Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP: Dek jezelf goed in

Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024 door Tim

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) ben je zelf de drijvende kracht achter je onderneming. Het succes van je bedrijf hangt grotendeels af van jouw inzet en gezondheid.

Wat als je echter door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt raakt?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP biedt financiële bescherming in dergelijke situaties. Hierom kan het verstandig zijn om een AOV af te sluiten als ZZP’er, zodat je een maandelijkse uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt.

Wanneer neem je een AOV?

Het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een persoonlijke beslissing en kan altijd verstandig zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hier zijn enkele situaties waarin het sterk wordt aanbevolen.

  • Als je fysiek werkt doet waarbij er altijd risico is op een ongeluk.
  • Als je een medische geschiedenis hebt
  • Als je denkt dat je misschien wel eens een burn-out op kan lopen.

Wat zijn de kosten van een AOV?

Je hebt te maken met verschillende kosten bij het afsluiten van een AOV. Denk hierbij aan de premie, afsluitkosten en eventuele advieskosten. De precieze kosten zijn dus moeilijk in te schatten.

De kosten voor de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, beroep en risico, gewenst dekkingsbedrag, eigen risico, uitkeringsduur, gezondheid en verzekeraar.

Over het algemeen geldt: hoe hoger het dekkingsbedrag en hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie. Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig te overwegen en verschillende verzekeraars te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Zelf afsluiten of advies vragen?

Bij het afsluiten van een AOV sta je voor de keuze: zelfstandig een verzekering afsluiten of professioneel advies inwinnen.

Je kan ervoor kiezen om dit geheel zelfstandig te doen. Dit scheelt je geld. We raden je wel aan om voor jezelf heel goed duidelijk te hebben wat je wil verzekeren. Niet elke verzekering dekt namelijk hetzelfde. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat jouw AOV ook echt dekt wat je gedekt wil hebben.

Advies inwinnen bij een verzekeringsadviseur is altijd verstandig. De adviseur kan je helpen met het in kaart brengen van wat goed bij je past en wat de beste optie is om dit te verzekeren. Het kost wat meer geld, maar de kans is groter dan je de voor jou beste AOV afsluit.

Wanneer keert de verzekering uit?

Je AOV zal uitkeren zodra je arbeidsongeschikt raakt door bijvoorbeeld een ongeluk. Of je arbeidsongeschikt bent, moet vastgesteld worden door een arts.

Het is afhankelijk van je eigen risico of je direct uitgekeerd krijgt. Je kan er namelijk voor kiezen om pas na een bepaalde periode uitgekeerd te krijgen.

Hoeveel je krijgt uitgekeerd is afhankelijk van hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent, het type AOV dat je afgesloten hebt en voor welk bedrag je verzekerd bent.

Premie aftrekbaar

Een aantrekkelijk aspect van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP is dat de premie fiscaal aftrekbaar is. Dit betekent dat je de kosten van de verzekering kunt opvoeren als zakelijke kosten, waardoor je minder belasting betaalt. Je maandelijkse kosten voor de AOV zijn dus bruto.