename in de maandelijkse kosten.

Heb jij wat meer financiële ruimte iedere maand en weet je dat je veel moet (gaan) reizen? Dan kan een auto leasen als ZZP’er juist een heel goed idee zijn voor jou!

Wat is het verschil tussen private lease en zakelijke lease voor een ZZP’er?

Als freelancer of ZZP’er kun je een auto op 2 manieren leasen. Dit kan via zakelijke lease of via private lease. Wat is het verschil?

Zakelijke lease als ZZP’er

Zakelijk een auto leasen als ZZP’er heeft een aantal fiscale voordelen. Je mag de btw en alle kosten afschrijven van de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Bij zakelijke lease mag je met de auto maximaal 500 kilometer privé rijden. Rijd je meer kilometers privé met je zakelijke leaseauto? Dan moet je waarschijnlijk bijtelling betalen. De zakelijke auto is in dat geval namelijk onderdeel van de winst in de ogen van de belastingdienst.

Bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt vervolgens verdeeld over het aantal maanden van het leasecontract. Zo weet je wat je per maand aan bijtelling betaalt. Mocht je meer dan 500 kilometer privé, per jaar, rijden met de zakelijke leaseauto.

Het is dus belangrijk om je ritten goed bij te houden, mocht je geen bijtelling willen betalen boven op je zakelijke lease.

Private lease als ZZP’er

Bij private lease mag je de auto zoveel gebruiken als je wil. Je hebt hier niet te maken met bijtelling. Dit is een mooi voordeel.

Wat ook een mooi voordeel is, is dat je in 2024 €0.23 per kilometer mag rekenen. Deze kosten mag je van je winst afhalen. Hierdoor heb je een lager belastbaar inkomen. Wel handig dus om je zakelijke ritten goed bij te houden.

De fiscale voordelen van een zakelijke leaseauto heb je dan weer niet met private lease. Je kunt kosten aan de auto ook niet zomaar van je winst aftrekken.

Bovendien krijg je met een private leasecontract een BKR-registratie. Private lease wordt namelijk als een soort krediet gezien.

Auto leasen als freelancer - waar moet je op letten?

Waar moet je op letten wanneer je een auto gaat leasen als ZZP’er?

Er zijn 3 belangrijke punten waar je op moet letten als je een auto wil gaan leasen. We zetten ze hieronder kort op een rij.

Kosten per maand

Vanzelfsprekend spelen de maandelijkse kosten een grote rol als je een auto wil gaan leasen. Ga voor jezelf na of je de kosten per maand, ook op langere termijn, kunt betalen.

Kijk daarna voor jezelf of de toename in maandelijkse kosten het wel waard zijn. Misschien is het voor jou voordeliger om zelf een auto (zakelijk) aan te schaffen, waardoor je maandelijkse kosten lager zijn.

Aanbieder

Er zijn behoorlijk wat aanbieders op de markt van leaseauto’s. Kijk dus goed rond bij een aantal verschillende aanbieders.

Kijk hierbij wat voor auto’s ze aanbieden, wat de kosten zijn en kijk vooral ook heel goed wat de voorwaarden zijn! Bij zo’n grote aanschaf wil je zeker weten waar je voor tekent.

Hieronder hebben wij een aantal partijen op een rij gezet die een breed scala aan leaseauto’s aanbieden. We raden je aan om hier eens een kijkje te nemen.

BKR-registratie

Een private leasecontract levert je een BKR-registratie op. Het contract wordt gezien als een soort krediet.

Een BKR-registratie zorgt ervoor dat je bij de bank een minder grote hypotheek kunt krijgen. Mocht je dus binnenkort een hypotheek nodig hebben, vraag je dan af of je wel voor private lease moet gaan.

Een zakelijk leasecontract levert je geen BKR-registratie op. De auto staat dan namelijk op naam van je bedrijf.

Wel of geen auto leasen als ZZP’er?

We hebben hierboven alle voor- en nadelen van een auto leasen als ZZP’er benoemd.

We raden je aan om vooraf goed te bedenken of je liever zakelijke lease of private lease wil. Ook is het verstandig om vooraf te bedenken hoeveel kilometer je gaat rijden, wat voor type auto je zoekt en voor hoe lang je een leasecontract aan zou willen gaan.

Kom je tot de conclusie dat de maandelijkse kosten toch te hoog zijn? Dan kan het verstandig zijn om een andere manier te vinden voor het zakelijke reizen.

Heb je goed nagedacht over alle voor- en nadelen en past het qua maandelijkse kosten in je budget? En heb je met behulp van onze tips geconcludeerd dat een leaseauto wel eens een goede deal voor jou kan zijn?

Bekijk hieronder dan de beste zakelijke en private lease deals!